Assenyalen Olot i la Garrotxa amb els índexs més alts de contagi del coronavirus de tot Catalunya

Un 30% dels aïllaments del SARS-CoV-2 trobats a les aigües residuals de la depuradora d'Olot correspondrien a la variant britànica

Una auxiliar d'infermeria revisa uns tests antigènics al Pavelló Firal d'Olot
Una auxiliar d'infermeria revisa uns tests antigènics al Pavelló Firal d'Olot | Martí Albesa.
03 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:45h
Les estadístiques que manega el Departament de Salut situen Olot i la Garrotxa en el punt de mira de l'anomenat risc de rebrot, que se situa, amb dades actualitzades, en 1.857 punts a la capital i una Rt d'1,42 –per damunt de municipis com Mollerussa, Ripollet i Salt–, i a la comarca en 1.869 punts i una Rt de l'1,49. Pel que fa a la incidència a 14 dies, també destaca Olot en primera posició, amb 1.331 punts, amb diferència de Tortosa, amb 928, i Canovelles, amb 817.

Segons s'ha informat des de la Regió Sanitària de Girona i tal com ha confirmat Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics, aproximadament el 30% dels aïllaments del SARS-CoV-2 trobats a les aigües residuals a la depuradora d'Olot correspondrien a la variant britànica.

De fet, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha vaticinat que segurament la soca britànica acabi sent la variant predominant a Catalunya en uns setmanes i, per això, ha augurat més casos de contagi en general, ja que el virus es transmet millor. Amb tot, també ha deixat clar que aquesta variant no és més greu que el virus sorgit a Wuhan.

Aquestes xifres tan elevades, però, no es tradueixen amb més pressió hospitalària, ja que a l'Hospital d'Olot només hi ha 20 pacients ingressats amb Covid-19 (alguns dels quals amb altres patologies que s'hi van infectar), una defunció aquest dimecres 3 de febrer, i un pacient crític que va ser traslladat a l'Hospital Josep Trueta aquest passat diumenge.

També, cal comptar que s'ha estabilitzat el rebrot que ha patit la residència Montsacopa, on va haver-hi fins a 100 contagiats de coronavirus i 13 ancians morts des de les darreries de desembre. En aquests moments, ja s'ha procedit a administrar-hi 89 dosis del vaccí, 47 en residents negatius i aquells que ja han superat el virus, i 42 en treballadors.

Pel que fa als vaccins, si bé només el 2,47% de la població s'ha immunitzat artificalment, en el cas de les residències de gent gran –on més incidència hi ha actualment del coronavirus– s'ha arribat al 95,19% amb la primera dosi i el 50,35% amb la segona, a l'espera que durant aquesta setmana i la vinent s'enllesteixi aquesta segona fase.

A nivell escolar, amb l'inici dels cribatges massius que s'han començat a fer en escoles i instituts –especialment a Olot–, actualment hi ha 49 grups confinats, amb 969 persones aïllades en domicili per 103 pisitius a les proves PCR o tests antigènics, amb una total de 16 centres escolars afectats amb major menor mesura: des del cas de l'IES Garrotxa amb 12 grups confinats per 42 positius i 350 persones aîllades en domicili, fins a l'Escola Les Escomes, a Sant Jaume de Llierca, amb un grup cofinats per 1 positiu i 11 persones confinades. El definitiva, doncs, 16 centres afectats d'un total de 55 a tota la comarca, el que significa un 29%.