VÍDEO Presenten el nou model de deixalleria mòbil itinerant de la Garrotxa

Un professional atendrà els usuaris amb identificació de forma personalitzada per a assolir, abans de 2025, un 55% en la recollida selectiva, que el 2019 va ser del 52%

El nou contenidor de deixalleria mòbil per a la comarca de la Garrotxa.
El nou contenidor de deixalleria mòbil per a la comarca de la Garrotxa. | Xavier Borràs.
13 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:17h

Aquest matí s'ha presentat a l'aparcament de l'avinguda de la Constitució de les Preses el nou model de deixalleria mòbil de la Garrotxa, que donarà servei a la comarca tot reforçant els dos contenidors mòbils del Triem que ja funcionen, amb l'avantatge que aquest compta, permanentment, amb un professional per a ajudar i assessorar els usuaris i, a més, va proveït d'un seguit d'avantatges que en faran més fàcil l'ús.

L'objectiu de la posada en funcionament d'aquest nou contenidor és, segons Santi Reixach, president del Consell Comarcal i del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA), "arribar abans de 2025 a un 55% en la recollida selectiva, que és el que obliga la Directiva de la Unió Europea", tot i que a la Garrotxa, com es constata en les xifres de 2019, ja s'arriba pel cap baix al 52%.
 

Santi Reixach i Perev Vila han presentat el nou model a les Preses. Foto: Xavier Borràs.


Durant la presentació d'aquest nou model de deixalleria mòbil, a més de Reixach, hi han intervingut el batlle de les Preses, Pere Vila, i Daniel Llongarriu, tècnic del SIGMA. Mentre Vila ha fet una crida als veïns perquè utilitzin més i milor aquests tipus de deixalleries, perquè "com més be repartim les deixalles més s'abaratiran els costos", Llongarriu ha manifestat que el nou model servirà per a reforçar els dos existents, amb més claredat quant al fraccionament de la tipologia de residus que no es poden llenár a cap altre contenidor, ja que ni són voluminosos –que compten amb una recollida a part– ni es poden llençar als contenidors de resta.

El nou equipament mòbil, totalment informatitzat, funciona a través de la identificació d’usuari i disposa d’un sistema de pesatge i de recollida selectiva per a poder triar i separar les diferents tipologies de residus. A partir del mes de juny es posarà en marxa, en paral·lel amb els microxips dels contenidors de resta, envasos, paper i orgànica, excepte a Olot i a Besalú, la identificació dels usuaris, que disposaran d'una carta específica per a l'ús de la deixalleria mòbil o dels contenidors ja esmentat.
 

Detall de l'interior del nou model de deixalleria mòbil de la Garroitxa. Foto: Xavier Borràs.


L'equipament, que funciona energèticament de forma autosuficient gràcies a les plaques solars que du al sostre, també ha incorporat una petita oficina i un lavabo i s'organitza de forma molt eficient i prou ben pensada per aconseguir la màxima eficàcia possible en la recollida de residus especials.
 
Una altra novetat que presenta el nou contenidor és la incorporació d’una zona d’atenció ciutadana, que comptarà permanentment amb un professional que assessorarà als ciutadans en la millora de la gestió de residus i en l’ús de la instal·lació. Aquest assessorament pretén informar i formar els ciutadans en la necessitat de reciclar de manera correcta, tot fent un ús òptim dels recursos que l’administració posa al seu abast per a una gestió responsable dels residus.  
 
Aquest nou model de deixalleria mòbil és el primer que es posa en funcionament a la comarca i se suma a les dues deixalleries que ja són desplegades al territori. Així, la comarca disposa de dues deixalleries fixes i dues de  mòbils gestionades pel Consell Comarcal de la Garrotxa, a més d’una deixalleria mòbil gestionada per l’Ajuntament d’Olot.

Com a deixalleries fixes hi ha la deixalleria comarcal, situada a la carretera de les
Feixes –que dóna servei a tots els habitants de la comarca–, i la deixalleria local, que s'emplaça a Sant Feliu de Pallerols i que dóna servei als veïns d’aquest municipi i la seva àrea d’influència. Pel que fa a les dues deixalleries mòbils, aquestes segueixen una ruta itinerant a partir d’un calendari aprovat a principis d’any amb els corresponents ajuntaments, calendari alqual, ben aviat, s'hi afegirà l'estada d'aquest nou model.
 
Amb l’entrada en servei de la nova deixalleria el que es pretén és acostar el servei, tant físicament com temporalment, als usuaris de la comarca i aconseguir una major recollida selectiva.
 

David Llongarriu, tècnic del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA). Foto: Xavier Borràs.


El reciclatge a la Garrotxa en xifres
 
Encara amb dades de 2019, ja que l’Agència Catalana de Residus just ara està tancant les dades de l’any 2020, la comarca de la Garrotxa va generar un total de 28.626 tones de residus, equivalents a la generació d'1,36 kg per habitant i dia, dels quals el 52% va ser recollida selectivament, amb què l'objectiu d'un mínim del 55% ja és a tocar, ja que les normatives vigents en relació a la gestió de residus estableixen, pel cap baixa, aquests nivells de selecció per l’any 2025.

El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del SIGMA, continua treballant per a complint amb els objectius marcats a nivell europeu, com ha assenyalat el president, Sant Reixach.

L’entrada en funcionament de la nova deixalleria mòbil, així com la posada en marxa dels nous sistemes de contenidors amb accés amb identificació dels usuaris, són algunes de les estratègies que, a nivell comarcal, se segueixen per a assolir els objectius i, alhora, respectar el medi ambient i la sostenibilitat del territori.

Cal recordar que l’any 2019, el municipi d’Argelaguer, que ja ha desplegat en la seva totalitat el nou model de recollida selectiva, va arribar al 80% de selecció de residus, tot superant amb escreix els mínims establerts per llei.