Olot estudiarà que la Torre Castanys aculli una exposició permanent sobre el Fluvià

A proposta del PSC, el ple també ha aprovat per unanimitat un possible consorci d'ajuntaments i consells comarcals per on passa el riu, de la Vall d'en Bas a Sant Pere Pescador

El riu Fluvià al seu pas per Olot.
El riu Fluvià al seu pas per Olot. | Xavier Borràs.
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 19:52h
El ple ordinari de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous, 17 de juny, ha aprovat per unanimitat una moció del PSC Olot que proposa estudiar la possibilitat de crear una exposició permanent sobre el riu Fluvià i emplaçar-la a la Torre Castanys del Parc Nou, que a les darreries d'enguany –trenta anys després– deixarà de ser el Museu dels Volcans, ja que se'n farà càrrec l'Espai Cràter.

Josep Guix ha defensat que el riu Fluvià sempre ha representat un eix vertebrador de la ciutat d’Olot. "Podria ser un exemple de com els espais naturals poden conviure amb els espais urbans, però fa massa temps que la ciutat viu d’esquena al riu. Son poques les accions que al llarg dels anys, l’Administració Local ha desenvolupat per potenciar els valors que el riu pot oferir a la ciutat", ha afirmat.

El Fluvià té un recorregut d'uns 4,5 km al seu pas per Olot. D'aquests, hi ha algunes zones que han estat tradicionalment punts de trobada i d'esbarjo dels olotins, com l'Àrea recreativa del Tossols-Basil, les fonts de Sant Roc, el Parc de les Mores o les Tries, entre d’altres. Per altra banda, el Fluvià és el gran connector natural que travessa la ciutat, un corredor d’un gran interès  que comunica directament la ciutat amb el Parc Natural.

Amb la posada en funcionament del Espai Cràter es tancarà l’actual Museu dels Volcans, ara a a la Torre Castanys del Parc Nou i "pot ser un bon moment per reafirmar-nos en l’objectiu que la nostra ciutat miri cap al riu, i no li doni l'esquena", ha afegit el portaveu del PSC olotí.

"Creiem que és necessària una exposició permanent sobre el riu Fluvià, que sigui un espai pedagògic i de divulgació de tots els àmbits que estan a l’entorn del riu", ha detallat.

La moció també proposa estudiar la creació d’un Consorci d’Ajuntaments i Consells Comarcals, format pels municipis banyats pel Fluvià, amb l'objectiu de gestionar les polítiques i crear sinergies a l’entorn del riu d’una manera conjunta i respectuosa amb l’entorn. En aquest àmbit, ja existeix una experiència similar, a l’entorn del riu Ter (Alba-Ter), que agrupa tots els municipis i consells comarcals des de Setcases fins a Torroella de Montgrí. 

Resposta favorable dels grups municipals

A la CUP, en veu de Lluís Riera, li agrada la música "que la ciutat d’Olot viu d’esquema al riu" i el concepte de "consorci d’ajuntaments i consells comarcals banyats pel Fluvià", amb capacitat de conservar el riu en tot el seu curs, des de la Vall d’en Bas fins a Sant Pere Pescador. Però la lletra, l’exposició permanent –“que és d’interès”– a la Torre Castanys, l’allunya del riu i potser seria milord un edifici industrial a tocar del riu: antigues adoberies o fàbriques tèxtils que tindrien més sentit.

Pep Quintana, per ERC, s’ha mostrat content que es parli del riu Fluvià al ple, un riu que ha marcat i marca les comunitats humanes que travessa, i no li ha semblat malament de coordinar tots els municipis i comarques per on passa. Pel que fa a la Torre Castanys, entenen "que és al nou Espai Cràter on caldria fer referència al pas del Fluvià per Olot", però no tenen clar que la Torre Castanys pugui ser un emplaçament idoni.

Pep Berga, en nom de l'equip de govern de Junts, creu que la moció està pensada per a obrir un debat a partir de l’estudi de les propostes presentades en la moció dels socialistes. Després que el Museu dels Volcans, en mig any, desaparegui “és encertat posar aquest tema sobre la taula”. Tanmateix, "no es prendrà cap decisió sobre la Torre Castanys fins que no s’hagi estudiat" si és o no adient. Berga ha invitat que amb molt de gust delegaria en Josep Guix si cal parlar-ne amb ajuntaments i consells comarcals.

Josep Guix ha conclòs que era “un gran dia per a la ciutat perquè hem parlat del riu” i de la possible comissió d’ajuntament i batlles per a fer polítiques transversals sobre el riu. "La idea de la moció era intentar gastar el menys possible i per això deiem d’aprofitar la Torre Castanys", ha reblat.
Arxivat a