L’Esbart Marboleny de les Preses rebrà el Premi Joan Amades 2020 el 28 de febrer

L’acte de lliurament, que es farà a porta tancada, es retransmetrà en directe pel canal de YouTube de l’AC Joan Amades

Un ball tradicional dansat per l'Esbart Marboleny.
Un ball tradicional dansat per l'Esbart Marboleny. | Martí Albesa.
NacióGarrotxa
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:08h
L’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorgarà el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional 2020 a la secció de dansa del Cercle de Cultura Popular i Tradicional Marboleny, coneguda com Esbart Marboleny, gestora de l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional de les Preses i impulsora de l’Escola de dansa i del festival Ésdansa.
 
Amb aquest guardó l’ACJA vol reconèixer la tasca que ha dut a terme l’Esbart Marboleny al llarg dels darrers anys, en què en destaquen els nombrosos tallers de dansa dins del festival Ésdansa, i la programació regular de l’Espai dansa, amb un seguit de propostes pedagògiques al voltant de la dansa tradicional catalana que han contribuït amb escreix a la dinamització d'aquest aspecte de la cultura. 
 
A l'acte, que se celebrarà el proper diumenge 28 de febrer a migdia (12 h), hi intervindran Núria Feixas Bonfill, presidenta de l’Esbart Marboleny i directora del Festival ÉSDANSA i Roger Casalprim Casas, president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny. Hi serà present el batlle de les Preses, Pere Vila Frigola, i, també, hi està convidada, encara pendent de confirmar-ne l'assistència, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco. Hi seran igualment presents alguns membres de l’ACJA amb el seu president, Gustau Molas. 
 
Entre tots els aspectes que ha valorat la Junta de l’ACJA a l’hora d’atorgar el premi a l’Esbart Marboleny s’ha tingut en compte la seva tasca divulgadora en l'àmbit de la dansa tradicional catalana arreu de l'estat espanyol i del món, i la seva implicació en la recerca acadèmica d’aquesta mateixa.  

L'Esbart Marboleny

L'any 1981 el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny es va plantejar la creació de l’esbart dansaire. Dos anys després, concretament el 10 d’abril de 1983, l’Esbart Dansaire Marboleny es presentava oficialment amb una ballada a Les Preses. Era tot just l'inici d'un projecte que començava a donar els seus fruits el 1985.

Va ser llavors quan l’esbart va començar a caminar. Un intercanvi amb el Grup Folklòric Rondala des Plà, de Petra (Mallorca), i la participació a les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya es van convertir en les primeres activitats de l’esbart. Durant la dècada dels 80 l’Esbart Dansaire Marboleny es va dedicar a portar les danses catalanes arreu del Principat i arreu del món, amb diverses gires per França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Sèrbia.

L’estiu de 1990 l’esbart se'n va anar de gira durant un mes pels Estats Units i Mèxic. Els 90 van ser anys plens de novetats i nous projectes. Es va crear l’Escola de Dansa, amb la voluntat d’iniciar els nens i nenes en la dansa popular catalana. L’esbart va començar a comptar amb la col·laboració de l’etnocoreògraf Manuel Cubeles i la musicòloga Pilar Lòpez, una col·laboració que encara es manté avui dia i amb la que l’esbart va fer un salt qualitatiu que es va fer patent de seguida.

Durant aquests anys van ser moltes les propostes que es van portar a escena: el “Retaule Berguedà”; l’espectacle “Dansem, de la candelera a la tardor”, amb l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes; ”Corrandes – danses i  cançons”, amb l'acompanyament del grup de música tradicional el Til·ler, “Contrastos” o “Indrets”. L’escola de dansa continuava també ben activa. A finals dels 90 estrenava l’espectacle “La dansa més bonica del món” amb el grup d'animació infantil País de Xauxa i els balladors de l’escola visitaven Andalusia, França i Galícia i Portugal.

Encetat el nou mil·lenni van seguir les estrenes del cos de dansa: la “Moixiganga de Lleida, estrenada al temple de la Sagrada Família de Barcelona; l’espectacle “Símbols”; la proposta “Saturnals o l’absurd de la disbauxa”; l’experiència “Trium”, juntament amb l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Ciutat Comtal de Barcelona, i l’estrena de “Contradanses i minuets de l’arxiu musical de la Capella de Sant Esteve d’Olot”, amb l’orquestra de cambra de la Capella de Sant Esteve.

L’any 2005 es va reestructurar l’escola de dansa. Se’n van ampliar els continguts i es va començar a denominar Marboleny Escola. La secció juvenil va passar a ser Marboleny Jove. I aquest mateix any, Marboleny Jove va viatjar fins a Taiwan. L’any següent fins al Quebec, al Canadà.

Al 2006 l’esbart s’instal·lava a l’Espai de dansa d’arrel tradicional de Les Preses i l’any següent, amb motiu del centenari del naixement i el cinquantenari de la mort del compositor empordanès Joaquim Serra, l’Esbart Marboleny va estrenar “La difícil senzillesa -univers musical de Joaquim Serra-“, una proposta que combina la dansa, la música i les projeccions audiovisuals. Amb tot, prop de 30 anys treballant per la dansa catalana d’arrel tradicional.
 

El Festival Ésdansa s'ha consolidat com un festival internacional que atrau dansaires d'arreu del món. Foto: Martí Albesa.


El Festival Ésdansa

Per altra banda, el Festival Internacional de música i dansa de les Preses, organitzat des dels seus inicis pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, neix el 1983 i fins el 1995 té una durada de dos dies. El 1995 amplia la programació fins als 4 dies de festival i potencia la participació dels joves. I al 2002 el festival té la seva major reestructuració i passa a denominar-se Ésdansa.

Després de celebrar el 25è aniversari el 2007, i amb la marca Ésdansa consolidada, s’inicia un període de renovació. El festival creix i passa a configurar la seva programació al llarg de sis dies. Durant quatre anys (2008-2011) Ésdansa treballa per convertir-se en un motor per la creació, la producció i exhibició de la dansa catalana d’arrel tradicional, impulsant la renovació i innovació dins del sector i sense oblidar les propostes internacionals.

A partir del 2012 Ésdansa inicia un nou full de ruta (2012-2015). El nou projecte és continuista amb els objectius del festival, i situa la participació del públic en un lloc destacat.
El 2016 el festival obre un nou període de quatre anys (2016-2019), una nova etapa amb l’objectiu de consolidar Ésdansa com el referent i el punt de trobada del país a l’entorn de la dansa d’arrel tradicional.

Mica en mica Ésdansa va consolidant noves línies de programació i amplia el ventall de les propostes que ofereix sempre amb la voluntat d’aproximar la dansa d’arrel tradicional a nous públics. Amb els anys el festival ha demostrat la seva capacitat de renovar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies. Ésdansa és avui un segell propi que identifica i potencia la dansa d’arrel tradicional com un treball creatiu actual. Ésdansa s’ha convertit en el festival referent de dansa de llenguatge tradicional.

L’acte de lliurament del premi, que serà a porta tancada, es retransmetrà el 28 de febrer a les 12:00 h en directe pel canal de YouTube de l’AC Joan Amades i s’adaptarà el format a les mesures sanitàries del moment, fent-se el lliurament presencial sempre que les circumstàncies de la pandèmia ho permetin.
 
Arxivat a