Fotos de grans dimensions omplen l'illa de les residències de gent gran al voltant del Museu de la Garrotxa

Els residents de La Caritat i Montsacopa són els protagonistes d'aquest projecte retratat per Pep Sau amb la peça del fons dels Museus d'Olot que han triat

Una de les lones que penja de la façana de la Residència Montsacopa, a Olot.
Una de les lones que penja de la façana de la Residència Montsacopa, a Olot. | Foto: Xavier Borràs.
14 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:44h
A partir d’avui i fins al 15 de juliol les parets de l’Hospici i la residència Montsacopa s’omplen de lones de grans dimensions amb fotografies dels protagonistes d'aquest singular projecte amb la peça del fons del Museu que han escollit. Les imatges, obra del fotògraf Pep Sau, mostren els seus espais més íntims i van acompanyades d’una frase on s’explica per què han triat cada obra d’art.

La presentació de l'acció "El museu entra a casa", comissariada per Marta Aumatell, s'ha fet aquest matí al pati de l'Hospici, amb la presència d'alguns dels residents protagonistes, com Rosa Farizo (Montsacopa) i Simon Coma (La Caritat), que també han estat acompanyats de Montserrat Mallol, directora dels Museu d'Olot; Imma MUñoz, regidora de l'Ajuntament d'Olot; i Pep Sau i la mateixa Marta Aumatell, a més de diversos estadants d'ambdues residències. Tot plegat, en el marc del Dia Internacional dels Museus, que se celebra el pròxim 18 de maig arreu del món.

En total s’han penjat set lones de més de 6 metres d’alt a les diferents façanes de l’Hospici i dues lones de 8 metres a la façana del Montsacopa que es podran veure fins al 15 de juliol, triades per 13 dels residents que han participat del projecte que es va iniciar al mes d’abril.
 

La regidora Imma Muñoz i la resident Rosa Farizo durant la presentació del projecte a l'Hospici. Foto: Xavier Borràs.


Segons ha explicat la regidora Imma Muñoz, un dels objectius, assolit, del projecte era i és remoure emocions, però, també, com ha assenyalat la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol, aprendre per les dues bandes, bilateralment. Ha estat molt profitós veure "com a Simon Coma se l'il·luminava el rostre quan veia les eines als magatzems del museu" i com explicava els seus noms i la seva utilitat.

El fotògraf Pep Sau, que ha estat l'encarregat d'immortalitzar en àrdues sessions el retrats dels residents amb les peces que han triat, ha volgut agrair, molt especialment, no solament la col·laboració de la gent gran sinó, també, la de les cuidadores, sense les quals el projecte "El museu entra a casa" no hauria estat possible.
 

Simon Coma, Montserrat Mallol, Pep Sau i Marta Aumatell a l'Hospici aquest matí. Foto: Xavier Borràs.


En diferents grups bombolla, les persones grans van visitar els magatzems dels Museus d’Olot, on van triar aquella peça que els feia més el pes. Després, els tècnics del museu els la van portar a la residència on van conviure amb ella més de 24 hores. En aquest període de temps, el fotògraf Pep Sau va visitar-los i els va retratar amb l’obra. El resultat és el que es veu a les lones de grans dimensions. 
 
Entre les diferents peces escollides hi ha des d’una escultura de Miquel Blay a un quadre de Josep Berga i Boix, passant per altres objectes més curiosos com una bandera del sometent, eines d’oficis del segle XIX, un cavallet de la faràndula olotina o una figura de la Immaculada Concepció, per citar-ne alguns exemples. 
 
Les fotografies s’han fet als seus espais més íntims de casa com són les habitacions i les sales comunes. A les lones, les fotos van acompanyades d’una frase on la gent gran explica perquè ha triat aquella peça. A alguns els ha recordat a moments de la seva joventut i a d’altres els ha connectat amb la seva família. Els tècnics del museu han triat la frase d’entre el que els protagonistes explicaven quan triaven la peça als magatzems i quan en Pep Sau els feia les fotografies. 
 

Estadants de La Caritat i la Residència Montsacopa han seguit la presentació del projecte al pati de l'Hospici. Foto: Xavier Borràs.


Amb aquest projecte, els Museus d’Olot inicien una col·laboració amb els seus veïns més pròxims. La valoració, segons Marta Aumatell, és molt positiva i no es descarta seguir col·laborant en el futur, "amb gent gran o amb gent jove". Des de les dues residències s’explica que l’art ha despertat moltes emocions amb les persones grans que han participat de la iniciativa.

El tret de sortida d’aquesta activitat s’emmarca amb el Dia Internacional dels Museus. Del 15 al 18 de maig, els museus d’arreu de Catalunya oferiran diverses activitats que aquest any s’ha proposat que fossin enfocades a la gent gran, un dels col·lectius que ha patit de manera més dura les conseqüències de la pandèmia. 
 

Una altra de les resident amb la peça triada en una lona fotografiada per Pep Sau a la façana de La Caritat. Foto: Xavier Borràs.

Arxivat a