Espais d'interès natural

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa rep un 25% menys de visitats durant la pandèmia

La tipologia dels visitants canvia, amb un major pes del turisme català de proximitat i un descens de l’internacional per causa de les incerteses

per NacióGarrotxa , Olot, 12 d'abril de 2021 a les 10:17 |
Vista parcial de la zona volcànica de la Garrotxa. | Arxiu NG.
A causa de les limitacions per la situació de pandèmia aquest 2020 hi hagut una reducció de gairebé un milió de visitants respecte a l’any 2019 en els espais naturals gestionats per la Generalitat. Tot i així, hi ha parcs naturals que guanyen visitants, com el de l’Alt Pirineu, el Cadí-Moixeró, o el Cap de Creus.

A banda d’aquests casos concrets, la mitjana segueix donant xifres negatives, amb pèrdues de prop de 40.000 visitants a cada un dels espais. Els que mostren una caiguda més significativa són els dels Aiguamolls de l’Empordà, que passa de 252.400 a 119.304; el del Delta de l’Ebre, que passa de 442.717 a 265.053 visitants; el de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que baixa de 500.000 a 384.000 –gairebé un 25% menys–, i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, de 560.723 a 470.244 persones.

 

La diferència d'afluència de visitants als espais naturals entre 2019 i 2020. Foto: @territoricat.


En menor grau, també experimenten caigudes el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Fresser, amb 51.427 persones menys; el Parc Natural dels Ports, amb 51.427 persones menys, i els Paratges Nacionals d’Interès Nacional de l’Albera i Poblet, amb 17.000 i 6.500 persones menys, respectivament.


Històricament, el recompte de l’afluència als espais naturals protegits de la Generalitat no s’ha dut a terme seguint un protocol homogeni, sinó que cada espai ha utilitzat sistemes propis, d’acord amb els recursos humans i materials limitats en cada cas.  

Un exemple és el recompte del pas de persones per punts d’informació o l’ús de comptadors de vehicles. Ara, la Generalitat té per objectiu estandarditzar la recollida de dades per tal de comptar amb indicadors fiables que permetin una planificació i gestió adequada per compaginar gaudi i conservació de la natura.


Increment del turisme de proximitat

Les limitacions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia de la COVID-19 han comportat un descens generalitzat dels visitants procedents de la resta de l’Estat espanyol i d’altres països i un increment del turisme català de proximitat.

Així, en espais com el Cadí-Moixeró, Poblet i la Garrotxa, els catalans superen el 90% del total de visitants. Als parcs naturals de l’Empordà, el segon públic per darrera de català és el francès, per proximitat geogràfica, mentre que a la resta de parcs sol ser de l'estat espanyol.

Les limitacions de mobilitat i la incertesa derivades de la pandèmia de la COVID-19 han afectat a l’afluència de visitants als espais naturals protegits gestionats per la Generalitat, que aquest 2020 han rebut una quarta part menys de visitants que l’any anterior. Així si el 2019 es van rebre un total de 4.083.602 visitants, aquest 2020 la xifra s’ha situat en 3.138.499, és a dir, 945.103 persones menys.
 

Taula amb les dades sobre l'increment del turisme de proximitat als espais naturals. Foto: @territoricat.


Cal recordar que, durant els mesos de confinament més estricte, els punts d’informació dels parcs van romandre tancats, i aquests espais només rebien els usuaris més locals. Posteriorment, amb l’aixecament progressiu de les restriccions de mobilitat, es van produir aglomeracions en moments puntuals en alguns dels espais naturals.

Així, alguns espais com la Garrotxa, Poblet, el Cap de Creus o l’Alt Pirineu, han patit alguns problemes de sobrefreqüentació en determinats punts. És per això el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per a preveure i gestionar aquestes situacions, que van en detriment del gaudi de la visita i de la conservació de l’espai.

La tipologia de les persones usuàries també ha variat durant el 2020, fruit d’aquestes circumstàncies; els visitants de la resta de l’Estat i d’altres països han patit un fort retrocés, mentre que el turisme català de proximitat ha incrementat.

Tot i el descens generalitzat de visitants, hi ha cinc espais protegits que han millorat les seves xifres. Concretament, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb 23.422 persones més que el 2019; el del Cadí-Moixeró, amb 22.385 més; el de Cap de Creus, amb 10.000 més; el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, amb 5.102 més, i el de Montsant, amb 5.398 més.
 

 

Participació