Ple municipal

ERC Besalú proposa un pla estratègic de turisme per a planificar el futur

El portaveu republicà Alfred Cairó, també aposta per crear un ordenança de regulació dels pisos turístics

per NacióGarrotxa, Besalú | 3 de juny de 2021 a les 09:57 |
El portaveu d'ERC Besalú, el regidor Alfred Cairó, durant la compareixença d'aquest dimecres. | @BesaluERC.
El passat dilluns, 31 de maig, ERC Besalú va presentar dues mocions, que van ser aprovades unànimement al ple municipal, tal com ha explicat aquest dimecres el portaveu i regidor de la formació republicana Alfred Cairó, que ha destacat que ja fa dos anys que van entrar a l’Ajuntament, amb què es va trencar "la inèrcia de llista única que feia massa anys que durava i s’ha posat fi a les decisions unilaterals, al caos econòmic i a la falta de transparència".
 

La primera moció va ser per concretar una ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic i llars compartides. Besalú és, certament, un destí turístic de primer ordre. I ho és per la seva història, pels monuments, pels comerços i la restauració i, també, per tantes persones que donen serveis atractius a la Vila.

"Són massa anys els que porta l’ajuntament aplicant accions aïllades, inconnexes i sense constància, que poden portar el risc d'esgotar el model i el poble", ha afegit Cairó. El grup municipal d'ERC vol començar a definir una estratègia clara sobre el turisme de 2023 a 2030. "Hem de fer una diagnosi de la situació actual, definir línies d’acció, buscar aliances i posar-hi recursos", aclareix Alfred Cairó.


Habitatges turístics

La moció, aprovada, que van presentar és el primer pas dels molts passos que caldrà fer per encarar aquesta nova estratègia. Segons els republicans, cal regular i ordenar els habitatges turístics i les llars compartides abans que sigui massa tard, per a evitar que Besalú es converteixi en un “Air bnb” de disbauxa com ha passat en altres llocs. "Hem de poder controlar el model de creixement turístic que volem per a Besalú", assenyala el portaveu d'ERC.


Per això, el que arran de la moció aprovada es farà és respectar els allotjaments actuals; estudiar l’oferta que hi ha, de quin tipus és, les zones on s'emplaça i els serveis que aporta; establir una zonificació, uns límits i una normativa a aplicar; resoldre les opcions d’aparcament i de gestió de les escombraries; i, finalment, revisar les taxes corresponents per a equilibrar-les i fer del turisme una eina sostenible i amb retorn pel municipi.
 
Permís menstrual per a les dones treballadores de l'Ajuntament

La segona moció aprovada era per aconseguir un permís retribuït per a les dones treballadores de l’Ajuntament, de 8 hores al mes pel cap baix. El permís, de fet, ja existia, però no estava formalitzat i era necessari regular-lo.

"Creiem en la igualtat de drets, i el dolor invalidant que pateixen algunes dones durant la regla, si no és reconegut, és una forma més de discriminació laboral que no es pot permetre", ha defensat Cairó.

Des d’ara, doncs, les dones treballadores de l’Ajuntament de Besalú tenen el dret, real i formalment reconegut

 

Participació