Per a Xavier Uriarte el «dogma» que les infeccions només remeten amb els vaccins és incert

El president de la Lliga per la Llibertat de Vacunació divulga des d'Olot recomanacions i documents perquè "cal estar ben informats i decidir sense coaccions"

El metge Xavier Uriarte va fer una conferència el passat dimecres a Olot.
El metge Xavier Uriarte va fer una conferència el passat dimecres a Olot. | Xavier Borràs.
10 de febrer del 2021
Actualitzat el 11 de febrer a les 11:54h
Hi ha molta gent que dubta i que és crítica amb el coronavirus, la pandèmia, els testos i proves, els vaccins, les possibles conseqüències negatives que pot comportar i la gestió de tot plegat. Potser per això, ha tornat a prendre protagonisme la necessitat d'informar-se millor o diferentment i això és el que fa, també, des d'un altre punt de vista científic i amb nova embranzida, el metge naturista fincat a Girona, cofundador i president de la Lliga per la Llibertat de Vacunació, Xavier Uriarte.
 
Precisament, aquest passat dimecres, 3 de febrer, Uriarte va fer una conferència a Olot per a transmetre la tasca que fa la Lliga a nivell divulgatiu sobre el que consideren "abusos" que, molts cops per ignorància, es poden cometre contra els ciutadans amb la justificació de la pandèmia.
 
Xavier Uriarte, a l'inici de la conferència que va fer al Qicentre d'Olot, va afirmar que hi ha molta gent que, per sort, "no funcionem per consignes", ja que des de la Lliga el que es tracta de fer és divulgar i comunicar perquè la gent prengui les decisions en llibertat i amb consciència i no empesos per la por o la coacció. Això no vol dir que no hagi d'haver-hi altres organitzacions que sigui "consignatàries", és a dir, "que convoquin la gent per consignes, perquè tot és necessari". De fet, gent organitzada i que es mobilitza n'hi ha, especialment després de l"l'engany de la grip A" i ara, encara més, amb el coronavirus, si més no davant del fet que "el feixisme va avançant: l'econòmic, el de l'hàbitat, el del pensament… No és solament si ens hauran d'obligar o no a vacunar-nos, sinó que ens quedarem sense feina…".
 
En la primer part de la conferència Uriarte va parlar de la llibertat de vaccinació i de la Lliga, amb 32 anys fent camí. Enguany, la campanya la van començar ara fa tres setmanes a la Casa de Cultura de Girona i, també, a Ullastret (Baix Empordà), i se centren més en el dia a dia quan, per exemple, hi ha gent que es troba que a la feina "la comminen amb amenaces a fer-se una prova" o, fins i tot a vaccinar-se, o quan molts sanitaris es neguen a vaccinar gent gran a les residències o no s'atén les famílies que demanen estar informades abans de prendre decisions sobre persones que no es valen per si mateixes. Coses semblants passen i han passat en sectors com el de l'educació (mestres, mares i pares, personal no docent), on han sorgit i són presents molts de qüestionaments.
 
Recomanacions i documents d'interès

Per a tots aquests col·lectius i per a la gent que vol estar informada hi ha un seguit de recomanacions, documentades al web de la Lliga. Així, el personal sanitari que no vulgui vaccinar als seus pacients podrà acollir-se a l’objecció de consciència. De primer, hauran de consultar el Codi Deontològic del respectiu Col·legi Professional o associació professional (metges, farmacèutics, personal sociosanitari…) i omplir el formulari d’objecció de consciència que lliuraran al centre de treball corresponent.
 
El personal sanitari o sociosanitari, social i docent que no vulgui vaccinar-se també podrà, segons va explicar Uriarte, utilitzar alguna d’aquestes quatre alternatives: el qüestionari prevacunal del propi Col·legi de Metges, el consentiment informat, el certificat mèdic de contraindicació o el document de danys i responsabilitat mèdica i administrativa.

Les persones que siguin pressionades per a vaccinar-se per causa de viatges, signatura de contractes, petició d’ajuts socials o altres situacions, podran utilitzar els mateixos documents anteriorment citats, i les persones majors de 65 anys usuàries de residències que no vulguin vaccinar-se o no ho vulguin els seus tutors, podran fer servir alguna una d’aquestes tres alternatives: el consentiment informat, el certificat mèdic de contraindicació o el document de danys i responsabilitat mèdica i administrativa.
 
Drets dels ciutadans i deures dels professionals

El president de la Lliga també va explicar que al número 14 (2012) dels Quaderns de la Bona Praxi –que edita el Col·legi de Metges de Barcelona–, van inventariar els drets i deures dels professionals i dels ciutadans o pacients envers la vaccinació. Entre els deures dels professionals, s'hi esmenta la recepció d’informació per part de l’administració sanitària sobre la composició i els efectes perjudicials dels vaccins. A partir d’aquí, el facultatiu té l’obligació d’obrir una història clínica amb una enquesta prevacunal de deu punts que ha de fer possible el diagnòstic d’indicació o contraindicació, així com la declaració de qualsevol reacció postvacunal. Per la seva banda, el ciutadà o pacient té el dret a conèixer tots els aspectes relacionats amb el vaccí, a més de la possibilitat de donar el seu consentiment informat i, en el cas de dany postvacunal, accedir a una indemnització per part de l’administració.
 
