El món municipal de la Garrotxa es compromet en la lluita contra les violències masclistes

El Consell Comarcal de la Garrotxa fa balanç de la campanya "Retalla les violències. Enganxa les cures", finançat, en part per l'Institut Català de les Dones i el Pacto de Estado

S'ha fet balanç de la campanya «Retalla les violències. Enganxa les cures» a la Garrotxa.
S'ha fet balanç de la campanya «Retalla les violències. Enganxa les cures» a la Garrotxa. | Martí Albesa.
05 de març del 2021
Actualitzat a la 13:43h
El passat mes d’octubre, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb la participació dels ajuntaments d'Argelaguer, Beuda, les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Olot, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, la Vall de Bianya i la Vall d’en Bas van posar en marxa la campanya de sensibilització envers les violències masclites i l’LGTBI-fòbiques sota el títol “Retalla les violències. Enganxa les cures”. 

Aquest matí, a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa, a Olot, n'han fet un primer balanç Fina Surina, consellera comarcal delegada d’Acció Social; Imma Muñoz, regidora d’Acció Social i Igualtat de gènere de l’Ajuntament d’Olot; i, Núria Santayana, psicòloga del Servei Integral d'atenció a les Dones (SIAD) de la Garrotxa.  

Finalitzada aquesta edició de la campanya “Retalla les violències. Enganxa les cures” que ha coordinat el col·lectiu Lo Relacional, cal destacar les accions realitzades, que es resumeixen en tres blocs:  
 
-    Repartiment bústia a bústia de 22.500 tríptics informatius dels serveis d’atenció: SAI i SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) amb explicació de la campanya acompanyat d’un quadern de joc i cartells per penjar a llocs visibles del poble.
-    Acció comunitària en format taller o activitats de carrer. Se n’han fet 13 en total i s’han explicat i difós a través de les revistes municipals.
-    Formació introductòria a personal polític i tècnic sobre polítiques de gènere, en els  quals hi ha participat 60 professionals i 29 càrrecs electes.
 

Un moment de la presentació a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa Foto: Martí Albesa.


A més, gràcies a la campanya s’han elaborat dos materials conjunts: un vídeo resum de la campanya i una revista fanzín amb el material visual de les accions portades a terme. Tot el material derivat de la campanya “Retalla les violències.
 
En relació a l’any 2021, l’objectiu és la continuïtat de la campanya amb noves accions, donada l’acollida per part de la ciutadania i la implicació de tots els ajuntaments de la comarca. En aquesta nova edició, en la que ja s’hi està treballant, seran tots els ajuntaments de la Garrotxa els que participaran de manera conjunta (recordem que l’any 2020, els que no van participar ja havien realitzat accions de sensibilització de manera individual).  
 
Per fer possible aquesta acció global, les accions es pactaran d’acord amb un document comarcal, que compti amb el consens de tots els municipis, que estableixi les directrius en quant a les polítiques de gènere a la comarca els pròxims 4 anys.  
 
Així, el balanç de la campanya “Retalla les violències. Enganxa les cures” és molt positiu i marca una fita més en la feina que el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa porta duent a terme des de fa molts anys a la comarca, per tal d’eradicar qualsevol tipus de violència masclista a la societat.  
 

La regidora de l'ajuntament d'Olot, Imma Muñoz. Foto: Martí Albesa.


La campanya, que comptava amb el finançament institucional del Pacto de Estado i l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, tenia per objectiu posar en l’imaginari col·lectiu les moltes manifestacions de violències de gènere existents actualmen, per manera de poder identificar desigualtats, discriminacions, exclusions i violències del sistema.

També, les violències envers les nenes, noies, dones, i, igualment, envers lesbianes, gais, bisexuals, asexuals, trans*, persones amb expressions de gènere no binàries, intersexuals, homes que expressen masculinitats no normatives... Violències físiques, psicològiques, simbòliques, sexuals, lingüístiques o institucionals que també es donen a l’entorn laboral, al carrer, a les escoles, als centres de salut, als mitjans de comunicació o a les institucions públiques.
 

Fina Surina, consellera comarcal d'Acció Social. Foto: Martí Albesa.


Lluitar contra les violències de gènere, les masclistes i les LGTBI-fòbiques, és una responsabilitat compartida. La campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” ha estat un exercici de corresponsabilitat i col·laboració entre institucions públiques, recursos tècnics i ciutadania (organitzada i individual) per rebutjar qualsevol forma de violència de gènere, afavorir unes relacions lliures i igualitàries basades en les cures, i celebrar la diversitat afectiva, sexual i de gènere.  
 
Accions el 8 de  març

El pròxim dilluns, 8 de març se celebra arreu del món el Dia Internacional de les Dones. Des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’ha fet una col·laboració entre el Servei d’Informació i Atenció a la Dona de la Garrotxa i l’Oficina de Treball de la Generalitat de Catalunya d’Olot amb el suport de l’Institut Català de les Dones, per a crear un material de sensibilització i informació dels drets laborals de la dones en situació de violències masclistes.
 

S'ha creta crear un material de sensibilització i informació dels drets laborals de la dones en situació de violències masclistes. Foto: Martí Albesa.


La finalitat d’aquest material és informar a les dones dels seus drets i recursos existents en l’àmbit laboral, i alhora posar la mirada en que a l’àmbit laboral es continuen produint moltes violències subtils que costen de reconèixer i que de vegades no reconeixem tant pels fets en si, sinó per l’impacte emocional que tenen en les dones que els viuen.  

Aquesta material el tindran els ajuntaments de la comarca, i els diferents equipaments i serveis de l’administració.
 

Núria Santayana, psicòloga del Servei Integral d'atenció a les Dones (SIAD) de la Garrotxa. Foto: Marti Albesa.

Arxivat a