Naturalisme

La Vall d'en Bas dedica un cicle d'activitats al patrimoni natural

Tindran lloc, des de Can Trona, el 17 d'abril i el 8, 9 i 16 de maig amb diverses sortides per a reconèixer ocells i invertebrats i aprendre a interpretar els senyals que deixen al bosc

per NacióGarrotxa, Vall d'en Bas | 12 d'abril de 2021 a les 09:00 |
Es faran diverses incursions al bosc per a conèixer el patrimoni natural de la Vall d'en Bas. | Xavier Borràs.
Aquesta primavera Can Trona, a Joanetes, torna a apostar pel desenvolupament sostenible, en aquesta ocasió per a fer valdre el patrimoni natural de la Vall d’en Bas. Després d’un hivern de tallers i activitats a l’interior, ha arribat l’hora de donar peu a les sortides a l’exterior.

Concretament s’ha organitzat un cicle de quatre sortides per a treballar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que tractende la conservació dels ecosistemes terrestres, fent especial esment a la necessitat d’aturar la destrucció dels hàbitats naturals i preservar la biodiversitat.


Per a servar els ecosistemes terrestres cal conèixer-los bé, incorporar la gestió ecosistèmica en la planificació del territori, així com protegir les espècies amenaçades i garantir una bona gestió dels espais protegits. Un primer pas per aconseguir tots aquests objectius és que la població sigui conscient de les espècies que viuen al seu entorn. És per això que s’han volgut organitzar aquestes sortides amb experts del territori com l’ornitòleg Fran Trabalon i el biòleg Romero Roig, ambdós residents a la Garrotxa.

La primera sortida tindrà lloc el 17 d’abril de les 9 del matí a la 1 del migdia. El punt de trobada serà a l’aparcament de Can Trona, lloc des del qual se sortirà a peu per a poder observar els ocells de la Vall d’en Bas. Cal dur prismàtics de casa.


La mateixa activitat es tornarà a repetir el diumenge 9 de maig en les mateixes hores i lloc de sortida, però la zona d’observació serà una altra. Aquestes dues excursions, guiades per Fran Trabalon, estan coorganitzades amb la delegació a la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) per la qual cosa seran gratuïtes. Cal reservar-les amb un missatge de correu a cantrona@vallbas.cat.

D’altra banda, des de l’àrea de cultura i turisme de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, s’han volgut organitzar dues sortides més per acabar de completar el cicle, les quals s’han encomanat al biòleg Romero Roig.


Dissabte 8 de maig i diumenge 16 de maig de 10 del matí a 2 del migdia, hi haurà dues activitats més. La primera que es titula “Seguint el rastre” s’ha programat per aprendre a interpretar petjades, excrements, restes de menjar, caus i corriols que donin pistes dels animals que viuen al bosc. La segona, “Invertebrats: petits desconeguts”, vol donar a conèixer els animals invertebrats de la Vall d’en Bas; s’aprendran tècniques de captura innòcues, es faran observacions detallades i es coneixeran els principals grups i estratègies que tenen per sobreviure.

El preu d’aquestes dues darreres activitats és de 2 euros per persona. El punt de trobada serà l’aparcament de Can Trona, des d’on se sortirà amb bicicleta fins a la zona de l’observació. Cal, per tant, que cadascú vingui amb la seva pròpia bicicleta, a diferència de la dels ocells que es farà a peu. Es tracta de sortides amb un aforament reduït i, per tant, cal fer-ne reserva amb un missatge de correu a cantrona@vallbas.cat.

 

Participació