fira agroalimentària dels productes de qualitat de Catalunya

Olot tornarà als Orígens amb la novena edició de la fira el 20 i 21 de novembre

El recinte firal l'acollirà –després d’un any de parada obligada per causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia– amb més productors i productes agroalimentaris de qualitat

per Xavier Borràs , Olot, 4 de maig de 2021 a les 08:53 |
Imatge retrospectiva de la Fira Orígens al pavelló firal d'Olot. | Martí Albesa.
El 20 i 21 de novembre Olot celebrarà una nova edició de la Fira Orígens, la fira agroalimentària dels productes de qualitat de Catalunya que, consolidada després de vuit anys, continuarà apostant fermament pel que l’ha caracteritzat des de la primera edició, els productes i els productors de qualitat. Així ho ha anunciat aquest dijous en seu municipal el regidor de Promoció de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda.
 

Promoguda per DinàmiG (Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa), Orígens s’ha convertit en cita obligada per a productors d’arreu del territori i, també, per a un públic interessant a conèixer productes de proximitat i de qualitat. 
 

Els visitants podran comprar directament al productor i també podran participar, durant tot el cap de setmana, d’activitats dirigides a tots els públics vinculades amb la cuina de proximitat i el producte ecològic. Durant els dies previs a la fira, la ciutat també organitzarà un seguit d’activitats paral·leles.
 

Demostracions de cuina, a la Fira Orígens. Foto: Martí Albesa.


L’edició del 2019 va comptar amb 8.000 visitants i més de 48.000 tiquets de tast venuts. Pel que fa les activitats, es van portar a terme 11 sessions a l’Aula de Cuina, 11 degustacions guiades a l’Aula de Tast i 8 tallers infantils.


En total la fira va comptar amb 90 productors, dels quals un 36% eren ecològics i el 31% participaven per primera vegada a la fira, fet que demostra la voluntat d’innovació i descoberta constant de nous productes que persegueix Orígens.

A més, l’Occitània francesa va ser el territori convidat amb productors del Pirineu Oriental i l’Arieja que van participar a la fira sota el paraigua de POCTEFA, un programa europeu de cooperació territorial per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d’Espanya, França i Andorra.


Per bé que la fira de 2020 no es va celebrar per causa de les mesures restrictives arran de la pandèmia, tampoc no estava clar que es tiraria endavant, ja que el portaveu de JxCat i regidor de Promoció Econòmica a l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, va deixar anar, al programa "Plena Actualitat" d'Olot TV del dilluns, 2 de desembre, que els pressupostos, que calia aprovar abans de Nadal, patirienn retallades per causa de la minva d'ingressos prevista amb l'augment de l'IBI –que es va haver de rebaixar en un 10% després de la pressió veïnal al ple.

Aquesta idea que ja havia avançat el batlle, Pep Berga, Vayreda la va concretar en el fet que, segons ells, el govern municipal havia decidit que l’any vinent no tornaria a organitzar les fires Orígens i de l’Embotit, l’Olotx2 o el Festival Veus, quatre esdeveniments que depenen de l’àrea de Promoció, que havien vist minvats els ingressos en uns 200.000 euros.

 

Participació