Energia

ERC Olot demana a l’equip de govern de Junts que rectifiqui i entri a l'AMEP

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública ha estat promoguda, entre d'altres, per l'Ajuntament de la Vall d'en Bas

per Xavier Borràs , Olot, 3 de maig de 2021 a les 12:05 |
Anna Barnadas reclama a Junts que rectifiqui pel que fa a l'AMEP. | Martí Albesa.
El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a Olot ha demanat aquest matí en una compareixença de la cap de l'oposició, Anna Barnadas –diputada, també, de Medi Ambient a la Diputació de Girona– que la ciutat entri a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), després que l’equip de govern de Junts per Catalunya a Olot va votar-hi en contra en el darrer ple municipal.


L’AMEP és una associació que comparteix coneixement i iniciatives amb l’objectiu que els municipis facin una transició energètica cap a la sobirania pròpia, mitjançant fonts renovables, generada a la mateixa localitat i distribuïda a tots els seus veïns. Hi ha 74 municipis associats a l’AMEP, que representen gairebé a tres milions de catalans, amb l'Ajuntament de la Vall d'en Bas com un dels cofundadors a la Garrotxa.

L’AMEP impulsa la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica, que a Catalunya ara mateix son a mans d’ENDESA, una de les empreses que conformen l’oligopoli de l’energia Espanya.


"Els municipis no poden continuar sent mers espectadors-consumidors i deixar que els grans oligopolis energètics comandin la transició, fent inviable la sobirania energètica de la ciutadania i les empreses", ha manifestat la regidora Anna Barnadas. "Els municipis han de produir energia renovables i participar en la seva comercialització i distribució, fomentant també la participació de la ciutadania i de les petites i mitjanes empreses. S’ha de recuperar la titularitat per poder gestionar directament aquesta distribució", ha afegit.

Segons Barnadas, ERC Olot treballa per a garantir el dret a l’energia per a tothom, i lluitar contra el canvi climàtic. Per això no entén i "lamenta la negativa de l'equip de govern de Junts per Catalunya a Olot a entrar a l’AMEP", i demana que s'hi repensin i rectifiquin la seva posició. A més, ERC Olot insisteix a fer la transició energètica, i per tant proposa crear noves comunitats energètiques, com és el cas de la Vall d'en Bas.Barnadas també apunta a l’existència de diversos edificis municipals que poden acollir plaques fotovoltaiques per a promoure l’autoconsum compartit entre veïns –fins a 500 metres de distància del punt de generació–, com en el cas dels pavellons esportius de la ciutat.
 

 

Participació