"Però, cap d’aquests supòsits avui no es compleixen. Ni s’informa el professional sanitari de manera adequada ni tampoc el ciutadà o pacient rep una bona informació sobre els components i les reaccions postvacunals –va afirmar Uriarte–. Amb prou feines es declaren l’1% de les reaccions adverses, una xifra irrisòria per a una història clínica completa, de manera que l’aplicació i el seguiment d’aquest fàrmac no satisfà els mínims requisits per a una pràctica responsable i confiada."
 
En aquesta línia d'informació i assessorament, la Lliga ha editat recentment les Recomanacions per a la campanya 2020-2021 per la llibertat de vaccinació de la grip i la Covid-19 i el Manual de resistència davant la possible obligatorietat de la vaccinació a Espanya, o, sobre els actuals vaccins, el document De les vacunes de la grip influenzae i del coronavirus. Tots aquests documents haurien d'estar arreu, a l'abast de tothom, perquè segon Uriarte, "cal estar ben informats i decidir sense coaccions".
 
Durant la conferència, el també fundador de l'European Forum for Vaccine Vigilance (EFVV), va explicar ,durant la segona part, que el nou "dogma" que es fa córrer arreu és  "la idea que no només la vacuna del coronavirus és l'única solució per a evitar la malaltia que el suposat virus produeix, sinó que vacunar-se és l'única solució contra qualsevol malaltia d'origen infecciós, això no és així. És el mateix que passa amb els contagis dits 'asimptomàtics', és a dir, persones sanes a les quals uns dubtosos tests o la prova PCR –rebutjada com a diagnòstica pel seu propi creador– els posen al sac dels 'positius'. Fins i tot suposant que ho fossin no voldria dir res, perquè no desenvolupen ni transmeten res. És com si fossin positius a qualsevol dels 50 virus de la grip (inclosos els coronavirus) perquè, si estan sans, amb una sistema immune fort, no desenvoluparan cap malaltia, com el que passa actualment".
 
Segons la Lliga, aquests "dogmes", no solament no se sostenen científicament, ja que són qüestionables, "menys encara empíricament, perquè ells mateixos afirmen que els virus muten, és més, és el seu modus vivendi, segons Esteban Domigo, entre d'altres, viròleg del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa i membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA (El País 02-05-2020)". Això vol dir que la propera vegada "el més probable és que no serà el SARS-CoV-2 el que causi una altra epidèmia, sinó un altre de diferent. Per tant, els vaccins que s'han desenvolupat actualment no tenen cap sentit, menys encara inocular-los", rebla Xavier Uriarte.
 
Els "perills" dels vaccins
 
Uriarte sempre ha explicat que a causa de la seva composició qualsevol vaccí té un elevat grau de toxicitat, igual com el poden tenir altres medicaments, com els antiinflamatoris. Després de la Segona Guerra Mundial, moment en què van començar a establir-se els calendaris vaccinals, la majoria de vaccins contenien compostos derivats del mercuri, dels quals l’any 2014 es va comprovar que provocaven efectes nocius per a la salut, cosa que va obligar a no posar-ne més en els preparats.
 
Durant el segle XX, associacions de sanitaris i metges europeus s’havien oposat a altres vaccins, com la de la verola o la meningitis. I recentment, entre 2009 i 2014, alguns estudis ja advertien de l’impacte que causen les del papil·loma humà. "Així ho admeten les farmacèutiques en els prospectes, segons els quals entre els 35 components químics que inclouen n’hi ha que poden provocar al·lèrgies i, en una de cada deu dosis, irritabilitat, canvis de conducta o trastorns digestius. En una de cada mil o deu mil, les conseqüències arribarien a l’encefalopatia, que tant pot manifestar-se en atacs d’epilèpsia, paràlisi, convulsions o desconnexions neuronals, fins a l’autisme o la mort sobtada del lactant", explica Uriarte.
 
Per a aquest metge naturista –Máster en Medicina Naturista i coordinador de
les revistes Natura medicatrix i Vacunación Libre­–, el perill es produeix en l’etapa de gestió, "mentre l’embrió desenvolupa els teixits i els aspectes motrius i cognitius per a funcionar com un adult; més tard, entre els 3 i els 6 anys, quan desenvolupa el control dels esfínters, i després, de gran, quan el cos encara és permeable a moltes sensibilitats". Els efectes dels vaccins, doncs, generen impactes molts variats, que entre d'altres coses "deriven en diabetis i canvis d’oxigenació a la sang i lesions òssies, atès que l’alumini d’algunes vacunes fa que, en competència amb el calci i el fòsfor, alteri el funcionament de les tiroides".