Festival de Literatura Girona_Olot

El MOT 2021 posa la mirada en la creativitat artística vista des de la literatura

El festival de literatura reprèn la setena edició al Centre Cultural La Mercè de Girona –el 18, 19 i 20 de març–, i a la sala El Torín d’Olot –el 25, 26 i 27 de març.

per Xavier Borràs, Olot | 1 de març de 2021 a les 11:48 |

El Festival MOT 2021 tindrà lloc al Centre Cultural La Mercè de Girona, el 18, 19 i 20 de març, i a la sala El Torín d’Olot, el 25, 26 i 27 de març, però per primer cop es podrà seguir també en línia i en directe a través del canal de YouTube del festival, tot sota el lema "Crear. Un collage que neix amb les paraules".


La setena edició del Festival de literatura Girona_Olot, el MOT 2021 –que compta amb un pressupost d'uns 100.000 euros–, estarà dedicat als processos creatius de les diferents disciplines artístiques, explicats des de la literatura. Després d’haver d’ajornar l'esdeveniment el març passat just a les portes de celebrar-lo, enguany el MOT recupera gairebé íntegrament el programa de l’any passat, en una edició híbrida que combinarà presencialitat i virtualitat i que, per primer cop, es podrà seguir en línia.

Precisament, la virtualitat ha estat la norma avui en la presentació del programa del MOT 2021, que ha comptat amb la imatge i les veus, en primer lloc, de Judit Badia i Glòria Granell –directores del festival a Girona i a Olot, respectivament–, la comissària del MOT, Glòria Bosch; Pep Berga, alcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament d’Olot; Quim Ayats, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Oriol Ponsatí-Murla, director de la Institució de les Lletres Catalanes; i, Carme Renedo, delegada de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona


Durant aquestes dues setmanes una quarantena d’escriptors i especialistes conversaran sobre les seves experiències creatives i com aquestes conflueixen en la literatura. El públic podrà gaudir d’unes converses úniques, totes elles amb la creativitat de fons, però cada una amb la seva pròpia particularitat. Les converses es podran seguir presencialment des de la sala, amb inscripció prèvia des del web del festival, i també en línia a través del canal de YouTube del MOT.
 

Alguns dels autors i de les converses que es podran seguir al MOT 2021 a Olot. Foto: @FestivalMOT.


Desvetllar el procés creatiu

El MOT 2021, comissariat per la historiadora de l’art Glòria Bosch Mir, vol posar èmfasi en el fet que com a lectors, quan avancem en la narració d’un llibre, i en els diàlegs i també en els silencis que aquest conté, la paraula es transforma en imatges. I aquestes, inevitablement, se sumen a les nostres pròpies experiències per acabar formant un gran collage.

Perquè cada lectura, i sobretot cada relectura, “ens porta cap a altres registres, com si l’escriptura fos un parèntesi obert que mai no es tanca o les diferents capes d’una pell que es transforma cap a una transparència infinita”, segons Bosch Mir. En aquest sentit, el MOT 2021 posa el fet creatiu al centre del festival, i per això el diàleg entre disciplines artístiques també hi tindrà un paper important.
 

Glòria Bosch, comissària del MOT 2021, durant la presentació virtual. Foto: Xavier Borràs


"Tots som un collage, –ha dit Glòria Bosch durant la presentació virtual–. Creixem a partir de tots els elements que entren a la nostra vida: una pel·ícula, una novel·la…, és important entrar a conèixer diferents autors, des de punts de vista diversos, per veure com cadascú elabora el procés creatiu."

El programa del MOT 2021

Les dues ciutats s’involucren en un festival que aposta per la qualitat, el rigor i l’exigència, i porten autors de primer nivell. La programació d’enguany, que presenta pocs canvis respecte a la prevista en l’edició passada, s’ha teixit mirant la vessant creativa dels autors.

Alguns són artistes, com Perejaume, Irene Solà, Alicia Kopf, Manuel Baixauli o Pere Parramon. D’altres són músics, com Gerard Quintana o Jaume Coll Mariné. També hi ha arquitectes, com Quim Español; poetes, com Eduard Escoffet, Mariano Peyrou o el mateix Jaume Coll Mariné, i dramaturgs, com Jordi Coca, Àngels Bassas o Lluís-Anton Baulenas. En definitiva serà una edició amb convidats polifacètics per navegar a través de la seva obra i descobrir les diferents cares de la creativitat.

Completen la programació els escriptors catalans Jordi Lara, Víctor Sunyol, Josep Maria Fonalleras, Berta Jardí, Mercè Ibarz, Màrius Serra i Eloy Fernández Porta; l’australiana Heather Rose; els argentins Silvana Vogt i Rodrigo Fresán; la croata Lana Bastašić; la nord-americana Tracy Chevalier; el polonès Ignacy Karpowicz, i la narradora francesa Maylis de Kerangal.
 

La presentació virtual del Festival MOT 2021 ha aplegat una cinquantena de persones. Foto: Xavier Borràs.


Les converses del festival MOT estan vinculades a periodistes culturals i especialistes del sector literari com Eva Vàzquez, Iolanda Batallé, Eva Piquer, Anna Pérez Pagès, Marta Romagosa, Àngels Moreno, Anna Guitart i Álvaro Colomer.

Un any més el MOT continua apostant pels ver-MOT, unes trobades més disteses entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut, a l’aire lliure,  els dos dissabtes del festival —el 20 de març a Girona i el 27 de març a Olot— a migdia (12 h).


Una de les voluntats del festival és fomentar la lectura entre públics cada cop més diversos i nombrosos. En aquesta línia, prop de tres-cents alumnes de secundària i batxillerat de Girona i Olot han estat convidats a participar al MOT INS durant una setmana —del 3 al 5 de març a Girona i del 9 al 12 de març a Olot— per acostar-se a la literatura en primera persona d’una manera més lúdica i vivencial.

I el MOT no s’acaba aquí, sinó que s’amplifica gràcies a les mirades que sumen organitzacions i entitats de les dues ciutats organitzadores amb les seves activitats, agrupades sota el paraigua del +MOT, que aquest any s’ha vist reduït per les restriccions en l’organització d’activitats provocades per la Covid.

El MOT s’adapta al moment actual. Totes les conferències es faran a les seus d’Olot i de Girona
i també es podran seguir per Internet.

Altrament, el Pròleg del MOT –obert a tothom–, serà aquest dijous 4 de març, de forma virtual, a les set del vespre, on s'explicaran tots els detalls del festival en una conversa amb la comissària i les directores del MOT 2021.
 

Un altre dels cartells del Festival MOT 2021. Foto: @FestivalMOT.


 

 

Participació