El Robolot 2021 aposta per la innovació en programació i robòtica educatives

L’edició d’enguany repeteix el format en línia i fa una clara aposta per la formació i el coneixement com a eines de canvi

NacióGarrotxa
05 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:11h
El Robolot enguany celebra la 20a edició.
El Robolot enguany celebra la 20a edició. | @ROBOLOT.
El Robolot celebra enguany la 20a edició tot mantenint l'essència original, però en un format diferent. La situació de la pandèmia ha obligat a repetir el format en línia, per bé que sense perdre els pilars del certamen: coneixement, formació i educació a través de reptes.

El Robolot 2021 comptarà amb una jornada d’intercanvi de coneixement, tres concursos de reptes per a estudiants i una cloenda presencial. Alguns dels ponents del certamen també participen aquests dies en una estada d’experts a Faberllull. 

Aquest dissabte 8 de maig es celebrarà la jornada RobolotCon2021, un espai per tal que tots els formadors i docents puguin compartir coneixements. Enguany la temàtica escollida és la innovació en la programació i robòtica educatives. Es farà en format online i comptarà amb els principals experts i desenvolupadors de dins i fora de Catalunya que explicaran, de primera mà, les darreres innovacions en eines de Programació i Robòtica Educatives.

RobolotCon2021: les últimes innovacions en programació i robòtica educativa

Així doncs s’han preparat ponències sobre novetats de Microblocks,  novetats de Snap, novetats de Snap4Arduino, i novetats de Moodle. També es parlarà de nous recursos amb ArduinoBlocks, dels SteamMakers i  de les experiències formatives de Robolot Team–CESIRE. La jornada s’acabarà amb una taula rodona sobre aprenentatge amb sentit per a la vida.  

La jornada es farà en format virtual, cosa que facilita la participació de professionals de dins i fora de Catalunya. En aquest sentit, alguns dels ponents de les xerrades estan duent a terme aquests dies una estada temàtica a la residència Faberllull. Allà treballen de forma conjunta en l’actualització de noves eines i propostes educatives, algunes de les quals es podran veure al Robolot 2021.  
 
Educar a partir de reptes: tres concursos al Robolot 2021

El Robolot és un certamen de robòtica didàctica i, com a tal, l’educació n’és l’eix principal. En aquest sentit, en l’edició d’enguany el concurs s’ha plantejat en forma de tres reptes per als estudiants, que poden ser de dins o de fora de Catalunya. Poden participar en l’apartat de Reptes Mapping, el de reptes ArduinoBlocks o el de Reptes 3D.  

En el concurs de Reptes Mapping, els estudiants hauran de crear una projecció audiovisual (amb acompanyament musical) que giri al voltant del 20è aniversari del Robolot. El concurs contempla tres categories en funció de l’edat dels participants. Els treballs presentats es projectaran a la façana de l’Ajuntament d’Olot el 28 de maig, dia de la cloenda del Robolot.  
En el cas dels reptes 3D, els participants hauran de dissenyar i crear un clauer que representi el transcurs dels vint anys del Robolot. Aquí també hi haurà tres categories en funció de l’edat dels estudiants.  
 

Enguany la temàtica escollida és la innovació en la programació i robòtica educatives. Foto: Robolot


I en el concurs de Reptes ArduinoBlocks amb TRSteam, hauran de fer un projecte de temàtica lliure utilitzant les eines ArduinoBlocks i TRSteam. El projecte l’elaboraran a casa seva però el compartiran amb la resta a través de la plataforma Arduinoblocks. A partir de la valoració que rebin de la resta de participants i del jurat, s’atorgaran els premis corresponents. Aquest concurs s’ha plantejat com un campionat obert a totes les comunitats autònomes.

El format digital del certamen obliga als participants a treballar de forma virtual. En aquest sentit, tots els materials i les orientacions per dur a terme qualsevol dels reptes proposats es poden trobar online en un moodle que l’equip del Robolot ha creat per a l’ocasió.  

Jornada de cloenda amb exposició de projectes

La jornada de cloenda del Robolot 2021 es cebrarà el 28 de maig i serà en format presencial. El Firal d’Olot acollirà una mostra de projectes STEAM que hauran elaborat els nois i noies dels 5 instituts d’Olot. Si la situació sanitària ho permet, s’obrirà al públic presencialment. En cas que no sigui possible es podrà seguir en directe en línia.

L’acte de lliurament de premis es durà a terme, també de forma presencial, al Firalet, davant l’Ajuntament d’Olot. De fet, la façana de l’edifici serà l’espai a on es projectaran els treballs presentats al concurs de Reptes Mapping.  

 
Arxivat a