Espai Cràter

ERC Olot creu que la reordenació per a l'Espai Cràter no té prou en compte els veïns

Els republicans donen suport a les al·legacions que han presentat perquè el projecte "empitjora les condicions d’accessibilitat i seguretat dels usuaris del carrer Macarnau"

per Xavier Borràs, Olot | 23 de març de 2021 a les 10:33 |
L'Espai Cràter va inicia els treballs previs a Olot ara fa un any. | Xavier Borràs.
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Projecte d’urbanització dels trams del carrer del Roser, de Macarnau i del Pintor Domenge –que conformen la viabilitat perimetral a l’entorn del nou equipament de l’Espai Cràter– no s’adequa al planejament vigent (POUM) i empitjora les condicions d’accessibilitat i seguretat dels usuaris del carrer de Macarnau, segons ha fet saber avui en conferència de premsa virtual la portaveu d'ERC a l'Ajuntament d'Olot, Anna Barnadas.

Esquerra, que fins ara havia presentat batalla contra l'Espai Cràter –de fet, va ser un dels puntals de reivindicació a les darreres eleccions municipals–, s'ha plegat a la realitat que el vinent Museu dels Volcans de la Garrotxa serà ben aviat una realitat a Olot. Per això, ara considera que els problemes de seguretat que comporten les servituds del nou equipament no respon a les necessitats generals de la ciutat i, més concretament, a les dels veïns del barri de Sant Francesc, perquè "no s'adequa al planejament vigent", segons la regidora Anna Barnadas.

 

Anna Barnadas durant la compareixença virtual d'aquest dimarts. Foto: Xavier Borràs.


El passat 11 de febrer, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament va aprovar inicialment el projecte i l’edicte corresponent es va publicar al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOP) l'endemà, 12 de febrer de 202, amb el benentès que des de l'endemà de la publicació hi havia un termini de 30 dies per a presentar-hi al·legacions, cosa que, segons les fonts consultades per NacióGarrotxa, ja han fet els veïns del barri de Sant Francesc.


L’objecte del projecte és la urbanització de l’entorn de l’Espai Cràter –el futur Museu dels Volcans–, actualment en fase de construcció, concretament dels carrers del Roser (entre l’entorn de la plaça de Braus i la cruïlla amb el carrer de Macarnau), el carrer de Macarnau (entre el carrer del Roser i el carrer del Pintor Domenge) i el tram superior del carrer del Pintor Domenge (entre els carrers Lope de Vega i la carretera del Morrot).

El projecte d’urbanització, a banda de la concreció executiva de les obres d’urbanització a portar a terme en els vials compresos en el seu àmbit, planteja unes actuacions, tant pel que fa al traçat previst pel darrer tram del carrer del Roser, fins arribar al carrer Macarnau, com, de manera especial pel que fa al tram del carrer Macarnau, entre el carrer del Roser i el carrer de Pintor Domenge.


Aquestes actuacions "entren en contradicció amb les determinacions del planejament vigent en aquesta àrea" –segons Barnadas– i podrien afectar negativament les condicions d’accessibilitat i seguretat tant dels veïns de l’àrea contigua (barri de Sant Francesc i entorns), com dels usuaris dels equipaments més pròxims (escola Cor de Maria i el propi Cementiri), així com dels veïns del Nucli Antic que, necessàriament, han de passar per aquest tram del carrer Macarnau –que constitueix, de fet, l’únic accés de què disposen, tant pel que fa als vianants com als vehicles.

La nova ordenació urbanística dels terrenys no solament no desenvolupa les determinacions del planejament vigent sinó que, pel contrari, les modifica en aspectes substancials, segons la portaveu republicana. Per a Barnadas això "sembla evident" pel propi redactat de la memòria i altres àrees pròximes i per als usuaris dels equipaments i els establiments que diàriament han d’utilitzar aquest únic canal d’accés.
 

Imatge virtual de l'Espai Cràter de l'estudi Baena Casamor Arquitectura. Foto: Baena Casamor Arquitectura.


Les peticions d'ERC Olot a l'equip de govern

ERC Olot demana a l'equip de govern de l'Ajuntament d'Olot (Junts) que es reconsideri la proposta del projecte d’urbanització de manera que, adaptant-se a la realitat del paper i les funcions del carrer de Macarnau i a les previsions del planejament (modificació número 48 del POUM) i de l’estudi de mobilitat, es mantingui la traça històrica del carrer davant del cementiri.

També, consideren que en el tram del carrer de Macarnau, entre l’Espai Cràter i el cementiri municipal, s'hauria de diferenciar i caldria canalitzar clarament l’espai de trànsit dels vehicles, tot separant-lo de l’espai dels vianants, sense perjudici que s'adoptin mesures per a pacificar aquell trànsit sempre que no vagin en contra de la seguretat dels vianants. De fet, el projecte parla que actualment, en els trams dels carrers esmentats, hi circulen 2.300 vehicles diaris.

Per als republicans, l’espai reservat en exclusiva als vianants ha de ser un espai segur, tant en el tram central, com en els extrems, amb les solucions de disseny que siguin adequades. Igualment, el projecte d’urbanització hauria d'incorporar el traçat del carrer del Roser en el  darrer tram fins al carrer de Macarnau tot seguint l’alineació i les determinacions del POUM, de manera que, també, se'n pugui contemplar l'execució en una fase posterior.

Per a Barnadas és bàsic que "s’estengui el tractament de la nova urbanització cap al sud", tot abastant la totalitat de la cruïlla dels carrers del Roser, Macarnau i la plaça de Manel Marcillo, per a millorar-ne la seguretat i donar continuïtat als itineraris de vianants de les dues voreres del carrer de Macarnau.
 

Dues excavadores de grans dimensions a l'inici de les obres del futur Espai Cràter. Foto: Xavier Borràs.


Un any d'obres

Tot just ara fa un any es van iniciar les obres prèvies a la construcció de l'Espai Cràter, el primer pas per a bastir aquest nou gran equipament de la ciutat d'Olot, que veurà la llum aquest 2021, tal com ja es va aprovar en el primer ple municipal aleshores.

El ple del 27 d'agost d'enguany va acordar prorrogar el termini total d’execució del programa en 25 dies de la construcció de l’edifici i la urbanització, implementació del projecte museogràfic i el seguiment d’obra de l’Espai Cràter, adjudicat, respectivament a les empreses  Constructora del Cardener, Indissoluble i Colomer Rifà.

Xevi Collell Colomer, que és el tècnic responsable dels contractes va fer un report que obligava a aturar les obres de construcció de l’Espai Cràter que duien a terme en el terreny de propietat municipal emplaçat a la parcel·la del carrer Macarnau, 55, d’Olot arran de les mesures aprovades per la declaració de l’estat d’alarma.

L'obra va patir una aturada total de 25 dies laborables, amb què la finalització de les obres ara romandrà fixada entre els mesos de juliol i d'agost.
 

 

Participació