655 llars vulnerables de les comarques gironines es beneficien de les auditories energètiques de la Diputació

És una de les mesures incloses en el Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica del Servei d’Habitatge, que es va posar en funcionament a mitjan any passat

La cooperativa El Risell fa visites a domicili per a fer l'auditoria energètica.
La cooperativa El Risell fa visites a domicili per a fer l'auditoria energètica. | @diputaciogirona.
NacióGarrotxa
01 d'abril del 2021
Actualitzat a les 9:07h
La Diputació de Girona, a través del Servei d’Habitatge, ha realitzat fins al moment 655 auditories energètiques en llars vulnerables de les comarques gironines. Es tracta d’una de les accions principals del Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica, que es va engegar a mitjans del 2020 amb l’objectiu de subministrar eines i recursos als ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació per sensibilitzar la població sobre l’eficiència energètica de les llars i per actuar en els casos de pobresa energètica.
 
Aquestes auditories energètiques, que s’han encarregat a la cooperativa El Risell i que es continuaran realitzant aquest 2021, consisteixen en visites al domicili per verificar-ne el confort energètic, revisar les factures i, d’acord amb això, fer-ne una valoració i donar consells per incrementar l’estalvi energètic. La majoria venen derivades dels serveis socials dels ajuntaments i dels consells comarcals integrats en el programa.
 
També se n’han sortejat mitjançant «Parlem-ne al carrer», una iniciativa que permet no només assessorar-se sobre la despesa a la llar, sinó també conèixer l’impacte de l’estalvi energètic tant des del punt de vista econòmic com de reducció de les emissions de CO2.
 
En aquest programa, que es va haver de readaptar per la situació d’emergència sanitària de la Covid-19 i que finalment es desenvolupa en línia, hi participen setze municipis de les comarques gironines. Es tracta de Besalú, Camprodon, Cassà de la Selva, Girona (barris de Santa Eugènia, Taialà i Germans Sàbat), Llagostera, Lloret de Mar (barri de Can Carbó), Palafrugell (la Punxa), Ripoll (barri vell), Salt (centre i Veïnat), Sant Feliu de Guíxols (Vilartagues i Sot dels Canyers), Sant Joan de les Abadesses, Sant Pere Pescador, Santa Pau, Tortellà, Vilafant i Vilanant.
 
En paral·lel a aquesta actuació, el Servei d’Habitatge n’està impulsant d’altres dirigides directament a la ciutadania per empoderar-la en termes energètics i donar a conèixer a totes les famílies de la demarcació les vies de suport amb què compta en el seu municipi.
 
És el cas de la iniciativa «Anem al mercat», que simbolitza la parada de mercat de tota la vida, però que en aquest cas ofereix consells per canviar hàbitats de consum a la llar. Una oficina itinerant es va desplaçant en dies de mercat a municipis gironins per explicar-hi actuacions específiques que permetin reduir la factura elèctrica i les emissions de CO2 i detectar famílies en situació vulnerable. Fins al moment, s’han visitat divuit mercats gironins. Els propers desplaçaments seran als mercats de Besalú (6 d’abril), Sant Pau de Segúries (8 d’abril), Tortellà (11 d’abril) i Camprodon (18 d’abril).
 
Sessions virtuals i més actuacions

En col·laboració amb Ecoserveis, també s’han realitzat cinc sessions en línia per aprofundir en la problemàtica de la pobresa energètica, els enllaços de les quals són els següents: El Programa d’Estalvi Energètic i Pobresa Energètica treballa de forma integral i transversal. En aquest sentit, també hi ha activats un pla de salut, gent gran i infància per detectar, des dels centres d’atenció primària (CAP) de les comarques gironines, persones que pateixin una situació de pobresa energètica que els afecti la salut, i un altre d’educació, en què s’ofereix al col·lectiu de mestres i al professorat de primària i secundària de la demarcació una plataforma amb recursos pedagògics per educar l’alumnat en hàbits de consum per estalviar energia. 

Compromís ferm amb la pobresa energètica

La Diputació de Girona, sensible des de fa temps a l'entorn d'aquesta problemàtica, va ser aquest dilluns un dels signants de l’acord històric per fer front a la pobresa energètica a Catalunya, juntament amb Endesa. Aquest pacte permetrà condonar el deute acumulat de 35.518 famílies vulnerables des del 2015, quan va entrar en vigor la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, fins al 31 de desembre del 2020. En total, 38.793.524 euros.
 
Endesa assumeix el 100 % del deute acumulat entre el 2015 i el 2018, i el 50 % dels anys 2019 i 2020. La Generalitat (amb un 75 %) i les administracions locals, com la Diputació de Girona, (el 25 %) es fan càrrec de l’altre 50 % d’aquests dos anys.
 
La pobresa energètica és la dificultat o la incapacitat de mantenir la llar amb unes condicions adequades de temperatura (18 ºC a l’hivern i 25 ºC a l’estiu) a un preu just. Es considera que les llars que han d’invertir més del 10 % de la seva renda per atendre les factures energètiques són susceptibles de trobar-se en aquesta situació.

 
Arxivat a