Comunicació

VÍDEO L'Ajuntament d'Olot accepta la donació dels fons de Televisió de la Garrotxa

L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa es fa càrrec de 1.519 cintes de vídeo, de diferents formats, amb imatges dels anys 1983 al 1992. Dimecres vinent se n'estrenarà un documental realitzat per Marc Planagumà

per NacióGarrotxa, Olot | 11 de juny de 2021 a les 08:10 |

Aquest dijous, 10 de juny, al Saló de Sessions s’ha formalitzat la donació a l’Ajuntament d’Olot del Fons Televisió de la Garrotxa (TVG). Francesc Delforn, antic director de l’emissora, ha signat amb el batlle d’Olot, Pep Berga, el contracte per a la donació i cessió dels drets d’explotació desl fons de Televisió de la Garrotxa que s’ha aprovat a la Junta de Govern Local.

 
Televisió de la Garrotxa va ser una televisió local, impulsada per diversos aficionats olotins a les telecomunicacions encapçalats per l’empresari Francesc Delforn. Va començar a emetre, en fase de proves, el 7 de novembre de 1984, per dos canals d’UHF. El seu àmbit de captació era la ciutat d’Olot. Tenia els estudis en un pis de l’edifici on hi havia el Bar Garrotxa, a la plaça de Josep Clarà. Va ser la primera televisió olotina, en un moment en què es gestaven altres iniciatives semblants, com TV 39, que també va tenir una vida efímera.

 
La programació de la televisió era variada: notícies, programes esportius, reportatges i entrevistes. Entre els seus col·laboradors, cal destacar Josep Abulí, Josep Antoni Bartrina, Yolanda Cano, Anna Corderroure, Remei Garcia, Antoni Garrido, Faustino Pérez, Joan Puigmal i Meli Subirana, entre d’altres. Va comptar, també, amb la col·laboració de la Joventut Mèdica de la Garrotxa, que va promoure un programa sobre salut.

 

Pep Berga i Francesc Delforn durant la signatura de la donació dels fons de Televisió de la Garrotxa. Foto: @olotuit.


L’estiu de 1988, Televisió de la Garrotxa va deixar d’emetre temporalment, amb la idea de formular un projecte d’ampliació i millora que passava per arribar a tota la comarca. Per això va iniciar contactes amb diferents ajuntaments de la Garrotxa i, més tard, va valorar la idea de convertir-se en una societat anònima, amb aportació pública i privada. Les gestions, però, no van prosperar i l’emissora va deixar d’emetre definitivament. 

L’any 2016, Francesc Delforn va ingressar els fons de Televisió de la Garrotxa a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Són 1.519 cintes de vídeo, de diferents formats, que abasten el període 1983-1992; és a dir, que conté imatges preses abans i després de l’etapa activa de la televisió. L’Arxiu en va dur a terme un primer inventari i, actualment, treballa en la digitalització i la descripció del contingut de les cintes.
 
El documental Televisió de la Garrotxa als Cines Olot

Coincidint amb l'acceptació d'aquesta donació, aquest dimecres 16 de juny, als Cines Olot, a les sis de la tarda, tindrà lloc la projecció del documental Televisió de la Garrotxa, realitzat per Marc Planagumà i produït per l’Ajuntament d’Olot en col·laboració amb l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.
 
El documental, d’una hora de durada, repassa la trajectòria d’aquesta televisió pionera a Olot, a través d’entrevistes amb alguns dels seus protagonistes i amb la participació de Pere Macias, batlle de la ciutat durant el temps que va funcionar l’emissora, i de la historiadora Laura Canalias, que contextualitza les imatges.
 
Les imatges del documental, seleccionades d’entre les més de 1.500 cintes enregistrades per l’emissora i que actualment es conserven a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, constitueixen un testimoni audiovisual únic de l’Olot d’aquells anys. També, és un exemple de com es gestionava una televisió local d’aficionats en aquella època. S’hi poden veure imatges del concert del grup Xucu-pà a l’Orfeó Popular Olotí, una tractorada de protesta convocada per la Unió de Pagesos o una manifestació dels alumnes de l’Institut Montsacopa, entre d’altres. 
 
Per a assistir a la projecció, cal demanar invitació gratuïta a la pàgina web d'Olot Cultura.

 

Participació