Diputació i Generalitat es troben a Girona per a impulsar el desenvolupament sostenible a les comarques gironines

En la reunió hi havia agents del territori, com el xef d’El Celler de Can Roca, amb qui forjar aliances que empenyin en la consecució dels ODS el 2030

Els diversos agents de les comarques gironines al saló de plens de la Diputació.
Els diversos agents de les comarques gironines al saló de plens de la Diputació. | @diputaciogirona.
NacióGarrotxa
03 de maig del 2021
Actualitzat a les 8:35h
El saló de plens de la Diputació de Girona ha acollit aquest passat divendres una reunió entre la Conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, l’ens supramunicipal i diversos agents del territori per posar en comú les diverses accions que, respectivament, estan duent a terme en l’àmbit del desenvolupament sostenible i d’assoliment de les fites de l’Agenda 2030 establertes per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

L’objectiu ha estat unir esforços i col·laborar conjuntament en la creació de sinergies i el desenvolupament de projectes comuns que formin i conscienciïn en aquest àmbit tant la ciutadania com el sector públic i el sector privat de la demarcació.
 
A la reunió hi han participat el diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona, Joan Fàbrega; el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé; el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, i agents del territori conscienciats en el desenvolupament sostenible que poden ser clau en la seva promoció, com és el cas del xef d’El Celler de Can Roca, Joan Roca. Des del 2016, Joan Roca és ambaixador de bona voluntat del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), i treballa amb el Fons ODS per promoure tècniques de producció sostenible.
 
Prèviament a la reunió, el conseller Bernat Solé s’ha trobat amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el diputat Joan Fàbrega per tractar diversos aspectes sobre aquesta fita global en els àmbits català i gironí.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assenyalat que "la institució vol ser un dels principals motors de la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible a les comarques gironines; per això, des de fa temps treballem de forma transversal per al seu assoliment fent nostra aquesta agenda". A més, ha afegit: "Un cop iniciada aquesta transformació interna, la volem fer extensiva a la resta d’administracions locals de la demarcació, així com al món universitari i al teixit empresarial, associatiu i sindical", perquè, ha puntualitzat, "aquest és un canvi que no podem fer sols, sinó que l’hem de fer amb la col·laboració de tothom".
 
Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, ha volgut destacar que "l’aplicació dels disset Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 és una qüestió de país, i per tant, ha d’implicar a tothom. En aquest sentit, el món local i supramunicipal és clau per fer arribar l’Agenda al conjunt del territori". A més, ha afegit que "des del Govern hem impulsat l’Aliança Catalunya 2030 per unir institucions, teixit social i econòmic, universitats o sindicats en l’aplicació dels ODS a casa nostra. Hem de seguir enfortint aquesta aliança de país".
 
Finalment, el diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha comentat: "Volem que la sostenibilitat sigui un dels símbols d’identitat de les comarques gironines. Per aquest motiu estem treballant per formar la xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible, en què administracions públiques, el món de l’empresa i de la universitat, patronals, sindicats i el tercer sector treballarem plegats per assolir a casa nostra els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides".
 
Girona, demarcació sostenible
En la reunió, el diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha exposat l’estat del Pla Estratègic de la Diputació de Girona per fer viable l’assoliment dels disset ODS, així com el projecte de demarcació sostenible.
 
La transformació interna de l’ens supramunicipal s’ha efectuat amb l’objectiu d’alinear totes les seves polítiques amb l’Agenda 2030 i fer-la extensiva als seus organismes autònoms. Entre les actuacions que s’han dut a terme es troba la introducció de clàusules específiques en la contractació pública, l’adaptació de les subvencions introduint-hi criteris de valoració en aquest àmbit o l’adaptació dels plans de serveis de les diferents àrees.
 
Actualment, a més, s’ha iniciat una tasca de conscienciació i difusió externa amb actuacions destinades a les entitats locals de les comarques gironines. En la sessió plenària d’aquest mes d’abril es van aprovar unes bases reguladores de subvencions per al finançament de la implementació dels ODS a les capitals de comarca i als municipis de més de deu mil habitants de la demarcació de Girona. A través d’aquestes ajudes es podran subvencionar propostes d’implementació dels objectius que incorporin la redacció d’un pla d’alineament de les polítiques locals del municipi amb els ODS i la formació dels càrrecs electes i els treballadors dels ens locals. A més, la Diputació està treballant en l’elaboració d’un pla de serveis als ens locals.
 
La Diputació de Girona té present que els municipis incideixen de forma estratègica en l’assoliment del desenvolupament sostenible global i considera prioritari donar-los suport en aquesta comesa perquè tinguin coneixements, eines i recursos per orientar les seves polítiques púbiques cap a l’assoliment dels objectius.
 
Enguany, la Diputació està posant especial èmfasi en l’assoliment de l’ODS 13, d’acció pel clima. Aquest objectiu se centra en la lluita contra el canvi climàtic i en el reforç de les capacitats per adaptar-se a les conseqüències que derivaran de l’augment global de la temperatura. La institució ha creat una eina de compensació de CO2  que proporcionarà a les administracions locals els mecanismes necessaris per incorporar la condició especial d’execució de la compensació en els contractes públics i les eines necessàries per al seu compliment efectiu.
Arxivat a