1 de 10
Programació cultural

D'abril a juny Olot Cultura ve farcida de novetats, grans noms i propostes trencadores

Arrenca amb el Sismògraf i oferirà un centenar més de propostes de tota mena triades amb criteris de qualitat, més de la meitat de les quals organitzades per entitats de la capital de la Garrotxa

La presentació de la programació d'Olot Cultura sl Teatre Principal d'Olot. | Foto: Martí Albesa.
per Xavier Borràs, Olot | 29 de març de 2021 a les 20:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
De primer, a mig matí a Can Trinxeria –per als mitjans de comunicació–, i, de segon, al Teatre Principal d'Olot, a les vuit del vespre, aquest dilluns s'ha presentat la programació d'Olot Cultura, que es podrà gaudir d'abril a juny, un centenar d'actes –més de la meitat de les quals organitzats per entitats de la capital de la Garrotxa– que arrenquen la primera setmana d'abril amb el Sismògraf, el festival de dansa que detecta el moviment.

Durant la presentació a Can Trincheria hi han intervingut Pep Berga, regidor de Cultura i batlle de la ciutat, i Ricard Sargatal, director de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Olot. Mentre Berga ha destacat que totes les renúncies culturals i festives de l'any "ara tornen amb tota seguretat", Sargatal ha valorat molt positivament que, de fet, des d'Olot Cultura no hagin renunciat mai a oferir el màxim de cultura possible a la ciutat, tot adaptant-se a les mesures imposades. "Olot Cultura no ha aturat l'activitat en cap moment", ha dit Sargatal, que ha afegit que, des d'aquest àmbit, "la situació anímica" és molt bona.


La venda i reserva d’entrades s’obrirà el dia 6 d’abril, per bé que els membres de Societat Anònima gaudiran uns dies de la venda preferent des d'aquest dimarts 30 de març.
 

Un moment de la presentació a Can Trincheria, amb Pep Berga i Ricard Sargatal. Foto: Xavier Borràs.


Música i poesia a l’àmbit de les lletres

L’àmbit de les lletres presena una programació centrada en la combinació de la música i la poesia: poesia teatralizada de Carner i Vinyoli a l’espectacle Cor quiet. Cor podrit; poesia medieval musicada a El viatge de les mans, a càrrec de Toni Xuclà, Clàudia Cabero i Gemma Abrié, i poesia contemporània recitada per Anna Barrachina amb l’acompanyament de l’acordió de Maurici Villavecchia a Barrachina vs Villavechia.  


En aquest apartat, a més de la celebració de la diada de Sant Jordi amb un espectacle de màgia a càrrec de Sanyes, també s’han programat una hora del conte cada quinze dies; un taller de lettering per a infants; segueix el club de lectura per a adults conduït per Albert Grabulosa que es combina amb les sessions del Cinema del Club a càrrec de Jordi Teis.  
Grans noms i gran format  


Al Teatre hi podrem veure dues obres de gran format: De què parlem quan no parlem de tota aquesta merda? (una producció del TNC amb la companyia La Calòrica). i La Cabra, o qui és Sílvia, protagonitzada per Emma Vilarassau i Jordi Bosch.  

En el marc de Sismògraf, el Teatre Principal també acollirà la proposta , de Baró d’Evel, de la qual s’ofereixen dues funcions. I, una Rèplica, a càrrec de Brodas Bros: hip-hop, mappings, projeccions i danses aèries.  

Nou format de sala al Torín i la celebració del dia de la música

En l’apartat de música se segueix amb l’aposta dels concerts de clàssica i s’estranarà un nou format de sala que ha de permetre una millor sonorització sense necessitat d’amplificar el so i, a la vegada, més sensació de proximitat i intimitat entre públic i artistes. Serà amb Kebyard Ensemble, un quartet de saxos amb molt talent que aposten per donar nous aires a la música clàssica.  

La temporada de primavera es tancara amb la celebració del dia de la música (21 de juny) el cap de setmana previ. El 19 de juny, Clara Peya i Vic Moliner presentaran Índiga, una proposta que trenca normes i principis. I, el 20 de juny, hi haurà un concert de clàssica de la mà d’Aupa Strings.  
 

