La inactivitat forçada dels allotjaments rurals provoca pèrdues de 5 milions d’euros mensuals

El sector s'uneix per a reclamar la represa de l’activitat i ajudes econòmiques per a minimitzar els efectes de les mesures imposades arran de la pandèmia

Una casa de turisme rural a la Vall de Bianya, a la Garrotxa.
Una casa de turisme rural a la Vall de Bianya, a la Garrotxa. | SomRurals.
NacióGarrotxa
21 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:52h
Les entitats representatives del turisme rural català: la Confederació del Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (TURALCAT), la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (CONCATUR), l’Associació de cases de Turisme Rural Girona-Costa Brava-Pirineu (TRG) i la sectorial d’Agroturisme de la Unió de Pagesos, s’uneixen per a defensar el sector del turisme rural, un dels grans silenciats durant de pandèmia, i reclamar la represa de l’activitat i ajudes econòmiques per a minimitzar la situació en la qual es troba.
 
Per aquest motiu, les quatre entitats han decidit fer arribar un document a les conselleries d'Empresa i Coneixement, Salut i Interior de la Generalitat de Catalunya, en el qual exposen la situació del sector i demanen la represa de l’activitat en la seva totalitat, explicant que el turisme rural és una activitat molt segura que, a més, tindrà efectes molt positius per al conjunt de la ciutadania.
 
A la carta, també reclamen que s’apliqui una excepció a les limitacions de mobilitat de la ciutadania (confinament municipal, comarcal, o altres) que permeti que les bombolles de convivència es desplacin pel territori català, des del municipi de residència habitual fins a un allotjament rural en el qual hagin reservat una estada. Es tractaria de tornar a posar en vigor l’excepció que ja es va aplicar a les condicions de confinament durant les passades festes nadalenques.
 
Finalment, també es reclamen ajudes econòmiques per a minimitzar l’afectació que tindran els més de 2.400 allotjaments rurals que representen.
 

Un allotjament rural al Vallès Oriental. Foto: @turismeruralgi.


El turisme rural: activitat fonamental per a l’economia del medi rural

El sector de les cases rurals, gestionades per empreses individuals o microempreses familiars, és una activitat essencial per a l’economia de les àrees rurals, molt castigada des dels inicis de la pandèmia pel conjunt de restriccions imposades. Aquestes han tingut com a conseqüència un període d’inactivitat de 8 mesos al llarg del 2020 a causa de la impossibilitat que s’hi desplacessin els clients procedents de les grans conurbacions catalanes, provocant un descens dels ingressos d’uns 5 milions d’euros mensuals en el conjunt de Catalunya.
 
L’absència de turistes en els allotjaments rurals provoca, també, una allau de pèrdues econòmiques col·laterals: la reducció de la venda de productes locals, descens de vendes en el petit comerç de poble, inactivitat de les empreses d’activitats i serveis turístics, del sector de la restauració i d’altres serveis locals.
 
El turisme rural, una activitat segura per als clients i per a la destinació

Per les seves característiques específiques, els allotjaments rurals són establiments molt segurs i saludables que haurien de poder reobrir les portes als turistes catalans. Tenen un nombre de places molt limitat (actualment els més grans tenen com a màxim 15 places), disposen d’estances interiors molt àmplies, i d’espais exteriors com jardins o terrasses privats que permeten als turistes gaudir de l’aire lliure dins els límits de l’establiment.

També cal destacar que aquests allotjaments estan ubicats enmig de la natura o en petites poblacions (la major part dels establiments són edificacions aïllades o en nuclis de menys de 200 habitants) i enmig d’àrees rurals amb molt baixa densitat de població.
 
Per altra banda, des dels inicis de la pandèmia els allotjaments rurals han aplicat de forma estricta una gestió dels serveis de neteja molt acurada i exhaustiva, complint totes les mesures de prevenció i desinfecció exigides.
 
La necessitat de recuperar el contacte amb la natura i els espais oberts

Els habitants de les grans ciutats catalanes van acumulant un alt nivell d’estrès provocat pels llargs períodes de confinament dins un habitatge reduït i en un entorn urbà. Necessiten poder recuperar l’equilibri físic i emocional entrant novament en contacte amb la natura, els espais a l’aire lliure i els paisatges oberts.

El turisme rural és la millor oportunitat per a sortir de la ciutat, acompanyats de la respectiva bombolla de convivència, per poder recuperar l’equilibri i el benestar, sense posar en risc la població d’acollida.