1 de 10
Gestió pública

La Diputació de Girona fa una guia per ajudar els ajuntaments a convocar consultes públiques prèvies

Es tracta del primer d’una sèrie de documents del Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència per a contribuir a millorar la gestió de les polítiques públiques en el món local

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, durant la presentació de la guia. | @diputaciogirona.
per NacióGarrotxa, Girona | 20 de maig de 2021 a les 09:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Girona, a través del Servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència, ha publicat la guia La participació ciutadana en els processos normatius, un document pioner en l’àmbit català que té per objectiu oferir eines i recursos als ajuntaments que els ajudin a l’hora de convocar consultes públiques prèvies.
 

El vicepresident primer, Pau Presas, l’ha presentat aquesta passada setmana en el marc del IX Seminari d’actualització jurídica i dret local, que organitza anualment la corporació. En aquesta segona sessió, en format virtual, s'ha parlat de "La consulta pública prèvia en l’elaboració d’ordenances i reglaments en l’àmbit local".
 

"Les polítiques de participació són una eina essencial per prendre decisions col·lectivament en tots els àmbits i ajuden a acostar les administracions a la ciutadania. El compromís de la Diputació de Girona és anar ampliant aquesta línia de treball perquè els ajuntaments gironins tinguin eines per desplegar noves iniciatives i processos participatius en línia, que facilitin l’accés a tothom en la presa de decisions de forma clara i rigorosa", ha incidit Pau Presas.
 

Aquesta guia respon, doncs, a la voluntat de la corporació de contribuir a millorar la gestió de les polítiques públiques als municipis, especialment els que disposen de menor capacitat econòmica i de gestió, i atendre les seves necessitats per tal que puguin garantir una major participació, més transparència i una comunicació més efectiva.
 
D’una manera molt didàctica, el document s’adreça als ajuntaments que hagin d’iniciar una consulta pública prèvia en compliment de la Llei 39/2015. Aquesta consulta, en línies generals, es porta a terme abans de la redacció de l’avantprojecte del reglament o l’ordenança. En aquest sentit, explica com organitzar-la i incideix en l’oportunitat d’obrir espais de participació ciutadana en l’elaboració o la modificació de la normativa municipal.
 
S’hi detallen aspectes com la durada de tot el procés, els espais adients per portar a terme la consulta pública prèvia —sempre de forma telemàtica—, i els sistemes d’identificació més adients, entre d’altres. També s’hi especifiquen exemples de casos concrets fets en el territori.
 
Aquest és el primer d’una sèrie de documents que la Diputació de Girona té previst elaborar en l’àmbit de la participació ciutadana per difondre recursos útils i pràctics dirigits als ajuntaments del territori.
 

Cliqueu damunt la portada de la guia per a descarregar-vos-la. Foto: @diputaciogirona.


 
Participació