Les Preses obre avui l'ermita de sant Sebastià, advocat de pestes

Diumenge 24 de gener, a les 11 del matí, se celebrarà una missa a l’església de Sant Pere

L'ermita de sant Sebastià a les Preses, en una celebració anterior.
L'ermita de sant Sebastià a les Preses, en una celebració anterior. | @lespreses_cat.
NacióGarrotxa
20 de gener del 2021
Actualitzat a les 8:42h
Aquesta setmana, si no hi hagués hagut les mesures imposades arran de la pandèmia l’Ajuntament de les Preses, conjuntament amb l’Associació de Jubilats i Pensionistes de les Preses, haurien celebrat la festa de sant Sebastià, que escau precisament avui.

Aquesta festa, molt tradicional en el poble –tot i que s'havia deixat de fer–, va ser recuperada l’any 2000 per l’Associació de Jubilats i Pensionistes de les Preses. Sempre ha estat típic que durant aquesta diada visitessin el municipi els torronaires i es fessin sardanes i, evidentment, se celebrés una missa en honor al sant a l’ermita situada al poble.

El Quadern de la Revista de Girona, dedicat a les Preses, de la veïna Maria Estrella Arbat, descriu que entre l’any els anys 1528 i 1530 es va construir la capella de Sant Sebastià, al costat del camí vell que conduïa d’Olot a Vic. Es diu que en aquella època les Preses havia patit epidèmies i per això es va construir una ermita per a invocar el sant, advocat de les pestes. El veí de les Preses, Josep Barnada explica que les primeres dades documentals de la pesta es remunten de l’any 1516 al 1630.

Aquest dimecres al matí, l’ermita romandrà oberta per a qui vulgui visitar-la i deixar-hi un ciri en honor a sant Sebastià. El diumenge 24 de gener a les 11 del matí se celebrarà una missa a l’església de Sant Pere de les Preses.
Arxivat a