El Grup de Joves de Creu Roja de la Garrotxa presenta el Projecte Lona

Han penjat sis grans llençols a la façana de l'antic Hospital Sant Jaume perquè tothom prengui consciència sobre l'emergència climàtica

Les lones ja es poden veure a l'antic Hospital Sant Jaume d'Olot.
Les lones ja es poden veure a l'antic Hospital Sant Jaume d'Olot. | Martí Albesa.
23 de març del 2021
Actualitzat a les 12:49h
El Grup de Joves de Creu Roja de la Garrotxa ha presentat aquest dilluns a la tarda el Projecte Lona, una iniciativa que pretén conscienciar als garrotxins sobre el canvi climàtic a la comarca. Per fer-ho s’han instal·lat sis lones a l’Antic Hospital Sant Jaume, a la plaça del mercat d'Olot, on es fa un recorregut històric i climàtic pel paisatge natural i urbà del territori.

El Projecte Lona és, també, una de les tantes iniciatives emmarcades en els ODS (objectius de desenvolupament sostenible) amb els quals es treballa amb el Grup de Joves voluntaris, tal com han explicat Marta Puigferrer, responsable de projectes de Creu Roja, i Tània Roura, del grup de joves, que han estat acompanyats per la regidora d'Acció Social, Imma Muñoz.
 

Marta Puigferrer i Tània Roura han explicat el Projecte Lona. Foto: Martí Albesa.


Les lones –fetes amb diverses tonalitats que representen els llums d'un un semàfor– pretenen captar amb una imatge com ha canviat i com pot canviar la Garrotxa "si no contribuïm a aturar el canvi climàtic", segons Tània Roura.

Des del 1908 fins al 2050 es presenten les possibles conseqüències de l’impacte humà sobre la comarca i el planeta: canvis en la temperatura; estacions de l’any menys definides; qualitat de l’aigua; canvis en la biodiversitat i les espècies; episodis meteorològics severs; etc. són alguns dels futurs i presents a la comarca.

Els joves voluntaris de Creu Roja –d'entre 12 i 16 anys– es van trobar enmig de la pandèmia per a engegar el projecte. Aquest fet també ha suposat un gran aprenentatge metodològic i de treball en equip des de la distància. Cal destacar que en un any on el món es va "aturar" els joves han estat capaços de continuar i finalitzar amb èxit la iniciativa. 

Presentació virtual

Dissabte vinent, 27 de març, es farà la presentació en línia que serà oberta a tothom. Qui ha volgut s’ha pogut inscriure a la presentació virtual i rebre a casa un pot de Mel La Calma acompanyat de l’enllaç de presentació.

La idea va sorgir per a mostrar projectes empresarials de proximitat, sostenibles i ecològics i, també, per a evidenciar un dels tresors de la permanència de l'alimentació i la biodiversitat: les abelles. Aquest insecte és clau per a mantenir un bon ecosistema i la seva desaparició podria comportar una greu conseqüència en el futur. D'aquí el lema "Pol·linitzem el canvi!".
 

Les lones estaran penjades com a eina activa de sensibilització fins a les darreries del mes d’abril. Després, es reconvertiran en bosses de mà i carteres que confeccionaran els propis joves, "amb què hauran d'aprendre a cosir a màquina", segons que ha explicat Marta Puigferrer. Es mostrarà així "la capacitat que tenim els humans de crear, fer, utilitzar, consumir i alhora de reconvertir un producte". 

Els organitzadors han agraït la cessió de les fotografies per part de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa i Ràdio Olot, i la col·laboració d’un antic participant del Grup de Joves, Ramón Buxó. 
 
Arxivat a