Sant Joan les Fonts inicia un procés de participació ciutadana

Es vol promoure una forma de govern més oberta i pròxima que fomenti una comunitat basada en la confiança i la cooperació

La regidora de Participació, Anna Serra, durant la presentació telemàtica.
La regidora de Participació, Anna Serra, durant la presentació telemàtica. | Xavier Borràs.
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 8:47h
Aquest dimecres la regidora de Participació de l'ajuntament de Sant Joan les Fonts, Anna Serra, i Carla Güell, de la cooperativa Resilience Earth, han presentat per via telemàtica un nou projecte municipal que té com a epicentre els ciutadans de Sant Joan les Fonts.

A partir de la proposta "Quedem a la plaça", en què es va aconseguir molt bona participació i resposta, però que es va haver d'interrompre a causa de la Covid, neix ara la idea d'un procés participatiu que es converteixi en el full de ruta municipal fins al 2023. La idea és promoure una forma de govern més oberta i pròxima que fomenti una comunitat basada en la confiança i la cooperació a través de l'escolta i de la participació.

En aquest sentit, l'equip de govern ha contractat els serveis de la cooperativa Resilience.Earth, per a crear espais de diàleg entre la ciutadania i el consistori. La idea és cercar un punt de trobada entre uns i altres i treballar de manera conjunta un Pla Estratègic Municipal, així com un reglament de participació ciutadana municipal.
 

Carla Güell, de la cooperativa Resilience Earth. Foto: Xavier Borràs.


Segons Carla Güell es tractaria de "recuperar el sentiment d'identitat i pertinença" entre la població per a abastar un govern obert i participatiu, des de la governança regenerativa i l'anomenada democràcia reconciliadora. L'important no és "qui planteja la pregunta" sinó "quin és el marc de decisió real" que pugui comportar canvis en les formes de governança

Aquest procés de participació ciutadana ja va arrencar el desembre passat amb la creació de la Comissió Ciutadana, una comissió integrada per deu persones diverses i representatives del municipi, que farà seguiment i avaluació del procés.


Els santjoanencs poden participar a través de les següents vies:
  • Responent les enquestes virtuals que es troben al web de l’Ajuntament, i, també, les enquestes presencials en 5 punts concrets: al CPS, a les Escoles de Begudà, a Cal Flequer, a Can Llop i al propi Ajuntament, del 17 de febrer al 30 de març.
  • Escoltant i participant de les Tertúlies per àmbits (ambiental, social, governança municipal i econòmic) i comentant-les a les xarxes socials del 23 de març fins a finals de maig.
  • Participant dels espais oberts de participació ciutadana, quatre dissabtes al matí des de finals de març fins a maig, on es recolliran més propostes per incorporar al Pla Estratègic Municipal.
  • Finalment, hi haurà una sessió de retorn de la proposta final.
Durant tot el procés es podran fer arribar comentaris, retroalimentacions, a les persones de la Comissió Ciutadana i també a l'apartat Participació Ciutadana de la web de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts.

Segons Anna Serra per a facilitar el procés de participació han demanat a la Diputació de Girona poder utilitzar el programa de codi obert Decidim. També, ha explicat que tot aquest procés compta amb un pressupost global d'un 6.000 euros, més les ajudes i subvencions institucionals.
 

Cartell de procés participatiu. Foto: @santjoanfontsaj.