ERC proposa invertir 1.000 milions anuals en habitatge públic i en reclama un pla comarcal

El candidat de la Garrotxa a les eleccions del 14-F, Bartomeu Compte, ha refermat l'aposta dels republicans per a liderar un govern ampli amb les forces independentistes

Bartomeu Compte durant la compareixença a la seu d'ERC a Olot.
Bartomeu Compte durant la compareixença a la seu d'ERC a Olot. | Martí Albesa.
09 de febrer del 2021
Actualitzat a les 8:55h
Esquerra continua a marxes forçades amb la presentació del seu programa a la Garrotxa, Així, aquest dilluns a la tarda ha presentat, de la mà del candidat comarcal al 14-F, Bartomeu Compte –a la seu del partit a la plaça Balmes d'Olot– un ambiciós programa en què proposa invertir 1.000 milions d'eruos anuals en habitatge públic, reclama un pla d'habitatge comarcal  i referma el compromís amb una variant dimensionada a les necessitats de la comarca i sostenible.

Compte, que va estar acompanyat en aquesta compareixença per Miquel Reverter –batlle de Castellfollit de la Roca, president del grup comarcal d'ERC i portaveu al Consell Comarcal–, i per Josep Quintana, regidor de l'Ajuntament d'Olot, va parlar del dret a l’habitatge com un dret fonamental. Per això, "és imprescindible vetllar-ne el compliment i treballar incansablement per a fer-lo accessible a tothom". La manca de competències i les ingerències del Tribunal Constitucional (TC) impedeixen, segons el candidat, "l’evolució ferma de les mesures necessàries per a regular el preu del lloguer i protegir les persones més vulnerables".

Però això no els aturarà, va dir el candidat, "perquè som i volem ser sempre al costat de la gent". En aquest sentit, ERCs s’ha erigit "com el garant del dret a l’habitatge digne", d'aquí les principals propostes per a protegir-lo:

• Impulsar el decret antidesnonaments, suspès pel TC, aquest cop en forma de llei.
• Ampliar la inversió en habitatge, arribant als 1.000 milions d’euros anuals.
• Treballar perquè als municipis de forta demanda acreditada, un 15% del parc d’habitatge estigui destinat a polítiques socials.
• Cal una política d'habitatge públic a nivell comarcal de la Garrotxa, per a joves, per a families, pisos tutelats i per a emergències socials
• Millorar l'aplicació de l’impost sobre habitatges buits.
• Crear un fons d’inversió social per a la construcció i el lloguer d’habitatge social.
• Aprovar una llei d’arrendaments urbans catalana que protegeixi els llogaters davant dels abusos.

"Queden només set dies per a confirmar la victòria d’Esquerra Republicana en aquestes eleccions. Cal un nou govern independentista, però aquesta vegada liderat des de l’esquerra. Un govern sobiranista i progressista a la vegada, presidit per Pere Aragonès, per avançar cap a la República catalana i fer front a la crisi amb l’enfortiment dels serveis socials i sense retallades", va reblar el número 4 de la candidatura d'ERC a les comarques gironines.
 

Miquel Reverter, batlle de Castellfollit de la Roca, va parlar de la mobilitat a la comarca. Foto: Martí Albesa.


Un model mobilitat del segle XXI

Per la seva banda, Miquel Reverter va recordar que un dels reptes de present que hi ha a la Garrotxa i a Catalunya és el del canvi de la transformació de la mobilitat, perquè "tenim un model del segle XX i necessitem urgent un del segle XXI".

Per això des d'ERC Garrotxa proposen l’elaboració del Pla de mobilitat comarcal (PMCG) a partir  la Taula per la Mobilitat Comarcal, pera fomentar la participació ciutadana i de les parts afectades en el debat públic sobre els objectius i les mesures que ha d’assumir el nou PMCG

També, volen crear un nou model de  mobilitat turística per a la gestió del turisme a la comarca en base a criteris de responsabilitat, sostenibilitat, cohesió, redistribució i innovació amb la generació del debat públic i coneixement compartit sobre l’activitat turística i els seus efectes a través de l’anàlisi de la conjuntura actual i els escenaris de futur.

Per al batlle de Castellfollit de la Roca, la mobilitat elèctrica és  estratègica i per això reclama un pla estratègic de mobilitat elèctrica ha de presentar diferents propostes d’actuació per a a impulsar-la, com el vehicle elèctric, les infraestructures de recàrrega, el transport públic i la promoció econòmica.

Segons Reverter, també és molt important treballar amb les empreses privades perquè desenvolupin els seus plans de desplaçament d’empresa (PDE).

Igualment, va apostar per treballarem per a fer entrar la Garrotxa de forma urgent al sistema tarifari integrat com a acció prèvia a les tasques del pla de mobilitat comarcal o la taula de mobilitat. "Per motius de sostenibilitat econòmica, social i ambiental de la comarca i d’acord amb l’agenda 20-30, és una acció que no pot quedar aturada pels treballs de la redacció del pla", va recalcar.

Pel que fa al desajust de mobilitat que pateix la Garrotxa, defensen la construcció d'una variant dimensionada al transint i a les necessitats comarcals, "dels garrotxins i de les nostres empreses", on hi hagi una regulació de transport internacional i sobretot "una variant respectuosa perquè transita dins un parc natural i per terrenys d’alt valor agrícola".

Queden només 7 dies per confirmar la victòria d’Esquerra Republicana en aquestes eleccions. .Cal un nou Govern independentista, però aquesta vegada liderat des de l’esquerra. Un govern sobiranista i progressista a la vegada, presidit per Pere Aragonès, per avançar cap a la República catalana i fer front a la crisi amb l’enfortiment dels serveis socials i sense retallades.