VÍDEO La pastissera Cacau d'Olot fa la XIII trencada de mona per als «qui no tenim padrins»

El tradicional acte ha tingut lloc dins l'obrador amb en Naüm i el seu fillol, Oriol Sala –del restaurant El Gravat de Vic–, que han esmicolat un tòtem de 3,65 m d'altura i 155 quilos de xocolata

La mona d'enguany ha estat trencada dins l'obrador del Cacau d'Olot.
La mona d'enguany ha estat trencada dins l'obrador del Cacau d'Olot. | @cacaupuntcat.
07 d'abril del 2021
Actualitzat a les 10:22h

Aquest Dilluns de Pasqua ha tingut lloc a l'obrador de la pastisseria i xocolateria Cacau, a la plaça Major d'Olot, la XIII trencada de mona "per als qui no tenim padrins". En l'acte d'esmicolament hi han participat el fill de Lluís Riera (pastisser-xocoalter, poeta i regidor de la CUP a l'Ajuntamennt), Naüm, i el seu fillol, el cuiner Oriol Sala, del restaurant El Gravat de Vic.

"Sient conscients que és un any difícil per a tothom i després de no poder trencar públicament la mona de la XII edició, enguany, necessitàvem més que mai fer una trencada de mona significativa que trenqués amb la dinàmica cohibida col·lectiva", ha manifestat Riera.

És per aquest motiu que enguany es van plantejar una trencada de mona pensant en un canvi de cicle. I en aquest punt és on apareix la figura del Tòtem com a element ancestral "de connexió amb el més enllà, com a element diví i pagà alhora, que apareix en totes les cultures antigues". El tòtem com a fil conductor entre la vida terrenal i el més enllà, l'han basat en 4 personatges més un:
 
    ▪    L'ós panda, símbol de la fragilitat dels ecosistemes i jugant amb el llenguatge que vivim en pandèmia.
    ▪    Ek-chuah, el déu maia del cacau (sense cacau no hi ha xocolata).
    ▪    El lèmur, com a alter ego de cadascun de nosaltres i els nostres propis fantasmes.
    ▪    El mussol, com a element de visualització, de coneixement i de saviesa.
    ▪    El mono amb la capacitat de compassió,comprensió i vinculació col·lectiva.
 
La mona d'enguany emanava de la idea original del simbolisme i per això mateix ha pesat 155 quilos de xocolata ("trenquem amb el 155") i fa 365 centímetres d'altura (1any: 365 dies de pandèmia). "Els números tampoc no són atzar", aclareix Riera.
 
Tant el pes com l'alçada són les més grans realitzades mai per a la trencada de mona de Cacau Pastisseria. A més, la mona d'enguany és policromada i pintada a mà per primera vegada.
 
La pandèmia ha impedit una trencada multitudinària amb centenars de persones a la plaça major d'Olot com els altres anys. Alhora, la magnitud i la majestuositat d'enguany, també ha impossibilitat que sigui trencada a la plaça ja que no passava per la porta.
 
La trencada d'enguany ha anat a càrrec del cuiner Oriol Sala, del restaurant El Gravat de Vic, fillol d'en Naüm, com a representant d'un dels col·lectius més perjudicats per la pandèmia.
És per això, que enguany, han fet la trencada dins la pastisseria, que ha estat gravada en vídeo per Martí Albesa (agència La Talaia).

Una part de la mona serà regalada a tothom del 8 al 20 d'abril i l'altra serà fosa i venuda en forma de rajola (edició especial "No Cardem l'indiu") per a finançar la trencada de mona de l'any vinent.
Arxivat a