Política municipal

Maria Vidal: «Les persones continuen sent l’epicentre a Sant Joan les Fonts»

A mig mandat, l'equip de govern de Junts fa balanç de les accions empreses, anuncia més embranzida en diverses àrees, notifica el canvi de dos regidors i critica l'oposició d'ERC

per Xavier Borràs , Sant Joan les Fonts, 30 d'abril de 2021 a les 09:59 |
La batllessa, Maria Vidal, amb l'equip de govern a la plaça de l'Ajuntament. | Martí Albesa.
"Les persones i la proximitat amb la ciutadania continuen sent l’epicentre del mandat de Sant Joan les Fonts", ha dit aquest dijous des de la plaça de l'Ajuntament la batllessa Maria Vidal, que junt amb tot l'equip de govern de Junts ha volgut fer balanç dels dos anys passats des que van accedir al Consistori.

Partint dels mateixos principis que defineixen les línies estratègiques del pla de mandat del grup de Junts, on l'eix principal de les persones i la proximitat amb la ciutadania marquen les polítiques de benestar, "l'equip de govern reforça les àrees de joventut, medi ambient, turisme sostenible, tercera edat i espais públics per adaptar-se a les necessitats actuals de la població moltes d'elles derivades de la situació de pandèmia que encara estem vivint", ha comentat Vidal.


La nova regidoria de la gent gran tindrà una especial rellevància, ja que és un dels col·lectius més afectat per la pandèmia. "El nou casal cívic de Sant Joan serà una realitat en aquesta part del mandat. Es crearà un espai nou, amb la mirada oberta al riu, amb espais de trobada agradables i acollidors on poder desenvolupar activitats d'una manera segura. En aquest espai es farà una aposta per unes instal·lacions energèticament sostenibles", assenyalat la batllessa.

El procés participatiu iniciat en la primera meitat de mandat, on s'analitza obertament el pla estratègic de govern, continua amb força amb àrees de treball de temàtiques diverses que plantegen visions de futur per al municipi. Pel que fa a la participació ciutadana, Maria Vidal va reconèixer, com a autocrítica, que cal revisar el procés per a fer--lo veritablement el màxim de participatiu.


A més el desenvolupament del Pla Local de Joventut 2020 - 2024 permetrà desenvolupar projectes nous com la definició del nou espai jove que s'emplaçarà en un equipament diferent de l'actual i amb una programació diferenciada adaptada a la realitat del moment dels i les joves del municipi.
 

La batllessa va destacar la creació de la nova regidoria dedicada a la gent gran. Foto: Martí Albesa.


En aquest sentit es recuperen els Quedem a la plaça?, un espai de diàleg obert amb la ciutadania i l'equip de govern, es mantenen i potencien els processos de participació on definir, conjuntament, les millores a les places, com la de les Fonts o la plaça 1r d'Octubre de la Canya, les trobades amb joves arquitectes del municipi per explorar propostes de millora pel nucli antic, les reunions de treball amb entitats, associacions i ajuntaments per col·laborar en projectes que beneficiïn al municipi i les trobades amb les entitats, associacions i col·lectius del municipi.


Als projectes mediambientals desenvolupats al llarg d'aquests dos anys, com la imminent instal·lació d'una caldera de biomassa que alimentarà l'escola Castanyer i l'escola bressol El Niu, el vehicle elèctric municipal, la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta del CPS o la substitució de les antigues lluminàries als carrers per unes de més eficients i sostenibles, en els dos anys vinents se sumaran les actuacions com, per exemple, "la renovació de la calefacció de l'escola Castanyer per una instal·lació actualitzada i més eficient energèticament", com va detallar la batllessa.


El benestar de les 3.053 persones que viuen a Sant Joan les Fonts (xifra de darreries d'abril) passarà també pel reforç de la figura de l'agent cívic, dotant-lo de més autonomia per a continuar desenvolupant algunes de les tasques actuals i afegint-ne d'altres que siguin necessàries. I, també, es continuarà amb la incorporació de reductors de velocitat en els punts detectats de més velocitat al municipi, es crearà un espai de parada per al bus a Sant Cosme, i nous punts d'aparcament en alguns sectors del municipi.

Temes tan importants com la mateixa identitat com a municipi i com a comarca també quedaran recollits en aquesta part del mandat amb la portada a terme de projectes significatius com "l'arribada de la Via Verda al municipi, les rutes de proximitat entre nuclis, la creació d'un mirador a la Torre Canadell, la programació d'activitats culturals que valorin el talent municipal i comarcal, i l'aposta pel treball conjunt amb els productors locals i el comerç de proximitat", segons que va explicar Maria Vidal.

Dos anys de mandat en xifres

La compareixença de Maria Vidal i l'equip de govern ha servit, també, per a fer balanç de la tasca en els comptes municipals. En aquest mandat, l'endeutament ha passat del 68,46% el 2019 al 63,15% el 2020, el que implica una reducció de cinc punts percentuals. Una altra xifra de la gestió econòmica és l'evolució del superàvit. El 2019 es tancava amb un superàvit de 278.471,10 euros i el 2020 aquesta xifra s'enfila fins als 863.774,74 euros. 


Les ajudes Covid van suposar l'any passat una partida de 65.900 euros per aquesta matèria que inclou els 'Vals+' i les ajudes a autònoms. Per ara, el 2021 ja s'ha reservat una partida de 40.000 euros amb una línia directa de subvencions que es convocarà ben aviat. D'altra banda, en aquest període s'ha hagut de fer front als danys pel temporal Glòria que han implicat un import de 204.187,50 euros. 
 

Estel Batlle, nova regidora de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts. Foto: Martí Albesa.

 

Antoni Roura, nou regidor de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts. Foto: Martí Albesa.


Nous regidors i crítiques a Sant Joan Plural (ERC)

Coincidint amb aquest mig mandat,  durant la compareixença també es va anunciar que hi haurà canvi de regidors de l'equip de govern: Josep Molas i Vanessa Torrent cedeixen el seu lloc a l'Ajuntament, per temes personals, i, al seu lloc, hi entren Antoni Roura i Estel Batlle per encarar una segona etapa de govern "amb il·lusió i ganes de desenvolupar projectes dins d'aquest pla estratègic de les persones i per les persones". Des de tot l’equip de govern s'ha agraït la  tasca desenvolupada pels regidors sortints i reben amb il·lusió "els regidors que passaran a formar part de l’equip de govern".

Finalment, l’equip de govern, amb la batllessa Maria Vidal al capdavant, "lamenta que el grup a l'oposició, Sant Joan Plural ERC, hagi dut a terme una oposició tan poc constructiva". Vidal ha refermat, en aquest sentit, la voluntat de sumar i dialogar amb el grup a l'oposició per a fer possible una bona entesa en benefici del municipi".
 

 

Participació