La ciència de l’etnobotànica arriba a a la Vall d'en Bas

El Centre de Cultura i Natura de Can Trona acull aquest mes de juny un cicle d’activitats lligades als usos de les plantes i de les herbes

NacióGarrotxa
25 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:14h
El Col·lectiu Eixarcolant ensenyarà una recepta amb plantes comestibles.
El Col·lectiu Eixarcolant ensenyarà una recepta amb plantes comestibles. | @eixarcolant.
L’etnobotànica investiga les relacions entre els grups humans i el seu entorn vegetal. S’interessa per determinar els usos tradicionals i l’aprofitament que s’ha fet de les plantes en diferents cultures i temps històrics. En definitiva, es tracta, d’una disciplina en la qual cultura i natura estan molt lligades i que, per tant, encaixa de ple amb els objectius de Can Trona [Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas], un equipament que aquest 2021 s’ha centrat a elaborar una programació per cicles molt lligada als objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

Aquest mes de juny vinent des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas proposen un nou cicle d’activitats lligades als usos de plantes i herbes. Durant tres dissabtes seguits es podrà gaudir d’una sèrie de propostes ben diverses entre elles però que tenen com a eix vertebrador l’etnobotànica.

Sortida a la natura i taller de cuina

La primera activitat tindrà lloc el 5 de juny i es tracta d’una sortida a la natura i un taller de cuina. A les 10 h del matí se sortirà de l’aparcament de Can Trona i es farà una petita excursió per a reconèixer plantes silvestres comestibles. Seguidament, s’ensenyarà a fer una recepta amb les varietats recollides.

Tant la sortida com el taller, que valen 3 euros per persona, aniran a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant, un col·lectiu de l’Anoia, que treballant pertot Catalunya per a recuperar i popularitzar els usos que els habitants d’un determinat territori donaven a les plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals per a adaptar-les a la realitat del segle XXI.

Es tracta, doncs, de posar de nou a disposició de la societat aquestes espècies i els seus productes derivats, perquè siguin utilitzats amb normalitat en la quotidianitat. Per aconseguir-ho treballen en diversos àmbits: la recerca, la divulgació, la dinamització territorial, l’assessoria i la venda de llavors. De fet, la seva tasca, que inclou la publicació de tres llibres, ha estat reconeguda i premiada en diverses ocasions. El 2019 van rebre el premi al compromís per part d’Òmnium Cultural.

Per tot això, s’ha volgut portar-los específicament a ells a la Vall d’en Bas, ja que a més d’oferir una activitat interessant, la població local podrà conèixer la tasca del col·lectiu i, qui sap si, també, intercanviar coneixements i obrir noves perspectives.
 

Cartell de les activitats de juny lligades a l'etnobotànica a Can Trona. Foto: @CanTronaCCN.


Taller d'elaboració de ratafia artesanal

La segona activitat tindrà lloc el 12 de juny a les 10 h del matí als exteriors de Can Trona. Es tracta d’un taller d’elaboració de ratafia artesana amb herbes de la Vall d’en Bas, ja que com marca la tradició és pels volts de Sant Joan que s’han de recol·lectar les plantes que fan falta per a l’elaboració d’aquest licor.

En aquesta ocasió s’ha encomanat la tasca a Eva Rosich, veïna de Puigpardines que va ser escollida per anar al Festival FolkFest de Washington per a representar el municipi l’any 2018, precisament pel seu coneixement de les varietats de plantes locals, que és inabastable. El preu de l’activitat serà de 5 euros. Cada participant es podrà endur una petita mostra a casa.

Taller d'antotípia

Finalment, el 19 de juny es durà a terme un taller d’antotípia: fotografia sostenible amb pigments vegetals. Les antotípies són fotografies que s’elaboren amb un procés que tenen com a base els pètals de flors triturats amb altres plantes que són fotosensibles i poden ser utilitzats per a fer còpies fotogràfiques sense elements químics.

A través dels coneixements de la fotògrafa Marta Garcia Cardellach, en aquest taller s’aprendrà com elaborar l’emulsió fotogràfica i com fer les exposicions a la llum solar. El preu de l’activitat són 5 euros per persona, cada participant s’endurà un marc de fotos i dues antotípies. Es podrà escollir entre venir a la 1a sessió: d’11h a 12.30h o a la 2a sessió: de 17h a 18.30h.

En les tres activitats es treballen dos ODS: Salut i Benestar (ODS 3) i Consum i producció responsables (ODS 12). Per a apuntar-se a les activitats cal inscripció; s’ha d’enviar un correu a [email protected] tot indicant l’activitat que us interessa i les persones que sereu. Places molt limitades!
 
Arxivat a