La «cultura als afores» arriba a l'Alta Garrotxa de bracet amb Ü del Bac

El 17 d'abril, amb el Sismògraf, i els diumenges del 9 al 23 de maig, ofereixen una programació en què l'originalitat en espais a l'aire lliure proposa activitats des de la tradició a la modernitat

L'Ü del Bac d'enguany s'ha presentat a la plaça de l'església de Sant Salvador de Bianya.
L'Ü del Bac d'enguany s'ha presentat a la plaça de l'església de Sant Salvador de Bianya. | Martí Albesa.
09 d'abril del 2021
Actualitzat el 12 d'abril a les 8:24h
Aquest matí, a la plaça de l'església romànica del poble de Sant Salvador de Bianya, Maia Kanaan i Pau Marcos, acompanyats de la petita filla, Ginesta, i del batlle de la Vall de Bianya, el sempre bon amfitrió Santi Reixach, han presentat el programa de la quarta edició de l'Ü del Bac, que promouen, amb l'associació del mateix nom, des del refugi El Bogatell de la Vall del Bac, a mig camí entre Castellfollit de la Roca i Sant Pau de Segúries, a l'Alta Garrotxa.

Maia i Pau creuen fermament en la cultura des de tots els seus àmbits, especialment en el que anomenen com "cultura als afores", en què proposen una descentralització des de l'àmbit urbà cap al rural de muntanya, sigui a la Vall del Bac o a la mateixa Vall de Bianya, on han sorgit iniciatives de gran ressò com la Bianyal o el taller de RCR Arquitectes La Vila, entre d'altres.
 

Maia i Pau, amb la petita Ginesta, han presentat el programa d'Ü del Bac d'aquest 2021. Foto: Martí Albesa.


Enguany projecten, atenent les restriccions imposades arran de la pandèmia, un seguit d'activitats –sempre a l'aire lliure–, per a tots els públics, sobretot per als nuclis familiars. Les encetaran, precisament, a la plaça de l'església de Sant Salvador de Bianya, el pròxim 17 d'abril, amb El teu cap és ple d'ocells, una proposta creada des d'Ü del Bac com a node del festival de dansa Sismògraf. L'espectacle vol ser una proposta sonora inèdita i de recerca, des d'una certa ironia, sobre com la gent escolta i és escoltada. Marga Socias, Artur Daygue, David Codina i Pau Marcos en seran els intèrprets.

Després, durant tres diumenges de maig –el 9, el 16 i el 23– ofereixen, sempre amb reserva prèvia, un munt d'activitats relacionades amb l'oralitat, el dibuix de muntanya o el concepte de refugi ("Casa!").

Així, el dissabte 9 de maig, sota el lema "Fils de veu" proposen experiències amb les Àvies Remeieres, una conversa amb Ramon Mayà i la Ció Canal –sobre la Vall del Bac fa quaranta anys–; les músiques de l'Alta Garrotxa amb Manelic de Pera; l'acció "Refugi del cel", amb el fuster i polifacètic performer Pep Aymerich; o, la "Improversa", una conversa sense assaig entre el rap i la glosa (les corrandes), amb Fardatxa, Núria Casals, Paula Grande i Pau Brugada, amb Àlez Meyer com a mestre de cerimònies.
 

Santi Reixach, batlle de la Vall de Bianya, ha agraït la iniciativa i n'ha reiterat el suport de l'Ajuntament. Foto: Martí Albesa.


El diumenge següent, 16 de maig, es convida el públic a pujar al refugi El Bogatell a dibuixar, després que durant tres dies s'hi hagi produït la Ia Trobada Transfronterera de Dibuix de Muntanya, en què artistes dels dos vessants catalans del Pirineu –a imitació de les trobades de dibuix de muntanya que es fan al Canigó– s'aplegaran per a dibuixar i conèixer-se. Seran Nicolas Cussac i Nathalie Guida per la banda nord-catalana, i Nirvana Jiménez i Lluís Bruguera per la sud-catalana.

Aquesta proposta, a més, tindrà futur: una exposició i, gràcies a Llibres de Batet, un objecte editorial col·lectiu, amb el suport del Consorci de l'Alta Garrotxa, en què es produirà un objecte col·lectiu on es recollirà l'experiència d'aquest primer encontre.

Finalment, diumenge 23 de maig, es proposa "Casa!", una jornada cultural entorn el concepte de refugi. El títol es basa en el crit que fan els infants quan juguen, per exemple a fet i amagar, i criden "Casa!" per a salvar-se, per a refugiar-se en un lloc segur. Ho explica, tal com ha detallat Pau Marcos, Josep Maria Esquirol a La resistència íntima: "Hi ha alguns jocs infantils en què després del perill, si el vailet aconsegueix arribar a una zona segura, crida 'Casa!' o 'Savat!'".
 

El cartell de l'Ü del Bac 2021. Foto: @UdelBac.


De fet, El Bagatell, melic i centre universal de les activitats i la creativitat d'Ü del Bac, és un refugi de muntanya, sense cobertura per a mòbils, al bell mig de la naturalesa feréstega de l'Alta Garrotxa, un indret que convida a preguntar-se de què ens refugiem.

Aquest diumenge, doncs, el públic podrà interactuar amb Marga Socías, que proposarà accions per a prendre consciència de com acollim i som acollits per a sentir-nos com a casa. També, es podrà participar de "Vides en moviment: l'acollida com a acció política", en que es farà una aproximació al tema dels refugis i dels refugiats amb Marco Aparicio (professor de Dret i activista pels drets dels migrants) i la participació d'associacions com Fotomovimiento, No Name Kitchen o la garrotxina Agència Talaia de fotoperiodistes.

Un dies abans –el 19, 20 i 21 de maig– hi haurà unes matinals escolars amb la companyia banyolina Ortiga i els Mals Endreços, en el marc de la col·laboració que estableix enguany Ü del Bac amb aquesta tropa de titellaries i l'experiència al voltant de l'espectacle An-ki, que forma part del seu projecte Originària.

Pel que fa als detalls (preus, dinars, com arribar-hi, etc.), sempre amb reserva prèvia, en aquest vincle hi trobareu tots els detalls
Arxivat a