confinaments

El confinament perimetral buida la Fageda d'en Jordà a la Garrotxa

Els Mossos reforcen els controls al voltant dels parcs naturals tot i que la mobilitat no és alta

per NacióGarrotxa , Santa Pau, 25 de gener de 2021 a les 09:03 |
La Fageda d'en Jordà. | Martí Albesa.
El confinament perimetral ha buidat la Fageda d'en Jordà, una imatge "insòlita" per als veïns de Santa Pau, a la Garrotxa. I és que és habitual que aquest espai natural s'ompli de visitants els caps de setmana. El batlle del municipi, Josep Company, lamenta la imatge de solitud si bé espera que, quan es pugui tornar a circular, "no es torni al que era abans". "Necessitem un equilibri", assenyala. Aquest passat cap de setmana amb prou feines s'hi han vist una desena de veïns passejant-hi i un d'ells, Miquel Trasserres, reconeix que "li agrada aquesta tranquil·litat".

Els Mossos han reforçat els controls als accessos a aquests espais naturals, com a la rotonda de Bracons, però la mobilitat no ha estat molt alta. L'aparcament de Can Serra a la Fageda d'en Jordà ha presentat una imatge que feia temps que no es veia. Completament buit de cotxes i amb prou feines una desena de veïns de Santa Pau passejant per la zona. Una situació "estranya", tal com reconeix el batlle del municipi, Josep Companys. "No és agradable veure la Fageda sense ningú", assenyala el batlle que, això sí, espera que quan estigui permesa de nou la mobilitat, "no es torni a la sobreocupació" que ha denunciat altres vegades.


Per això, Companys aposta per "trobar un equilibri" que sigui "sostenible". "Crec que és una qüestió de país i ens hem de replantejar la massificació que pateix a vegades el turisme de proximitat", assenyala.

En aquest sentit, el batlle de Santa Pau explica que un "bon exemple" va ser quan es va produir el confinament de cap de setmana. Això va fer créixer el nombre de visitants de dilluns a dijous. "Això està bé. Hem d'intentar esponjar el nombre de cotxes. No podem anar tots a passejar per la Fageda dissabte de vuit a onze del matí, perquè no hi cabem. Hi ha moltes alternatives", concreta.


Els veïns, agraïts

El confinament afavoreix, de retruc, els veïns que habitualment no passejaven per aquest espai natural per la quantitat de visitants que hi havia. És el cas de Manel Trasserres que reconeix que el sorprèn veure la fageda sense aglomeracions. "A mi m'agrada anar a la muntanya amb tranquil·litat i la veritat és que ara puc. M'agradaria que això seguís així, però sense pandèmia", assenyala.


I és que durant tot el matí amb prou feines s'ha vist gent pels senders que recorren l'espai. Al migdia els Mossos s'han acostat als aparcaments per a comprovar que no hi havia cotxes que s'havien saltat les restriccions.

Control a Bracons

Durant tot el matí la policia ha estat fent controls a les zones d'accés als parcs naturals. Un d'ells s'ha fet a la rotonda que hi ha a la sortida del túnel de Bracons en direcció a Olot, una carretera freqüentada per conductors que vénen de Barcelona i de l'àrea metropolitana.

Malgrat que han anat aturant amb freqüència diversos vehicles, la gran majoria dels conductors que s'han aturat, o bé anaven a treballar o bé tenien un justificanr que els habilitava per a continuar circulant.

Altres notícies que et poden interessar
  

Participació