ERC Garrotxa considera que la cultura és un dels pilars de la República

Bartomeu Compte advoca per dedicar-hi el 2% del pressupost, mentre la també candidata Dolors Corretgé proposa un pla per a la reactivació econòmica amb una inversió de 31.765 milions d'euros

L'oltina Dolors Corretgé vol que s'impulsi un model d'economia productiva.
L'oltina Dolors Corretgé vol que s'impulsi un model d'economia productiva. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:35h
Darrera compareixença dels candidats garrotxins d'ERC a les comarques gironines aquest matí a la seu d'ERC Olot, a la plaça Balmes. Mentre el número 4 a les comarques gironines, Bartomeu Compte ha parlat de les propostes culturals, l'olotina Dolors Corretgé ha donat detalls de les econòmiques.

ERC Garrotxa considera que la cultura és un dels pilars de la República i que, segons Compte, “és la quarta pota de l'estat del benestar” per això asseguren que tenen un compromís ferm i irrenunciable i que defensaran la llengua catalana amb l’objectiu d’arribar a la plena normalització de l’ús de len tots els àmbits perquè consideren que la situació crítica en què es troba l’idioma en alguns àmbits sectorials o territorials demana mesures específiques a les quals l’Administració de la República, conjuntament amb l’entramat associatiu i institucional de tot el territori, ha de donar suport decididament.

També, segons Compte, cal augmentar la despesa com país a 200 € per habitant en cultura, amb el compromís del Govern d’aportar un 35%, és a dir, 70€/habitant, complint amb el mínim del 2% del pressupost, amb una dedicació pressupostària superior el primer any de legislatura.
 

Bartomeu Compte és el candidat número 4 d'ERC a les comarques gironines. Foto: Martí Albesa.


Proposaran un pla de reactivació perquè l’impacte de la covid-19 ha estat especialment profund en el sector cultural. El pla comptarà amb polítiques de recuperació que prioritzin el sector cultural: ajuts per protegir el teixit cultural de l’impacte que ha tingut la crisi i impulsar mesures de reactivació del sector per reprendre la seva activitat en millors condicions.

Redefiniran, repensaran i revisaran les estructures de la gestió cultural i els mecanismes de la presa de decisions per bastir un veritable sistema cultural integrat i interconnectat, un sistema cultural de Catalunya basat en aliances de cooperació i coordinació entre els sectors de la creació, la producció i la difusió culturals i els diferents nivells de les administracions públiques del país.

El candidat garrotxí també ha dit que cal garantir l’accés lliure i universal a la cultura com un dret fonamental inalienable, que fomenti el pensament crític, afavoreixi l’accés al coneixement, impulsi la creativitat i estimuli el gaudi cultural en totes les seves formes d’expressió. El grup considera que “una societat culta és una societat informada i amb criteri i, per tant, amb capacitat de debat, de resposta, de progrés, amb capacitat de millora de la qualitat democràtica de la societat”.

Igualment, tindran en compte la força de la cultura com a una eina estratègica de l’acció exterior del govern de la Generalitat. Per fer-ho, crearan un programa concret que combini la voluntat d’exercir la diplomàcia cultural amb la necessitat de promocionar la cultura catalana i els seus creadors i obres; redissenyaran les polítiques per concentrar i vertebrar els recursos; treballaran en col·laboració amb la resta de departaments per a la inclusió d’aspectes culturals en totes les activitats de la Generalitat a l’exterior i incrementaran i reforçaran el nombre d’oficines culturals a l’exterior.

Impulsar un model d'economia productiva

Per altra banda, a causa de la situació de crisi econòmica i social derivada de la Covid, la candidata olotina, Dolors Corretgé reivindica la necessitat d’impulsar un model d’economia productiva a tot el territori, que disposi de la innovació i el coneixement necessaris per fer l’economia més eficient i, sobretot, capaç de generar els impactes socials i territorials necessaris per reduir les desigualtats entre catalanes i catalans, alhora que redueixi el seu impacte sobre el planeta i es converteixi en un aliat contra el canvi climàtic.

Des d'ERC Garrotxa asseguren que la República Catalana ha d’impulsar una economia que tingui com a objectiu principal el benestar de tota la seva ciutadania i on l’estat prengui un protagonisme actiu en l’estímul de la innovació i el desenvolupament sostenible, amb un model que avanci cap a una societat basada en l’absència de dominació de qualsevol tipus, en especial la dels interessos de les grans corporacions i dels poders econòmics.

Per això des d’ERC diuen que desplegaran un Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social, amb més de 150 projectes i una inversió de 31.765 milions d’euros, que permeti:

●    Garantir una economia per a la vida, amb un nou model econòmic que estigui al servei de les persones, del teixit productiu de les empreses i del medi ambient, i no a l’inrevés.

●    Aconseguir un estat emprenedor amb un protagonisme actiu en l’economia, que impulsi els nous sectors productius i que faci una aposta sostinguda per la innovació, a través d’un Fons Nacional per a la Innovació vinculat a una nova banca pública.

●    Implantar una fiscalitat justa, verda i eficient que garanteixi l’estat del benestar i la funció redistributiva dels recursos, que incentivi un desenvolupament econòmic sostenible i fomenti la competitivitat i la prosperitat compartida.

●    Rescatar les finances de l’especulació per posar-les al servei de la prosperitat, l’economia productiva i els drets de les persones consumidores, de manera que canalitzi l’estalvi cap al crèdit i la inversió a l’economia productiva.

●    Regular els mercats al servei de l’interès general amb una política de competència que eviti les situacions de domini del mercat (energia, telecomunicacions, etc.) i que incorpori criteris de responsabilitat social i ambiental.

L’esmentat pla contempla els eixos següents:

●    Eix 1. Economia per a la vida: orientar el sistema econòmic cap a una economia al servei de les persones, que proveeixi els ciutadans de salut, cures, aliments, educació, protecció social, habitatge i cultura.

●    Eix 2. Digitalització: la transició digital ha de ser un  un dels pilars de la recuperació europea.

●    Eix 3. Transició ecològica. Aposta per la Economia verda: cal desplegar infraestructures d’energia renovable arreu del país i impulsar una estratègia ambiciosa per a la mobilitat sostenible, així com també per a l’economia circular i l’eficiència energètica.