L'AMPA de l'escola Sant Roc d'Olot es queixa que Educació els adscrigui dos instituts per a l'ESO

El batlle diu que entén "el malestar de les famílies", ja que mentre els alumnes de les les Preses i la Vall d'en Bas s'inscriuran de dret al Bosc de la Coma, alguns de la capital potser no ho podran fer

Una aula de l'Institut Montsacopa d'Olot.
Una aula de l'Institut Montsacopa d'Olot. | Martí Albesa.
16 de març del 2021
Actualitzat a les 14:28h
Quan no és un all és una ceba…, pel que fa a les preinscripcions escolars a la capital de la Garrotxa. Si aquests dos darrers anys les queixes i el malestar se'ls enduia amb matrícula d'honor l'escola Malagrida, per la possible pèrdua d'una línia de P3 (finalment resolta en tots dos cursos), enguany li ha tocat el torn a l'escola Sant Roc, ja que el Departament d'Educació, sense consultar-ho ni amb els centres concernits ni amb l'Ajuntament d'Olot –que se n'ha assabentat a misses dites–, ha decidit que els alumnes que hagin de cursar ESO d'aquest centre educatiu poden preincriure's a dos instituts de la ciutat: el Bosc de la Coma o el Montsacopa.

Fins ara, els infants d'aquesta escola, situat al carrer de Còrdova, tenien assegurat el pas de l'ESO a l'Institut Bosc de la Coma, però ara, pel fet que a l'Institut Montsacopa hi haurà menys alumnes l'any que ve –ja que els infants de la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts i Sant Jaume de Llierca ja no hi aniran i estudiaran l'ESO al nou Institut Escola Greda–, el Departament considera que per a "garantir una plaça pública", com mana la llei, cal oferir dos centres educatius (Bosc de la Coma i Montsacopa) als alumnes de l'escola Sant Roc.

El fet que denuncien des de l'AMPA –que ha fet públic un manifest de queixa– és la paradoxa que als nois i noies de les escoles de les Preses i de la Vall d'en Bas se'ls ofereix, només, la possibilitat d'entrar a l'Institut del Bosc de la Coma i, per contra, els seus fills podrien anar a parar a un institut, sota el volcà Montsacopa, que es troba a més de 3 km del barri (un trajecte a peu de 40 minuts), quan fins ara amb 10 minuts de camí apeu arribaven a l'institut que tenien adscrit des de sempre.

El batlle d'Olot, Per Berga, en conversa amb NacióGarrotxa, ha dit entendre "el malestar de les famílies", especialment pel fet que, com a l'Ajuntament, no els ha "agradat descobrir-ho a l'últim moment". Per bé que l'oferta del Departament d'Educació ja està publicada i no es pot canviar, Berga creu que si tot va bé "potser que no hi hagi cap problema", però si n'hi ha algun, és a dir, si algun alumne de Sant Roc no pot anar al Bosc de la Coma, sempre hi ha la possibilitat de negociar amb la Inspecció d'Educació un augment de la ràtio, que pot passar de 28 a 30 alumnes per aula (fins i tot a 33 en alguns casos).

Encara que hi ha més escoles a Olot que tenen més d'un centre de pas a l'ESO, com és el cas de les escoles Pla de Dalt i Malagrida des de fa anys, a l'AMPA de l'escola Sant Roc no entenen que als alumnes de les Preses i la Vall d'en Bas només se'ls hagi adscrit un sol institut per a l'ESO (el Bosc de la Coma) i, per contra els propis alumnes d'una escola d'Olot hagin de triar entre dos instituts sabent que un d'ells es troba tan lluny del seus domicilis.
 

L'Institut Bosc de la Coma d'Olot. Foto: Martí Albesa


Les queixes de l'AMPA de l'escola Sant Roc

Des de l’AMPA de l’escola de Sant Roc són conscients que l’entrada d’un nou institut de secundària en l’escenari educatiu de la comarca pot provocar alguns canvis en la distribució dels alumnes, "però no podem entendre com aquests canvis només afectin a unes escoles concretes d’Olot. Creiem que és una decisió discriminatòria, arbitrària, gens equitativa i que condiciona la igualtat d’oportunitats entre els i les alumnes de tota la comarca", denuncien en el manifest.

També, creuen que va en contra de la mobilitat sostenible a Olot, ja que que es manlleva l’oportunitat que els infants, de vora 11 anys, puguin anar a peu, amb patinet o amb bicicleta per arribar a l’institut, com ja es feia els darrers anys.

Però el què més preocupa l'AMPA és com pot perjudicar la salut emocional dels seus fills el fet de ser derivats a un centre diferent que la majoria del seu grup classe i del seu entorn conegut, tot sabent com és de difícil en aquestes edats, el canvi que provoca el pas de la primària a la secundària. Igualment, existeix una gran preocupació en moltes de les famílies que es poden veure afectades per aquesta situació, sobretot pel que fa a l’organització familiar: horaris, conciliació laboral, proximitat d’avis, oncles...

Finalment, també s'han sentit molt molestos per la manera com es va dur a terme la reunió del dimarts 23 de febrer, amb les famílies dels alumnes de 6è. "Pensem que es va vulnerar el dret a la informació, atès que no es van donar a conèixer tots aquests canvis referents a la inscripció. No es va deixar fer cap pregunta i per tant, considerem que va ser una reunió poc transparent", detallen.

L'AMPA, que se sent indignada amb el procedir del Departament d'Educació, avisa que ben aviat faran públiques tot un seguit d'accions previstes de reivindicació.
Arxivat a