1 de 10
Segrest d'Olot

Carles Porta publica «La farmacèutica: 492 dies segrestada», sobre el cas de l'olotina Maria Àngels Feliu

L'autor de "Crims"reconstrueix la història de dalt a baix en un sol fil narratiu que combina la vivacitat, el drama i la ironia, i fa evidents la grandesa i, alhora, la misèria humana

Maria Àngels Feliu va ser alliberada el Diumenge de Rams de 1994, després de 492 dies de segrest. | Arxiu NG.
per NacióGarrotxa, Olot | 4 de març de 2021 a les 10:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Editat en català per La Campana i en castellà per Penguin Random House, l'escriptor Carles Porta ens torna a sorprendre, després de Crims, amb el llibre La farmacèutica: 492 dies segrestada, en què narra la història del segrest de Maria Àngels Feliu l'any olímpic de 1992.

De dalt a baix –en un sol fil narratiu–, Porta combina magistralment la vivacitat, el drama i la ironia, tot fent evident la grandesa i, alhora, la misèria dels humans. Com en una tragicomèdia o un melodrama, l'autor també fa riure de tanta ineptitud dels uns i dels altres (especialment, policia i segrestadors). Sens dubte, amb aquesta crònica, Porta es consagra, segons els experts del gènere, com un mestre del periodisme narratiu.


"El 20 de novembre de 1992 va ser segrestada Maria Àngels Feliu Bassols, farmacèutica d'Olot. Aquella dona, mare de tres fills, va passar setze mesos sota terra, enterrada viva en un forat de la mida d'un armari. Va compartir captiveri amb aranyes, formigues, rates, serps i humitat."


Així comença la història real però increïble d'un dels casos més impactants de la crònica negra del nostre país: la investigació del segrest de la farmacèutica, que es va transformar en un drama humà, va estar plena d'errors policials i judicials, i tampoc no hi van faltar diversos exemples vergonyosos de periodisme escombraria.

Per si no fos prou, els segrestadors de la Maria Àngels eren uns ineptes absoluts. L'única cosa que van aconseguir va ser eternitzar el suplici d'una dona que, miraculosament, va sobreviure a unes circumstàncies infrahumanes. La seva fortalesa psíquica i la seva determinació la converteixen, de fet, en una heroïna.Porta ja va presentar el novembre de 2020 a Catalunya Ràdio El segrest, un podcast de 23 capítols en què explica "com ja tocava" el cas de la farmacèutica, malgrat que Maria Àngels Feliu es va negar a participar-hi.
 

Coberta del nou llibre de Carles Porta. Foto: @campanallibres.


Carles Porta i Gaset (Vila-sana, Lleida, 1963) és periodista, escriptor, guionista i productor audiovisual. Va començar la seva carrera al diari Segre i va passar després a TV3, on va exercir de corresponsal de guerra i es va especialitzar en reportatges i documentals al 30 minuts.

El 2005 va publicar el seu primer llibre, Tor, tretze cases i tres morts, que va ser un rotund èxit literari (50.000 exemplars), en el qual investigava un crim sense resoldre en aquest petit poble del Pirineu.
 

L'escriptor Carles Porta. Foto: Adrià Costa.


Més tard va publicar Fago. Si et diuen que el teu germà és un assassí (2012), una crònica molt personal sobre l'autor confés de l'assassinat del batlle de Fago (Osca), amb la qual va obtenir el premi Huertas Clavería de Periodisme, tots dos amb edició a Debutxaca.

En paral·lel, ha creat programes de televisió i de ràdio. Els seus podcasts a Catalunya Ràdio han superat, en conjunt, més d'1.000.000 de reproduccions des de la seva estrena i el programa de TV3 Crims, més de 450.000 espectadors.

 

Participació