L'exposició «Tota pedra fa paret» arriba a Olot de la mà de l'Observatori del Paisatge

S'estatjarà al Museu de la Garrotxa del 20 de març al 2 de maig i commemora la inscripció d'aquesta art a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La font de l'Amat, a Sant Privat d'en Bas, feta amb pedra seca.
La font de l'Amat, a Sant Privat d'en Bas, feta amb pedra seca. | Toni Blanch/Wikipedra.
Redacció
16 de març del 2021
Actualitzat a les 11:00h
L’Observatori del Paisatge de Catalunya porta l’exposició itinerant Tota pedra fa paret a Olot i es podrà visitar a la Sala 15 del Museu Comarcal de la Garrotxa, a l’edifici de l’Hospici, del 20 de març al 2 de maig de 2021. La mostra commemora la inscripció de l'art de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el novembre de 2018.

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat i actualment segueix configurant bona part dels paisatges de Catalunya. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’any 2019  van produir aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques de pedra seca presents al nostre país.
 

Cartell de l'exposició «Tota pedra fa paret» que es podrà veure al Museu de la Garrotxa. Foto: @catpaisatge.


La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en la varietat de tipologies constructives, en la diversitat de paisatges que generen aquests elements i en el ric teixit associatiu que vetlla per la seva preservació. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, que s’integra perfectament en el paisatge i és sostenible des de tots els punts de vista.

L’Observatori del Paisatge des del seu inici ha mostrat una sensibilitat especial per al coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca, començant per la seva descripció en el marc dels catàlegs de paisatge de Catalunya i aprofundint més en aquesta temàtica a través d’un Dossier específic i sobretot per mitjà de la Wikipedra.

Aquest inventari col·laboratiu, que aquest 2021 celebra el seu desè aniversari, ja inclou més de 24.000 construccions de pedra seca gràcies a la participació de més de 400 persones i entitats. L’organització d’aquesta exposició és una mostra més del compromís de l’Observatori en la posada en valor dels paisatges de la pedra seca.

El dissabte 20 de març a les 12 del migdia s’inaugura l’exposició a la Sala 15 del Museu Comarcal de la Garrotxa, a  l’edifici Hospici d’Olot, al mateix edifici on té la seu l’Observatori del Paisatge. Es podrà visitar fins al 2 de maig i, després, continuarà la itinerància a Tortosa. Cal destacar que l’exposició ja s’ha pogut veure a Bonastre, Manresa, Cadaqués, Amposta, Freginals, Castellar del Vallès, Torrebesses i la Fatarella.

Col·laboraxPaisatge presenta un vídeo de l'app de la Pedra Seca


Coincidint amb el 10è aniversari del naixement de la Wikipedra, Col·laboraxPaisatge presenta un vídeo divulgatiu sobre l’app de la Pedra Seca, l’aplicació mòbil de la Wikipedra que permet consultar els més de 26.000 continguts catalogats i introduir-ne de nous d’una manera ràpida, senzilla i intuïtiva.

La Wikipedra és la plataforma web col·laborativa de la pedra seca. Impulsada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya amb la col·laboració de l’Associació Drac Verd, compta amb la participació de més de 400 voluntaris i una trentena d’entitats que introdueixen, revisen i validen els continguts, creant així la major base de dades de contingut obert sobre pedra seca que existeix actualment.

L’app funciona de manera sincronitzada amb la Wikipedra i permet introduir i consultar 5 tipologies de construccions: barraques, construccions per emmagatzemar aigua, murs, forns i altres construccions. Inclou continguts de Catalunya i també del Parc Natural del Pirineu Català, de la Mancomunitat del Conflent-Canigó i del Parc Natural dels Pirineus Ariejans a l’estat francès. Està disponible tant per a iOs com per Android, i actualment acumula més de 2.500 descàrregues.
Arxivat a