La Garrotxa rep els primers vaccins contra la Covid de Moderna i AstraZeneca

Hi ha 3.640 dosis disponibles dels dos fàrmacs a la Regió Sanitària de Girona que s'administraran aquesta setmana

Una infermera prepara una dosi del vaccí d'AstraZeneca a l'Hospital Josep Trueta de Girona.
Una infermera prepara una dosi del vaccí d'AstraZeneca a l'Hospital Josep Trueta de Girona. | @icsgirona.
NacióGarrotxa
10 de febrer del 2021
Actualitzat a les 8:31h
Els vaccins contra la Covid-19 desenvolupats per Moderna i AstraZeneca han arribat a la Regió Sanitària de Girona. En total hi ha 3.640 dosis disponibles que es començaran a administrar durant aquesta setmana entre els col·lectius inclosos en el pla de vacunació del Departament de Salut. A Olot, l'administració d'aquests vaccins es produirà a partir d'avui a les 10:00 h del matí al Casal Marià.
 
En el cas del vaccí Moderna, inicialment es disposa de 600 vials dirigits als treballadors sanitaris que encara no s’hagin vaccinat. Amb aquestes dosis es preveu arribar, també, als professionals de la xarxa d’hospitals privats pendents de vaccinar-se, així com treballadors del transport sanitari en la modalitat urgent i no urgent, del transport mèdic aeri i professionals del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT). Els vaccins de Moderna s’administraran a l’Hospital Trueta i a l’Hospital Sant Jaume de Calella.
 
Per altra banda, avui han arribat 3.040 dosis del vaccí d’AstraZeneca orientades al personal de les farmàcies, fisioterapeutes, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, protètics dentals, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i optometristes a més de membres de col·lectius essencials com ara professionals dels cossos de seguretat i d’emergències i funcionaris de presons. Els vaccins es van començar a administrar ahir a la tarda a 11 punts arreu de Catalunya, un dels quals a Girona (Facultat de Medicina de la UdG).
 
A partir d'avui, s’habilita un total de 37 punts de vaccinació a tot el país. A la Regió Sanitària de Girona, aquesta setmana hi ha quatre punts habilitats: Olot (Casal Marià), Girona (Facultat de Medicina de la UdG), Figueres (Teatre Jardí) i Blanes (Ajuntament de Blanes), a més del centre penitenciari Puig de les Basses, que s’encarregarà de vaccinar els seus professionals.
 
La vaccinació continuarà durant les setmanes vinents. L’organització de la vaccinació s’ha fet conjuntament amb els col·legis professionals. Els professionals que hagin expressat el seu desig de ser vaccinats, rebran un sms amb la citació.
 
En total, entre dilluns i avui han arribat a la Regió Sanitària de Girona 4.174 vials: 3.040 d’AstraZeneca, 600 de Moderna i 534 de Pfizer/BioNTech, a l’espera de rebre més dosis durant aquesta setmana.
 
Les característiques dels vaccins

Per aconseguir un màxim grau d’immunitat són necessàries dues dosis, tant del vaccí de Moderna com de la d’Oxford/AstraZeneca. A partir de la primera injecció, el cos ja comença a immunitzar-se contra la Covid-19, però cal una segona dosi per arribar al màxim grau d’immunitat, que s’ha d’administrar en un període de temps determinat per cada tipus de vaccí. Entre cada dosi de la vacuna de Moderna hi ha d’haver 28 dies de diferència. En el cas d’Oxford/AstraZeneca es poden administrar en un temps més espaiat, entre 4 i 12 setmanes.
 
Les característiques del vaccí de Moderna presenten certs avantatges: els vials es conserven congelats a una temperatura d’entre -25 ºC i -15 ºC i tenen una caducitat de 7 mesos. El flascó del vaccí sense obrir es pot emmagatzemar refrigerat de 2 °C a 8 °C, protegit de la llum, durant un màxim de 30 dies.
 
Dels tres vaccins fins ara aprovats, el d’AstraZeneca és el que té més facilitat a l’hora de conservar i transportar, ja que necessita una temperatura d’entre 2 ºC i 8 ºC. Aquest vaccí s'adreça a persones d’entre 18 i 55 anys i que no pateixin cap malaltia crònica greu.