Olot destina més de 2 milions d'euros a accions socials i de recuperació econòmica pel coronavirus

El primer ple municipal de 2021 també acorda assignar 262.110euros al Fons de contingència extraordinari amb el vot a favor de JxCat i ERC i el contrari del PSC i la CUP

El batlle, Pep Berga, ha seguit el ple des del despatx consistorial.
El batlle, Pep Berga, ha seguit el ple des del despatx consistorial. | @olotuit.
22 de gener del 2021
Actualitzat a les 8:36h
El primer ple de l'any 2021, novament celebrat aquest dijous al vespre amb mitjans telemàtics, ha donat compte dels 2.191.097 euros que l'Ajuntament d'Olot ha destinat fins al moment per a cobrir tant com es pugui les necessitats socials i econòmiques derivades de les mesures imposades arran de la pandèmia del coronavirus, que aviat farà un any que s'arrossega.

L'Ajuntament ha assumit aquestes aportacions, a les quals falta incloure més mesures, únicament amb recursos propis i amb la voluntat d’arribar als diferents col·lectius afectats. D’aquí que, des del principi de la pandèmia, el Consistori ja va tirar endavant un seguit d’ajudes directes com l’Ajut 500, la creació d’un Pla de Reactivació Econòmica i d’Ocupació sorgit de la Taula de Grups Municipals i l’activació d’un seguit d’actuacions per respondre a les urgències socials detectades al llarg de l’any.

Durant aquests darrers mesos, l’Ajuntament ha destinat 354.246,24 euros a ajudes socials que inclouen pensions, àpats i aportacions extraordinàries a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa –que se sumen a les majors aportacions a Càritas Garrotxa (63.401,21 €), Creu Roja (62.139,02 €)– i les beques a joves de la Fundació Impulsa davant la situació excepcional (26.000 €).  

Seguint amb aquesta línia, l’Ajuntament d’Olot també ha assignat un total de 79.850 €  a les entitats que han vist afectada la seva activitat arran de la COVID, com les que no van poder fer barraca per Festes del Tura, i a altres associacions i col·lectius de la ciutat que han vist perjudicat el seu funcionament durant el 2020 mitjançant les diverses modificacions del Pla general de subvencions i la realització d’ajudes excepcionals.  

D’altra banda, l’Ajuntament d’Olot també va apostar per la convocatòria de diferents ajudes a les activitats econòmiques que s’han vist afectades per la crisi de la Covid. S’ha volgut donar suport als responsables d’aquestes activitats que s’han vist obligades a tancar i contribuir a garantir-ne la continuïtat. D’aquí els 425.500 euros per a les ajudes directes –com l’AJUT 500, l’AJUT 1.000 i l’AJUT 3.000– que s’han succeït al llarg del 2020 per acompanyar a totes aquelles empreses olotines que havien hagut d’aturar l’activitat en els diferents períodes de confinament o havien vist reduïda la seva facturació en un mínim d’un 80%.  

Uns altres dels àmbits on s’han dedicat més esforços ha estat per a cobrir les actuacions de millora al PTT, les neteges extraordinàries i la contractació de personal de suport a l’Estiu Riu per complir amb les normatives així com la compra de material per combatre els contagis de coronavirus que pugen fins als 305.000 €.  

La recuperació social és una de les prioritats de l’Ajuntament d’Olot. Els pressupostos de l’Ajuntament d’Olot per al 2021 preveuen una aportació inicial al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa d’1.437.000 € i s’ha previst la creació d’un fons de contingència extraordinari de 867.586,04 € per a poder donar resposta ràpida i àgil a les necessitats que puguin derivar-se de la pandèmia.  
 
Menors ingressos

La pandèmia també ha tingut un impacte en els ingressos de l’Ajuntament d’Olot que han suposat una davallada de 845.068,51 euros.  La bonificació de la taxa d’ocupació de la via pública a terrasses de bars i restaurants (50.000 €) i el mercats dels dilluns (18.000 €) formen part d’aquesta disminució d’ingressos, com també 272.187.85 € corresponents a l’IMEJO (202.000 € del no cobrament de les quotes de les escoles bressol en el període de confinament i la resta d’import, correspon a les menors activitats realitzades).

Tota aquesta informació, la repercussió econòmica de la Covid en el pressupost de 2020 i les previsions per al 2021 s’han mencionat i donat compte en el ple de l’Ajuntament d’Olot d’avui, dijous 21 de gener del 2021.

El plenari també ha proposat prendre acord de l’assignació de recursos del Fons de contingència extraordinari pel coronavirus. En concret, s’ha determinat destinar 262.110 € per a temes de reactivació econòmica, prestació de serveis relacionats amb la COVID, servei de control d'accés i material de prevenció de riscos, tal com es detalla:

• Material per a prevenció de riscos: 25.000,00 euros.
• Prestació de serveis Covid-19 (àpats i allotjaments): 50.000,00 euros.
• Serveis de control d’accés a les dependències de l’Ajuntament (OAC matins): 37.110,23 euros.
• Conveni APPROP GARROTXA (Reactivació econòmica): 150.000 euros.
 
En aquest mateix punt, el ple ha aprovat facultar a la Junta de Govern Local per tal que pugui aprovar el conveni APPROP GARROTXA per a donar suport a la reactivació econòmica de la ciutat d’Olot quan les circumstàncies motivades per les restriccions ho permetin.

Aquest punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i el suport del grup d'ERC i amb el vot contrari del PSC i la CUP.

 
Arxivat a