El ple d'Olot aprova el GiDomus, el programa de rehabilitació energètica d'habitatges de les comarques gironines

La iniciativa, que impulsa l’Ajuntament d’Olot amb la Fundació EuroPACE, inclou convenis de col.laboració amb Banyoles, la Bisbal d’Empordà, Ripoll, Salt i Santa Coloma de Farners

Un moment de la presentació del GiDomus aquest matí a l'Ajuntament d'Olot.
Un moment de la presentació del GiDomus aquest matí a l'Ajuntament d'Olot. | @olotuit.
25 de març del 2021
Actualitzat el 26 de març a les 12:37h
El ple de l'Ajuntament d'Olot que s'ha iniciat aquest dijous, 25 de març, a les sis de la tarda, ha aprovat el conveni entre la capital de la Garrotxa i els municipis de Salt, Banyoles, Ripoll, la Bisbal de l’Empordà i Santa Coloma de Farners, junt amb la Fundació Europace, per a desplegar GiDomus, el programa integral de rehabilitació energètica d’habitatges de les comarques de Girona que s'inspira en el GarrotxaDomus i n'és l'extensió a les comarques gironines.

La proposta, que ha presentat el regidor Jordi Güell, ha estat aprovada per unanimitat de tots els regidors.

Precisament, aquest matí, a la Sala Gussinyé de l'edifici consistorial, s'ha presentat el programa –amb la presència de diversos representats polítics dels municipis signants–, que té l'objectiu d'impulsar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables als habitatges arreu del territori gironí.

El projecte compta amb el suport i finançament de la Comissió Europea que ha aportat 60.000 euros per cobrir les despeses de la fase de disseny. En concret, la proposta GiDomus va ser una de les dues úniques propostes acceptades a la convocatòria European City Facility (EUCF) procedents de l’estat espanyol. La iniciativa també compta amb el suport de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).  
 
La selecció de Ripoll, La Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners i Banyoles no ha estat casual sinó que respon a la voluntat d’estendre el projecte arreu del territori gironí integrant les capitals de comarca i una de les principals ciutats de la demarcació com és la ciutat de Salt que permetin replicar el model d’èxit GarrotxaDomus.
 

El batlle d'Olot Pep Berga, i els representants dels municipis en línia. Foto: @olotuit.


D’aquesta manera, cada capital de comarca funcionarà com a nucli o oficina energètica central oferint suport i assessorament en matèria d’eficiència energètica, energia renovables, optimització de la factura energètica o reducció del consum energètic de la llar a través dels hàbits domèstics a tota la zona. En el cas de Salt, es tracta d’un dels municipis més poblats de la demarcació de Girona i suposava una gran oportunitat per analitzar el nivell d’adaptació, enmig del context actual de crisi i davant les necessitats habitacionals tan variades existents.
 
Per tal d’iniciar aquest projecte conjunt s’ha redactat un conveni de col·laboració entre els sis municipis integrants i que es porta al plenari de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous, 25 de març de 2021. El conveni preveu formalitzar la col·laboració entre els diferents ajuntaments i la Fundació EuroPACE, encarregada de coordinar, gestionar i realitzar el treballs.  

La iniciativa s’ha presentat aquest dijous al matí en un acte que ha comptat amb l’assistència de Miquel Noguer, batlle de Banyoles, i el regidor de Medi Ambient del mateix Ajuntament, Albert Tubert; el batlle de la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès; el batlle de Ripoll, Jordi Munell; el tinent de batlle de Territori de Salt, Alex Barceló; i, el primer tinent de batlle de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, que han coincidit en la rellevància de la realització de projectes d’aquestes característiques de forma conjunta arreu del territori gironí.  
 

Seguint l’exemple d’èxit del GarrotxaDomus
 
A principis de gener del 2021 es va constituir oficialment el GarrotxaDomus, l’oficina energètica que uneix 15 municipis de La Garrotxa. En aquest cas, el projecte va ser resultat de la col·laboració del Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Institut Català d’Energia, la Fundació EuroPACE, l’Ajuntament d’Olot i els consistoris d’Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Mieres, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Vall d'en Bas i Vall de Bianya.  
 
Tal com en el cas de GiDomus, els principals beneficis del servei gratuït d’acompanyament GarrotxaDomus són:
 
•    Assessorament tècnic | Els experts energètics del programa ajuden a definir la solució que millor s’adapta a les necessitats i desitjos del propietari, s’ofereix una borsa de professionals de confiança validats i es gestionen pressupostos per facilitar la selecció del professional per part del propietari.
•    Assessorament administratiu | El programa tramita les llicències d’obra, pot revisar les factures dels professionals i gestiona les incidències que puguin sorgir durant la reforma.
•    Assessorament financer | S’informa els propietaris i es gestionen subvencions i bonificacions i es faciliten solucions de finançament assequible per qui ho necessiti.
 
Un altre pilar d’aquests programes són els professionals qualificats, figures clau pel bon funcionament del programa. Per aquest motiu, només es treballa amb professionals de confiança validats.

En el cas de GarrotxaDomus, actualment es disposa d’una seixantena de professionals - incloent arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors i constructors – que permet que els propietaris puguin accedir a una àmplia borsa de professionals de confiança amb totes les garanties de rebre un servei de qualitat.
 
Pel que fa a les xifres, en aquests dos primers mesos de funcionament, el GarrotxaDomus ha atès 56 consultes i s’han redactat 15 projectes, 2 dels quals ja es troben en fase d’execució.

En el cas de la ciutat d’Olot on la iniciativa HolaDomus està plenament implementada, el projecte ha permès atendre a 304 ciutadans i ciutadanes i realitzar un total de 64 intervencions de rehabilitació energètica d’habitatges. En aquest sentit, els mateixos usuaris i usuàries han puntuat l’atenció i servei rebuts amb una valoració de 9 sobre 10.  
 
GarrotxaDomus inclou una àmplia gamma de solucions d’eficiència energètica, energies renovables, accessibilitat i rehabilitació adreçades a millorar la sostenibilitat, reduir la factura energètica, millorar el confort i qualitat de vida de la ciutadania, l’autoconsum a través d’energies renovables, habitatges intel·ligents i millora de l’accessibilitat i seguretat de les llars. La voluntat és que el projecte pugui estendre’s arreu del territori català, començant per les comarques gironines.