Habitatge

ERC Olot denuncia que passats 2 anys l'Ajuntament encara no diposa de l'estudi de pisos buits del Barri Vell

Els republicans també insten el govern municipal a garantir l’aplicació de la Llei del lloguer i a fer una campanya d’informació per a donar a conèixer-ne els drets als ciutadans

per Xavier Borràs , Olot, 18 de gener de 2021 a les 12:56 |
Anna Barnadas i Iolanda Suescun aquest migdia a la plaça Major d'Olot. | @ERCOlot.
En una compareixença aquest matí a la plaça Major d'Olot, la portaveu d'ERC, Anna Barnadas, i la regidora del grup municipal republicà, Iolanda Suescun, han considera que “l'accés a l'habitatge és un dels reptes pendents de resoldre en el nostre país” i que “hem patit una crisi d'accés a l’habitatge des del 2008, que lluny de solucionar-se, s'ha cronificat especialment per l'increment del preu del lloguer”.

Segons els republicans, la ciutat d'Olot té un pla d'habitatge que es va aprovar el 2010 i que remarcava dues problemàtiques a treballar: el mal estat dels habitatges del centre i la manca d'oferta suficient de pisos de lloguer. "Ens trobem al 2021 i la problemàtica és la mateixa però augmentada ja que no s'ha fet cap política concreta per capgirar aquesta situació", afirmen.

 
De fet, Olot pateix una situació inversa a la de moltes ciutats on hi ha manca d'habitatge i és que la capital garrotxina té molts habitatges buits. "No sabem quants –afirmen–, perquè no s'ha fet cap estudi". Des d’ERC Olot es va proposar, l’any 2017, de fer un estudi sobre els habitatges buits del centre. Finalment, es va aprovar a finals de 2018 i es va començar a fer el 2019. Tot i això, dos anys després, encara no hi ha les dades. El grup municipal ho considera “escandalós i injustificable”, perquè “s'està deixant que el Barri Vell vagi caient a poc a poc”.  


El 50% dels ingressos per al lloguer

Pel que fa al lloguer, segons la formació, són moltes les famílies que destinen més del 50% dels seus ingressos a l'habitatge, una situació que s'ha agreujat arran de la crisi provocada per les mesures governatives imposades arran de la pandèmia del coronavirus. Per això el Parlament de Catalunya, per mitjà de la Moció 84/XII, aprovada el 9 de maig de 2019, va instar el Govern de la Generalitat a impulsar, de manera urgent, l'aprovació de mesures legislatives, per a dotar les administracions públiques necessàries per a limitar els increments de preus del lloguer d'habitatges en zones de forta demanda acreditada.


Des d'ERC Olot, doncs,demanen que l'Ajuntament:

1.    Doni suport a aquesta iniciativa.
2.    Iniciï la tramitació per declarar la ciutat d’Olot com a “àrea amb mercat d’habitatge tens”.
3.    Posi a disposició els recursos tècnics necessaris per garantir la seva aplicació i es creï una campanya d’informació per donar a conèixer a la ciutadania quins són els seus drets.  
4.    Estableixi un seguiment periòdic en el si de la taula d'habitatge, per garantir el bon funcionament i l’aplicació de la nova normativa.

De totes maneres, ERC Olot considera que és cert que la Generalitat hauria d'haver invertit, des de fa molts anys en habitatge públic, però l'Ajuntament d'Olot també hi té la seva responsabilitat en aquest àmbit perquè “portem 9 anys de govern de Convergència/JunstxCat i encara no sabem quina és la seva política en habitatge”.

 

 

Participació