La XIV Fira del Farro de la Vall de Bianya sols se celebrarà amb cartell i vídeo

Aquest dissabte, 6 de febrer, a les sis de la tarda –hora habitual de la inauguració– es publicarà un recull videogràfic de les tretze edicions anteriors

Domene, Reixach i Darné amb el cartell de la FIra del Farro d'enguany.
Domene, Reixach i Darné amb el cartell de la FIra del Farro d'enguany. | Foto: Xavier Borràs.
01 de febrer del 2021
Actualitzat el 02 de febrer a les 14:27h
El batlle de la Vall de Bianya –i president del Consell Comarcal de la Garrotxa–, Santi Reixach, ha lamentat aquest matí, des dels jardins part darrere de l'Ajuntament, que enguany la XIV Fira del Farro –la farina feta del blat de moro– no es podrà tirar endavant per causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia.

Tanmateix, sense voler perdre l'ocasió, sí que s'ha editat l'acostumat cartell de l'artista Quim Domene, ànima, també, de la Bianyal, que en aquest ocasió ha volgut plasmar la memòria d'un personatge poc conegut o oblidat.

"Ara fa vint-i-cinc anys que sóc a la Fàbrica del Riu, com li dic jo, el taller que tinc al nucli de la Canya. Em vaig fixar que l'obrador és al número 25 del carrer Antoni Moner i després vaig adonar-me que a la sala de plens de l'Ajuntament, on hi ha molts retrats dels alcaldes de la vall, també hi ha una fotografia d'Antoni Moner [que havia set batlle als anys vint del segle passat]. Llavors vaig saber que a més de fabliolaire i músic d'orquestres de sardanes, algunes de les quals va dirigir, i d'orquestres de ball, va ser també alcalde del poble".

 

El cartell de la Fira del Farro d'enguany, obra de Quim Domene. Foto: Xavier Borràs.


L'artista audiovisual olotí, fincat a la Vall de Bianya, de forma autoodicta, ha volgut destacar que és el primer cop que al cartell hi apareix un personatge real, ja que fins ara sempre hi ha introduït imatges anònimes, tothora relacionades amb el farro.

Al cartell de Domene s'hi pot veure Antoni Moner en una foto en blanc i negre –amb barret, ben abillat, armilla i rellotge de butxaca inclosos, fumant un cigar– que ha acolorit amb un arc de sant Martí per a l'esperança en aquests temps de Covid, els colors de la bandera republicana espanyola i les panotxes de blat de moro d'on es treu el farro.


El coordinador de la fira, David Darné, ha destacat que el dissabte 6 de febrer, a les sis de la tarda –l'hora habitual en què s'inaugura cada any la fira, que s'allarga fins a diumenge–, es penjarà un vídeo al web de l'Ajuntament i a les xarxes socials resum de les passades tretze edicions de la fira, amb la vista posada ja a la fira de l'any vinent, que "esperem que es pugui realitzar com sempre s'ha fet".

El farro: producció i valor gastronòmic

El farro és un dels plats tradicionals de la cuina garrotxina que aprofita el brou bufat per bullir la farina blanca de blat de moro. La Vall de Bianya és encara un territori on es conrea aquest cereal. La història del farro està molt relacionada amb el municipi. Una prova és l’existència d’una vintena de molins fariners, la majoria dels quals en un moment o altre van moldre farina de blat de moro per a la seva subsistència de la gent.
 

Fira del Farro, a la Vall de Bianya. Foto: Martí Albesa.


L’Ajuntament de la Vall de Bianya treballa de fa anys per a recuperar aquest plat tradicional, i per això des del 2008 s’organitza una fira dedicada exclusivament a la seva promoció, la Fira del Farro de la Vall de Bianya, que té lloc el primer cap de setmana de febrer. La persona encarregada de fer el disseny del cartell de la fira és obra de l’artista Quim Domene.

Tal com ha recordat el batlle de la Vall de Bianya, Santi Reixach, es tracta de "continuar potenciant el farro com a producte de valor i entre els restauradors", encara més ara en temps de pandèmia, per a ajudar aquest sector a sortir de la crisi imposada amb les mesures contra el coronavirus.

Arxivat a