Esquerra presentarà dues mocions al ple de Besalú per a salvar l'economia del poble

D'una banda, demana una revisió, a la baixa, de les taxes i els tributs municipals i, de l'altra, abordar un pla d'inversions per a suplir la pèrdua d'ingressos

Alfred Cairó, d'ERC-MES Besalú, durant la compareixença telemàtica.
Alfred Cairó, d'ERC-MES Besalú, durant la compareixença telemàtica. | Xavier Borràs.
26 de març del 2021
Actualitzat a les 12:28h
El regidor a l'oposició del grup municipal d'ERC-MES Besalú, Alfred Cairó, ha presentat aquest matí, en compareixença telemàtica, els  eixos de dues de les mocions que portaran a consideració al ple municipal de l'Ajuntament –que se celebrarà aquest dilluns, 29 de març–, en què demanaran, en una, una rebaixa de les taxes i tributs municipals, especialment per als qui pateixen ofec econòmic a causa de les mesures imposades per la pandèmia i, de l'altra, un pla d'inversions per a equilibrar la possible manca d'ingressos.

Besalú, destí turístic de primer ordre, té un elevat nombre d’establiments relacionats amb aquesta indústria: restaurants, bars, pastisseries, botigues d’alimentació, guies turístics, etc. I no solament establiments relacionats amb el turisme, sinó, també, molts altres que també han vist restringida l'activitat de forma dràstica, com ara perruqueries o centres d’estètica, per citar-ne alguns.

La falta d’obertura ha abocat a molts dels propietaris i titulars d’aquests establiments a una crisi inaudita per manca d’ingressos. Segons Cairó, l’equip de govern de Junts a l'Ajuntament va anunciar durant el 2020 diverses mesures de suport, "que al final es demostren insuficients o, fins i tot, en alguns casos, inexistents".

L’Ajuntament va decidir el 2020 no convocar el ple d’ordenances fiscals, que habitualment se celebrava el mes d’octubre. "Fent això aparentment es va voler demostrar que no es volien apujar cap dels imports, però no modificar les ordenances va provocar que tampoc no se’n modifiquessin les condicions, entre d’altres, i essencials en moments de crisi com aquests, les bonificacions", aclareix el regidor republicà

També cal de pensar en les famílies que tenen membres en situacions d’ERTO, en atur  i als quals la situació els ha posat en un punt de vulnerabilitat econòmica sense precedents. Just ara, és el moment de l’any en què arriben els rebuts de les escombraries, els IBI, les ocupacions de via pública...

Als restauradors, els comerciants i a moltes persones de Besalú molt tocades per la crisi, aquestes taxes se’ls fan molt feixugues o fins i tot impossibles de pagar, segons Cairó. "Som coneixedors que alguns comerços i restaurants estan fent una recollida de signatures per a demanar a l’Ajuntament que es pugui ajudar en determinades taxes, en especial la d'ocupació de la via pública o la recollida de residus", ha matisat el regidor.

La regulació jurídica que tenen algunes de les taxes fa que no es puguin modificar un cop iniciat l’any, per bé que molts ajuntaments "que tenen ganes de solucionar-ho –a la Garrotxa, al Pla de l’Estany i a l'Empordà, estan cercant i en alguns casos ja han trobat" mecanismes legals per a poder ajustar els tributs municipals a aquells establiments i ciutadans que justifiquen una manca d’ingressos, o directament pèrdues per la situació pandèmica. 

"Entenem que la delicadíssima situació econòmica de l’Ajuntament no permet renunciar als ingressos inicialment previstos, però –apunta Cairó–, també cal recordar que l’economia del nostre Ajuntament està intervinguda, que el deute total encara està al 113% i que entre el 2022 i 2023 haurem de tornar el crèdit ICO de quasi 1,3 milions d’euros."

Però això no és motiu per a no donar suport a aquells establiments que estan en crisi ni a les persones que estan en situació de vulnerabilitat., segons els republicans, que proposen que se cerquin vies alternatives d’ingressos que vinguin a cobrir les quantitats que es puguin arribar a bonificar per la crisi i, per a això, instaran al ple que l’Ajuntament de Besalú cerqui aquest  fórmules, per manera que es revisin les taxes d’escombraries i d’ocupació de la via pública, per a poder bonificar proporcionalment, als establiments que justificadament ho sol·licitin, els períodes de tancament. Igualment, ho demanaran per a les famílies en situació de vulnerabilitat en relació amb les taxes d’escombraries, el clavegueram, l'aigua i l’impost de béns immobles. 
 
La manca d’ingressos que aquests ajuts puguin suposar, es pot perfectament compensar amb mesures com la que també proposen: fer de pagament l’aparcament turístic de l’entrada de Besalú. "Els nostres números demostren que es pot fer de forma ràpida i simple amb un benefici que supera amb escreix les despeses", ha detallat Alfred Cairó.