Residus

Creu Roja es mobilitza contra els residus abandonats a la natura

Un grup de voluntaris s'han unit al projecte Libera, de SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, i ha fet una neteja de residus a les fonts de Sant Roc d'Olot

per NacióGarrotxa, Olot | 14 de juny de 2021 a les 09:32 |
Els voluntaris a les fonts de Sant Roc a Olot. | @CreuRojaGirona.
El voluntariat de Creu Roja s'ha tornat a mobilitzar aquest passat divendres contra els residus abandonats a la natura. Set persones voluntàries s'han desplaçat fins a les fonts de Sant Roc d'Olot, on han realitzat una recollida de residus.
 

Creu Roja se suma així a la campanya "1m2 contra la basuraleza", impulsada pel projecte Libera, de SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes i que permetrà alliberar la naturalesa de residus abandonats en 73 enclavaments naturals de 22 províncies de l'Estat.
 

L'objectiu d'aquesta recollida de residus no són els quilos recollits, sinó conscienciar sobre l'impacte de les deixalles a la natura.

Un dels residus que més preocupen per la seva creixent aparició en el medi natural és el provinent dels guants i mascares que que s'ha obligat a fer servir per la pandèmia. Està demostrat, que aquests residus poden generar diversos impactes negatius tant en entorns terrestres com marins, com ara la mort directa d'espècies, convertir-se en un vector de malalties o afectar la salut humana; de manera que evitar que arribin a la natura és fonamental.

 
Per a poder abordar el problema dels residus a la natura, cal tenir dades sobre la quantitat, composició, origen, comportament o àrees d'acumulació, de residus a la sorra. A través de l'acció del voluntariat es realitzen mostrejos en diferents espais naturals per a demanar dades sobre la presència de residus i d'aquesta manera, poder identificar solucions eficaces per a la seva prevenció.
 
Creu Roja i el medi ambient
 
Són moltes les persones preocupades pel medi ambient i que han decidit, d'una manera o altra, participar en les activitats de voluntariat a favor de l'entorn i de les persones. La tasca de Creu Roja en aquest sentit engloba des de l'educació en valors ambientals per a la conscienciació social, a la millora de l'entorn amb accions directes de conservació i neteja (projecte Libera), la lluita contra la pobresa energètica o la gestió ambiental de la mateixa Organització preocupada per reduir l'impacte de les seves activitats (+CO(mpensa)2). 

La Creu Roja a Girona ha aconseguit una reducció d’un 48,51% de la seva empremta de carboni l’any 2020, el que suposa l’emissió de 183.593 tones menys de CO₂ que el 2019.

Perquè tot això sigui possible, cal la participació de les persones voluntàries, ja sigui ajudant en les tasques de conservació dels espais naturals o ajudant a les famílies en tasques d'assessorament i millora de l'eficiència energètica a casa seva.

 

 

Participació