1 de 10
Dia Nacional de l'Exili i la Deportació

VÍDEO «Vicenç Tayant, una història de supervivència»

La Vall d'en Bas commemora en un espai al YouTube de Can Trona la història de supervivència d'aquest veí dels Hostalets d'en Bas, que el 1944 va ser deportat a Dachau

per NacióGarrotxa, Vall d'en Bas | 5 de febrer de 2021 a les 10:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Can Trona- Centre de Cultura i Natura estrena un nou espai al seu canal de YouTube: “Històries de la Vall d’en Bas”. Cada trimestre s’hi penjarà un vídeo curt, amb la idea de poder anar descobrint petits fets de la història, el patrimoni i la vida natural i rural de la Vall d’en Bas.


El vídeo corresponent a aquest primer trimestre s’ha volgut publicar aquest 5 de febrer per la significació d’aquesta data, ja que és el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació. Aquesta diada va ser instituïda per la Generalitat de Catalunya el 2017 i s’ha anat commemorant any rere any per a commemorar la data en la qual els màxims representants de la Generalitat epublicana van fugir pel Coll de Lli (la Vajol) cap a França. A més, també vol servir per a recordar les més de 220.000 persones que van fugir per la Jonquera i el Pertús cap al nord a principis de febrer de 1939.

Per a poder commemorar aquesta efemèride, i d’acord amb la voluntat del consistori de treballar per a recuperar la memòria històrica del municipi, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, va encarregar a l’historiador garrotxí Albert Planas i Serra la realització d’un petit vídeo que parlés sobre la història de Vicenç Tayant.


Vicenç Tallant, un veí dels Hostalets traslladat a Dachau

Vicenç Tayant i Serra, era un veí dels Hostalets d’en Bas, fins avui anònim, que l’any 1944 fou deportat a Dachau. Tal com va descobrir l’equip de recerca que està treballant en el llibre Els Garrotxins als Camps Nazis, semblaria que és l’únic basenc que va passar per un camp d’extermini i va sobreviure. Cal recordar que gairebé 10.000 republicans van ser deportats als camps d’extermini nazi i que només a Mauthausen van ser assassinats 1.800 catalans.


La intenció del vídeo és honorar la memòria de Tayant i donar a conèixer la seva història, que més endavant formarà part d’aquest llibre, en el qual es recolliran les vides dels 31 garrotxins que van passar per camps de concentració. Aquesta investigació forma part d’un projecte de recerca encapçalat pel mateix Albert Planas, la regidora de Santa Pau Cris Capó, Mercè Casademont i l’ex diputat David Fernández.

En Vicenç Tayant, nascut el 22 de gener de 1890 a Hostalets d’en Bas, es va exiliar el 1939 com tants catalans que no combregaven amb el règim franquista. En primera instància, es va establir a la localitat catalana de Prats de Molló, on es va guanyar la vida fent de pagès. Malauradament, però, va ser descobert i detingut el març de 1943. Aleshores, fou traslladat a la presó de Perpinyà i d’allí, l’abril de 1944, al camp de Vernet on fou posat al servei de les autoritats nazis, que van decretar la seva detenció i el seu trasllat al camp de concentració nazi de Dachau.

En Vicenç va ser traslladat de Vernet a Dachau amb l’anomenat “tren fantasma” amb 750 deportats més. Van sortir de França el 30 de juny de 1944 i no va arribar al seu destí fins al cap de 56 dies, el 26 d’agost. El mateix 28 d’agost de 1944 van fer-li la fitxa i li van donar el número d’identificació, com es pot veure en la fitxa de registra d’entrada al camp que ha aportat Albert Planas en la gravació, és el 9.486.

El 14 de setembre de 1944, dues setmanes més tard del seu registre, va ser deportat a Mauthausen, on hi havia la majoria de republicans catalans i espanyols. En aquells moments la II Guerra Mundial ja estava a les acaballes i el bàndol aliat estava a punt de vèncer. Per això, poc temps després d’entrar a Mauthausen, en Vicenç va ser alliberat per les tropes nord americanes el 5 de maig de 1945, aconseguint la llibertat. Després d’això es va establir i va viure fins a la seva mort a França, no retornà mai al seu poble d’origen.

Com s’explica al final del vídeo, es donaran més detalls en una futura conferència que es realitzarà a Can Trona- Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, quan es pugui presentar ja tot el llibre acabat. Mentrestant, demanem a tota la població de la Vall d’en Bas que pugui aportar informació de la vida d’en Vicenç Tayant i que encara no hagi parlat amb l’Albert Planas, que es posi en contacte amb la tècnica de cultura del consistori, Laura Canalias ja sigui via mail a cantrona@vallbas.cat com per telèfon al 648 814 293.
 

 

Participació