El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa celebra 39 anys amb l'ampliació del Fons documental

Ha digitalitzat 4.800 fotogrames de negatius de 35 mm que mostren l’evolució del paisatge i la vida quotidiana des dels anys setanta en aquest espai natural protegit

Una imatge de la festa de l'arbre del 1986.
Una imatge de la festa de l'arbre del 1986. | PNZVG.
NacióGarrotxa
11 de març del 2021
Actualitzat a les 9:50h
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa celebra el 39è aniversari des que va crear amb l’ampliació del Fons documental. En aquest sentit, ha digitalitzat prop de 4.800 negatius d’imatges que testimonien el pas del temps des dels anys setanta del segle passat en aquest espai natural protegit, amb l’objectiu de millorar la preservació, consulta i difusió del seu fons històric.
 
Concretament, la digitalització inclou 30 sèries amb més de 800 negatius des de finals dels anys setanta i fins a finals dels vuitanta,  amb mostra d’activitats, equipaments, senyalització, volcans, paisatges, etc. i 232 sèries amb més de 4.000 negatius dels anys noranta, amb mostra d’edificacions, impactes ambientals, i també activitats del Parc durant aquells anys.  

Així, en total són 4.800 fotogrames de negatius de 35 mil·límetres, 4.500 dels quals s’incorporen de nou al Fons documental del Parc. D’aquesta manera, el Fons ha superat les 20.200 imatges a principis de 2021.
 
La digitalització s’ha dut a terme tot seguint estàndards internacionals i fent servir les mateixes tècniques que la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional del Catalunya o l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.  
 
Una petita part d’aquests negatius que ara s’han inclòs al Fons ja s’havien digitalitzat o reproduït en fotografia anteriorment per a atendre a consultes internes, per a publicacions o exposicions. 
 
Més de 6.500 diapositives disponibles digitalment el 2022
 
A més, aquest 2021 està previst digitalitzar part del fons de més de 6.500 diapositives, i la resta s’enllestirà el 2022. En aquest cas, també hi ha algunes sèries de vols en globus, de biodiversitat, paisatges, volcans, etc., que s’havien digitalitzat parcialment. 
 
Per a una millor conservació s'ha previst traspassar els negatius, fotos i diapositives originals en dipòsit a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, per bé que es farà un cop es disposi de tot el material digitalitzat, se n’hagi fet difusió, i s’hagin enllestit projectes relacionats amb la història del parc. 
 

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va el primer aprovat pel Parlament de Catalunya ara fa 39 anys Foto: PNZVG.


Trenta-nou anys del PNGarrotxa

El passat 3 de març al PNGarrotxa es va celebrat que fa 39 anys el Parlament va aprovar la Llei 2/1982 que creà el PNIN de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquesta llei fou recorreguda i va quedar suspesa fins a la sentència 69/1982 del Tribunal Constitucional. Amb la Llei 12/1985 es reclassificà el Paratge Natural d'Interès Nacional com a Parc Natural.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és el primer Parc Natural aprovat pel Parlament de Catalunya. Amb la seva declaració es donava resposta a la mobilització de diferents sectors de la societat per preservar el lloc del creixement urbà i industrial que va experimentar durant els anys setanta del segle passat.

Més informació sobre al Centre de Documentació del parc.
 
Arxivat a