La CNT Olot dobla en dos anys el nombre d'afiliats al Sindicat d'Oficis Varis

Creix en 63 persones més, a prop ja de la paritat, amb una majoria de joves de 20 a 39 anys i una forta implantació als rams del transport, les gràfiques i el metall

Creixement constant de l'afiliació els darrers vuit anys.
Creixement constant de l'afiliació els darrers vuit anys. | @CNTOlot.
NacióGarrotxa
21 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:26h
Durant l'any 2020 s'han afiLiat 63 noves persones a la CNT Olot, 4 més que l'any 2019, que ja va ser un bon any en aquest sentit. L'afiliació ha estat tan important que en els darrers dos anys aquest Sindicat d'Oficis Varis ha doblat el nombre d'afiliats. Aquest creixement es reflecteix en l'enfortiment del sindicat olotí i dels nuclis de la Bisbal, Figueres, i també del de Torellô, que amb un creixement espectacular ha passat a englobar tot Osona.

Si s'analitza el sindicat en clau de gènere, també es mostren contents. Durant aquest 2020 l'afiliació ha estat majoritàriament femenina, amb un 58%. Aquest fet fa que, en termes globals, s'acostin cap a nivells de paritat total. D'altra banda, celebren igualment la creació d'una nova secretaria de Gènere, que ja treballa en l'elaboració d'un protocol per a prevenir i actuar davant conductes masclistes en el si del sindicat.

En clau d'edat, el sindicat es regenera i rejoveneix. Durant l'any passat més de tres quartes parts de la nova afiliació està entre els 20 i els 39 anys. Actualment, la franja d'edat dominant és la dels 30 a 39 anys, amb un 41% dels sindicats.
 

El sindicat per rams trasllueix prou bé que és d'Oficis Varis. Foto: @CNTOlot.


Finalment, si es fa la lectura en clau de rams, els de transport, gràfiques i metall han dominat durant el 2020. Això ha resultat en la creació de dues noves seccions sindicals: la de Transport Sanitari d'Olot i Campdevànol i la de Ros Ducting de Sant Jaume de Llierca. En termes globals, el sindicat està format per una barreja molt heterogènia de treballadores de diferents rams, tot fent honor al nom que tenen de Sindicat d'Oficis Varis de CNT Olot.

En clau més política, els anarcosindicalistes consideren que "amb l'excusa de la pandèmia s'han vist abusos per part de moltes empreses en l'aplicaciô d'expedients de regulaciô temporal (ERTO), tota mena d'infraccions als convenis laborals vigents i, en termes generals, violacions als drets de les treballadores".

De fet, durant el 2020 la CNT Olot ha atès més de 300 consultes laborals, durant les assessories juridiques dels dimarts i els dijous, però, també, moltes de telemàtiques. A més, també van coordinar xarxes de solidaritat, com per exemple, la de fabricació de màscares per a poder-les fer arribar a tothom qui tenia dificultats a aconseguir-les.

En tot aquest temps la CNT ha editat multitud de guies informatives per a dotar els treballadors de les eines necessàries per a poder-se defensar als seus llocs de treball.
Tot aquesta feina feta, segons el sindicat, "no passa desapercebut per a les treballadores".