Ple de l'Ajuntament d'Olot

Olot serà la primera ciutat catalana on serà obligat fer balcons o terrasses en edificis nous

És el que es desprén de la moció presentada pel PSC i aprovada per unanimitat en el ple municipal del passat 22 d'abril

per Redacció , 30 d'abril de 2021 a les 09:12 |
La moció insta a recuperar els balcons en els edificis de nova planta a Olot. | Martí Albesa.
Gràcies a una moció presentada pel grup socialista d'Olot al ple ordinari del passat dijous, 22 d'abril, l'Ajuntament iniciarà els tràmits per a canviar l'ordenança de construcció per manera que als edificis de nova planta sigui obligar de construir-hi balcons o terrasses. La iniciativa, pionera a Catalunya, en forma de moció va ser aprovada per unanimitat per part de la resta de grups municipals.  
 

La crisi de la pandèmia ha posat en evidència una realitat que molts constructors ja estan atenent en els últims temps: les cases necessiten espais d'oxigenació, obertures a l'exterior on els inquilins puguin trobar un bri d'aire. Es tractaria, doncs, d'un nou estil de construcció que defuig les façanes llises i aposta per balcons, terrasses i àtics, que permeten obrir o tancar en funció del clima.
 

La normativa urbanística actual penalitza els balcons, que si no són coberts no computen com a metres quadrats construïts, i això els converteix en un luxe, perquè els promotors saben que són uns metres quadrats que no cobraran. L’especulació ha passat per sobre del confort, tal com es va detallar durant el ple municipal. 
 

El govern del País Basc és pioner en aquest tema i al juny de 2020 va aprovar un decret que regula de forma exclusiva les condicions mínimes d’habitabilitat. El decret preveu la creació d’habitatges més versàtils i flexibles que s’adaptin a les circumstàncies dels seus habitants amb el pas del temps, així com a les necessitats i formes de vida actuals, afavorint, entre altres coses, la construcció de terrasses i balcons als nous edificis. 

Així mateix, s'ha incorporat, la perspectiva de gènere al disseny dels edificis i habitatges, tot evitant racons i angles cecs que creïn inseguretat en portals i zones comunes i integrant al màxim l'espai d'estar-menjador-cuina, per manera que les tasques de la llar siguin visibles i puguin ser compartides pel conjunt de la unitat familiar.  
 
Mentre no existeixi una llei autonòmica al respecte, des del grup socialista d'Olot es va proposar al ple els següents acords, que van rebre l'aprovació unànima de la resta de grups (Junts, ERC i CUP):  
 
• Adaptar la normativa municipal que regula les condicions de les edificacions per tal de promoure els elements constructius que facilitin l'accés, la ventilació i la il·luminació directament a l'exterior, com poden ser la construcció de terrasses i balcons en tots els habitatges, ja siguin de nova construcció o en un procés de rehabilitació.
• Instar la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a tramitar una normativa urbanística adaptada a les necessitats i formes de vida actuals.
• Notificar aquest acord a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

 

 

Participació