L'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa exigeix al Govern que rectifiqui

Junt amb les federacions de Girona. Tarragona i Lleida, exigeixen un seguit de mesures per a impedir l'enfonsament definitiu del sector i deixar de ser l"ases dels cops"

Un carrer d'Olot del tot buit durant el confinament.
Un carrer d'Olot del tot buit durant el confinament. | Xavier Borràs.
NacióGarrotxa
14 d'abril del 2021
Actualitzat a les 8:28h
L'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa, que forma part de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, s'ha adherit, junt a les federacions de Lleida i Tarragona, a un comunicat en què manifesten l'enuig per la gestió de la pandèmia per part del Govern i reclamen un seguit de mesures immediates per a evitar l'enfonsament definitiu del sector.

"L’administració, que està actuant d’una forma erràtica sense cap estratègia, deixant de banda els interessos econòmics de Catalunya, posa en una greu situació econòmica als hostalers i hostaleres d’aquest país, que a poc a poc van veient com les seves empreses s’enfonsen", diuen els hostalers federats.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, la Federació d'Hostaleria de Lleida, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme i l'Associació d'Empresaris de la Província de Tarragona exigeixen fer coses diferents, "si volem resultats diferents". En aquest sentit, expliquen que han fet diverses propostes durant la pandèmia, que no s’han emprés i demanen que es facin "cribratges massius i seguiment de les proves, paral·lelament a la vacunació massiva", amb què es permetria el manteniment de les seves activitats "amb més seguretat per a tots durant els propers mesos".

També, demanen que el Govern de la Generalitat de Catalunya impulsi una acció perquè les administracions locals "d’una vegada per totes" condonin, bonifiquin o exemptin els impostos municipals, com ara l’IBI, les taxes d’escombraries, l’IAE, etc. Porten més d’un any sense pràcticament activitat i des de totes les entitats demanant a les administracions locals que facin aquest esforç perquè els empresaris no poden assumir les despeses municipals, "però sembla ser que no ens volen escoltar".

Si la Generalitat de Catalunya vol actuar com els països europeus veïns "i no com alguna de les comunitats autònomes de l’estat espanyol –que permeten la continuïtat de l’activitat hostalera–, "que paguin les ajudes que deuen i en donin més per la no activitat igual que aquests països" o, si no, "que deixin obrir com per exemple en d’altres comunitats, amb dades epidemiològiques semblants a Catalunya".

Necessiten un calendari i una estratègia d’obertura de l’hostaleria. Els empresaris s’han de preparar i començar a veure la llum al final del túnel: "No podem seguir amb aquesta incertesa. Durant els darrers mesos hem vist com restaurants emblemàtics de Catalunya han tancat les seves portes" i, per això, demanen que el Govern dissenyi una estratègia sense passes enrere, perquè "la situació no es pot aguantar més".

L’obertura i el tancament continu de l’activitat de l’hostaleria afecta greument l’ocupació, perquè obliga els empresaris a mantenir els treballadors en ERTO i així a perillar l’economia de moltes famílies. L’hostaleria no només sustenta els treballadors i els empresaris, sinó a moltíssimes famílies d’aquest país que viuen d’aquesta activitat econòmica.

"La situació és desesperant i veiem com la Generalitat no escolta el sector privat, i ens ha menystingut des de que va prendre les regnes de les decisions, sense comptar amb nosaltres com uns aliats amb qui parlar sinó com als responsables i culpables. Hem estat els ases dels cops", conclouen els empresaris.

 
Arxivat a