La protectora d'animals de la Garrotxa cau a trossos per la «deixadesa» del Consell Comarcal

Terra Viva, que gestiona la recollida, cura i control dels gossos i gats abandonats, blasma que no reben prou recursos per a fer-hi front, amb pèrdues d'entre 3.000 i 4.000 euros mensuals

A l'exterior ha calgut «inventar» tota mena de tanques per a evitar la fugida dels gossos.
A l'exterior ha calgut «inventar» tota mena de tanques per a evitar la fugida dels gossos. | Martí Albesa.
22 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:25h
Les instal·lacions que la protectora d'animals del Consell Comarcal de la Garrotxa té a Can Mali, al terme municipal d'Olot –gestionada per l'entitat animalista Terra Viva–, cau a trossos, segons que ha pogut comprovar NacióGarrotxa aquest matí de dijous i tal com ja va denunciar aquest dimarts el president de l'associació, David Serramitjana, des del despatx de Muntada Advocats.

Efectivament, l'estat lamentable, tant a l'interior com a l'exterior, de les instal·lacions pròximes a la carretera de Riudaura dóna idea de la magnitud del problema amb què s'enfronten els qui fins ara han gestionat la protectora: a l'exterior –on els cans se socialitzen en ramat–, tanques tapades amb sargits de xarxa, portes de separació fetes amb somiers i pegats de diversa mena per a tapar forats i evitar que els gossos s'escapin; a l'interior –a causa de l'excés d'animals refugiats–, gossos als despatxos, als magatzems, al lavabo, amb portes amb les manetes inutlitzades o rates que cerquen alimentar-se dels pinsos…

"Penseu que, amb els anys que sóc president de Terra Viva, aquí no hi ha vingut ningú del el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa (SIGMA) ni cap representant de ni un sol dels 21 ajuntaments que han delegat aquest servei al Consell Comarcal", es lamenta David Serramitjana. Ara, per si no n'hi havia prou, han estat apartats –per un problema tècnic–, del procés de nova licitació que ha endegat el SIGMA, en què s'adjudicaria la direcció a una empresa amb afany de lucre de fora de la comarca i sense experiència en gestió de refugis, ni formació, ni mitjans adequats.
 

David Serramitjana, junt amb membres i treballadors de Terra, Viva, aquest dimarts. Foto: Martí Albesa.


Des de Terra Viva denuncien que la "deixadesa" del Consell Comarcal –propietari de les instal·lacions- "enfonsa" el servei, que actualment està "sobresaturat" i en unes instal·lacions precàries. Durant l'any 2020 s'hi van comptar fins a 114 gossos (molt per damunt del nombre ideal, que seria de 72) i 52 gats (l'ideal en serien 10). "En el cas dels gats estem un 500% per sobre de la capacitat òptima i pel que fa als gossos, al 160%", assegura David Serramitjana

Des de l'associació afirmen que la situació els ha portat a habilitar espais com dependències d'oficina, banys o cuina –com ha pogut comprovar NacióGarrotxa– per acollir animals o, fins i tot, derivar-ne a d'altres centres o a cases d'acollida de voluntaris particulars. A més, asseguren que l'aportació econòmica de l'ens no és suficient per a cobrir les despeses i que això ha portat Terra Viva a endeutar-se fortament.
 

El gos Tigre viu al lavabo de Terra Viva. Foto: Martí Albesa.


A Terra Viva pensen que el centre de recollida d'animals "no compleix amb els requisits de capacitat i adequació necessaris" per a donar un servei correcte ni garantir la seguretat, no només dels animals sinó també dels treballadors que s'hi escarrassen amb cura i estima per les bèsties.

D'altra banda, l'entitat ha posat en mans de Muntada Advocats el nou procés de licitació del servei, que consideren farcit d'errors. En aquest sentit, Serramitjana assegura que emprendran accions legals per a "evitar l'exclusió de Terra Viva del servei" perquè no s'adjudiqui a una entitat amb ànim de lucre "forana" i per a reclamar "el reequilibri pressupostari dels anys 2019/2020 i 2021", amb la recuperació de les quantitats que els deuen.
 

A les «caneres» ni una sola porta no tanca bé. Foto: Martí Albesa.


Per poder assumir tot el volum d’animals han hagut de recórrer a l’endeutament (avalat per la Junta). La garantia i el benestar de tots els animals ha estat possible gràcies als diners de l’associació aportats pels socis, teamers, padrins (destinats a campanyes de conscienciació, tractaments especials pels animals...)  per a cobrir les depeses no assumides pel Consell Comarcal.  L’import econòmic mitja dels darrers anys ha estat de 17.000 euros.

També, membres de la Junta, familiars i algun soci i voluntaris han fet aportacions econòmiques puntuals i forá proveïdors (veterinaris, mecànics, gestors, tècnics...) estan ajudant que no es deixi el servei i els animals tinguin la millor atenció. El deute amb proveïdors, sobretot veterinaris, s’ha anat incrementant.

Gràcies a les cases d’acollida han pogut disposar d’un espai per als animals que no podien estar a les instal·lacions per falta d’espai. La mitjana mensual d’animals acollits durant el 2020 ha estat de 16 gossos i 42 gats, afegint-hi el fet que les despeses (manutenció i veterinaris) dels animals acollits els ha assumit Terra Viva.

L’any 2017 en un ple de batlles de la Garrotxa es va aprovar per unanimitat els nous pressupostos del servei de recollida pels anys 2018, 2019 i 2020, però la realitat dels recursos econòmics aprotats ha estat una altra, com es pot comprovar en aquesta taula:
 
 201820192020
 AprovatRebutAprovatRebutAprovatRebut
TOTAL  141.805,39132.719186.190,57159.647230.575,74156.729


De fet, del pressupost aprovat pel Consell Comarcal el 2020 destinat a despeses de serveis, la part que s’ha destinat a pagar el servei de recollida i custòdia no arriba ni a l’1%.

Aquesta "manca d’implicació" per part del Consell Comarcal fa que no solament els recursos siguin insuficients, sinó que augmenti la "inoperància dels agents implicats com el SIGMA", tal com assenyala David Serramitjana.

Així, si es posa com a exemple el dels animals comissats darrerament (fins al 15 d'abril d'enguany), les despeses arriben al 28.000 euros, als quals cal sumar-ne 14.000 de despesa anual pel gos “resident especial”, de l’antic propietari dels terrenys les instal·lacions de Can Mali, ja que des del Consell Comarcal es va arribar a un "acord verbal" perquè el gos es quedés allà amb el benentès no es podia donar en adopció.

L'entitat animalista també preveu demanar que el Consell pagui els 30.000 euros que hi ha de deute amb als proveïdors. Terra Viva lamenta, finalment, el que considera una manc de sensibilització i d'educació cap als animals per part de les administracions, si més no a la Garrotxa.
 

La gossa Lua viu moltes hores al despatx de la protectora. Foto: Martí Albesa.


 
Arxivat a