Montserrat Mallol, directora dels Museus d'Olot, durant la presentació al Teatre Principal d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Nous projectes dels Museus d’Olot: tallers i donar veu a la ciutadania

Aquesta primavera els Museus donen el treu de sortida a dos projectes nous. Per una banda, l’organització de tallers als Museu dels Sants, en col·laboració amb la Iera, vinculats al fet artesanal del Museu i que donen resposta a una demanda recurrent. Es faran un cop al mes, seran gratuït i, aquest trimestre, estran dedicats a la joieria, la talla de pedra i la tapisseria.

Per l’altra, s’inicia el projecte Donem-los la veu. El Museu surt al carrer, que vol donar veu a la ciutadania i, aquest trimestre se centrarà en les persones grans. El projecte es materialitzarà amb la instal·lació de fotografies de gran format a les façanes del Museu de la Garrotxa d’aquestes persones i les peces del Museu que hauran escollit.  

Pel que fa a les exposicions temporals, al Museu de la Garrotxa ja s’hi pot veure ara les dedicades a la Família Jaume, la de Dolors Rusiñol i Tota pedra fa paret. Al mes de juny s’hi inauguraran les mostres de Mayte Vieta (fotografia) i Tate Lucena (pintura).  

Nova imatge del LAP

El LAP (l'altra programació), aquella programació formada per propostes més trencadores i
arriscades, estrena nova imatge aquesta temporada. És obra de Carolina de Las Heras, una jove dissenyadora.

La programació dels LAP constarà d’una proposta de dansa creada expressament en el marc de l’exposició de Dolors Rusiñól i que també s’inclou en la programació de Sismògraf; els espectacles de lletres Cor quiet. Cor podrit i El viatge de les mans i tres propostes de circ contemporani que es faran al mes de juny i que donaran peu a la programació de Circ a la plaça de l’estiu: Tour, de Carla Farreny; Mentir lo mínimo, d’Alta Gama, i Fil, de Madame Gaüc.  

Venda a partir del 6 d’abril

La venda d’entrades i reserva d’entrades per als espectacles (tret de Cor quiet. Cor podrit que ja fa dies que està activa) es podrà fer a partir del 6 d’abril. Els membres de la Societat Anònima tindran venda preferent des del 30 de març.
 

El cartell primaveral d'Olot Cultura d'enguany. Foto: Ívida Cynara/Martí Albesa.


Una imatge que ens convida a obrir-nos a nous mons

La imatge de la programació d’aquesta temporada ha estat ideada i creada per l’artista local Ívida Cynara (Ester Roca) –i realitzada pel fotògraf Martí Albesa. Amb un aire molt primaveral, la imatge vol convidar-nos a gaudir de la cultura i a descobrir nous mons. Així ho expressa la seva creadora: 

“La cultura obre la ment, el cor i el cos, ens descobreix noves games sensibles de nosaltres mateixos, ens qüestiona la realitat, ens l'endolceix, ens fa riure, ens sacseja, o ens la poetitza, ens fa anar més profund i ens permet compartir. És un agent social i un activador. Aquesta imatge vol traduir la idea, de que la cultura de les arts crea nous mons, mons subtils i reveladors que s'impregnen en el nostre dia a dia, que ens nodreixen des de múltiples facetes, nous mons multicolors que ens obren a noves formes de sentir i de veure la realitat. Amb aquesta imatge, he volgut expressar aquests móns nous que generen els artistes, canalitzats pels programadors per arribar a expandir, aquesta explosió extàtica, de quan una peça t'entra pels sentits, et toca parts sensibles de l'ànima, i inevitablement transforma la societat. Cada una de les propostes d'Olot Cultura d'aquesta primavera té aquest potencial extàtic en ella. Obrim-nos a deixar-nos transformar i sorprendre a través de l'experiència artística i social, que obre nous móns al costat de casa."

 

Participació