L’Instituto Geogràfico instal·la una estació sísmica al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

S'ha inaugurat aquest migdia a Can Jordà –amb un cost de 90.000 euros– i servirà per a monitorar-hi l’activitat sísmica i volcànica

La nova i pionera estació sísmica instal·lada en uns terrenys de Can Jordà, a Santa Pau.
La nova i pionera estació sísmica instal·lada en uns terrenys de Can Jordà, a Santa Pau. | Martí Albesa.
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 17:09h
Amb la finalitat de monitorar l’activitat sísmica i volcànica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG), l’Instituto Geográfico Nacional IGN) –depenent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana–, ha instal·lat una estació sísmica a l’àrea de Can Jordà, seu del Parc Natural.

L’estació, pionera a l'Estat, està dotada amb un sensor de banda ampla, instal·lat al fons d’un sondeig a 15 metres de profunditat, amb la finalitat d’abastar uns nivells baixos de fressa sísmica que permetin la caracterització dels senyals sismicovolcànics.

Les dades d’aquesta estació s’integraran en temps real als sistemes d’alerta i anàlisi de la Red Sísmica Nacional i l’Observatori Geofísic Central.
 

Josep Companys, Albert Bramon i Xavier Puig durant la presentació de la instal·lació. Foto: Martí Albesa.


L’estació, a la inauguració de la qual hi ha assistit el subdelegat del Govern espanyol, Albert Bramon, s’ha instal·lat als terrenys del Parc Natural propietat de la Diputació de Girona, al terme municipal de Santa Pau, tal com ha destacat el director del PNZVG, Xavier Puig –amb els permisos de la Generalitat de Catalunya. S’ha construït tot respectant les condicions mediambientals de la zona per manera de reduir l’impacte al mínim i la integració total al paisatge.

Bramon i Puig han estat acompanyats, entre d'altres, pel batlle de Santa Pau, Josep Companys, i Carmen López, resposanble de l'àrea sísmica de l'ING. Mentre Companys ha fet la facècia que "esperem tenir mol poques notícies d'aquesta estació sísmica", López ha destacat l'alt grau de col·laboració entre les institucions per a fer possible la instal·lació.
 

Carmen López, director de l'Observatori Geofísic de l'Instituto Nacional Geográfico. Foto: Martí Albesa.


L’estació, la instal·lació de la qual ha tingut un pressupost de 90.000 euros, i que funciona de forma autònoma en bases a plaques solars fotovoltaiques, permetrà el treball de totes les administracions en xarxa i l’estudi de l’activitat volcànica a la zona. D'altra banda, a l'entrada de la zona expositiva de Can Jordà s'hi han instal·lat dues pantalles des de les quals es pot seguit al segon tota l'activitat sísmica del territori.

La zona volcànica de la Garrotxa és una de les regions volcàniques més representatives de la península Ibèrica i de l'Europa occidental, amb què convé tenir-la ben monitorada a través de la recepció de dades sismovolcàniques i poder ampliar, així, la informació que ja es rep d'altres estacions sísmiques més o menys pròximes.
 

Des d'unes pantalles a Can Jordà es pot seguir el senyal que transmet el nou sismògraf. Foto: Martí Albesa.


Xavier Puig, director del PNZVG, ha destacat que els serveis tècnics del Parc Natural han col·laborat amb els científics de l'IGN en la selecció de l'emplaçament, en la tramitació administrativa i en la coordinació de les tasques d'instal·lació de la nova estació.

Les dades que es recullen en l'estació instal·lada avui s'integren a la Xarxa Sísmica de Catalunya, que coordina l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.