El programa contra el tabaquisme, al centre de la Setmana Sense Fum a la Garrotxa

L'emprenen, del 25 al 31 de maig, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, junt amb els dos CAP de la Fundació, Sant Joan les Fonts i les valls d’en Bas-Hostoles

Josep Maria Padrosa, director gerent de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Josep Maria Padrosa, director gerent de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa.
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:50h
Del 25 al 31 de maig, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, junt amb els dos CAP de la Fundació, Sant Joan les Fonts i les valls d’en Bas-Hostoles, celebraran la Setmana Sense Fum amb l’objectiu de sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut no iniciar-se en aquest mal hàbit o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i dels residus que provoca.

Aquest divendres de matí, han presentat els detalls de la Setmana Sense Fums el director gerent de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Padrosa; el regidor de Salut Pública de l’Ajuntament d’Olot, Aniol Sellabona; i, la tècnica en Prevenció i Riscos Laborals i membre de la Comissió Hospital Sense Fum, Maribel Llamas.

Durant tota la setmana i fins a mitjan juny, s’instal·larà una exposició al vestíbul de l’Hospital amb el nom “Més de 20 anys de la Setmana Sense Fum”. Aquesta exposició, feta amb la col·laboració de Salut Pública, està formada per un recull dels cartells que han il·lustrat la Setmana Sense Fum en els darrers 20 anys i d’altres de més antics. Es complementarà amb uns panells informatius sobre el Programa de Deshabituació Tabàquica i la Comissió Garrotxa Sense Fum.

A l’entrada de la cafeteria de l’Hospital, també, durant tota la setmana, s'hi podrà veure una exposició de samarretes que ha cedit la Fundació Oncolliga Girona i que han estat il·lustrades per alumnes de centres educatius de les comarques gironines amb motiu de la Setmana Sense Fum.

D'ací a deu dies, el dilluns 31 de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, s’emplaçarà un punt informatiu a l’entrada de l’Hospital per a crear el primer contacte amb aquelles persones fumadores que volen deixar-ho i motivar-les a formar part del Programa de Deshabituació Tabàquica. També, se’n farà un reforç positiu des de les consultes dels CAP. Aquesta acció es complementarà embolcallant el perímetre de les instal·lacions amb el missatge “Entorn sense fum. Allunyem el tabac”, amb l’objectiu de reforçar el missatge.

Aquestes són accions que s’han promogut des de la Comissió Hospital Sense Fum que, més enllà d’aquesta setmana, vetlla per promoure polítiques actives per al control del tabaquisme entre els pacients i professionals.
 

La membre de la Comissió Hospital Sense Fum, Maribel Llamas. Foto: Martí Albesa.


La Comissió Garrotxa Sense Fum es consolida

La Comissió Garrotxa Sense Fum es va crear a mitjan 2019 tot incorporant nous membres a la Comissió Hospital Sense Fum externs a la Fundació. D’aquesta manera es va generar un projecte global afegint col·laboradors estratègics dins l’àmbit de la salut per aconseguir millors resultats a la comarca.

Amb l’acció conjunta de la instal·lació de codis QR a punts estratègics de la comarca, es consolida la Comissió Garrotxa Sense Fum, que té l'objectiu d'abordar el tabaquisme com un dels problemes de salut més importants i rellevants a la Garrotxa des d’una perspectiva multidisciplinària i, també, facilitar la disminució de la prevalença de l’hàbit tabàquic en la població general.

Formen part d’aquesta comissió professionals de la Fundació hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, del CAS, de l’ICS – CAP Garrotxa, professionals farmacèutics, tècnics del Consorci SIGMA i tècnics del Servei de Salut Pública Girona Nord, Garrotxa i Ripollès.

El director gerent de l'Hospital d’Olot, Josep Maria Padrosa, ha insistit dels gran beneficis de la deshabituacio tabàquica: a les vint-i-quatre baixa la pressió arterial i en cinc anys es té el mateix risc de patir problemes cardíacs com qualsevol altra persona no fumadora.

Padrosa ha destacat que és molt important addvertir dels efectes perjudicials del consum de tabac entre les persones més joves, que, seons els estudis més recents, se sap que ja se'n fan addictes a partir dels 14 anys. "Cada cinc dies [si es té en compte les xifres a nivell de Catalunya] hi ha un mort a la Garrotxa relacionat amb patologies tabàquiques", ha reblat tot assenyalant que les defuncions relacionades han estat 68 el 2020 a la comarca.

 
Arxivat a