Ocupació

Se cerquen joves de 16 a 24 anys per a formar-los per a treballar en empreses de la Garrotxa

L'Àrea d’Ocupació de DinàmiG al Mas les Mates realitzarà la selecció competencial per a incorporar nous perfils entre les seves plantilles quan els necessitin

per Xavier Borràs , Olot, 14 de gener de 2021 a les 11:27 |
Mariona Mañà i Estanis Vayreda durant la compareixença a l'Ajuntament d'Olot. | Martí Albesa.
DinàmiG potencia la col·laboració amb les empreses per a formar i inserir laboralment els joves. Per això, des de l’Àrea d’Ocupació del Mas les Mates es treballa per acostar i oferir col·laboració a les diferents empreses de la Garrotxa perquè puguin fer la selecció competencial quan necessitin incorporar nous perfils entre les seves plantilles, tal com han fet saber avui en seu consistorial el regidor de Promoció de l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda, i la responsable de l’Àrea, Mariona Mañà.

Segons Estanis Vayreda, "és un servei per a formar i inserir laboralment gent jove a les empreses, una necessitat que moltes tenen i demanen, ja que els fa falta personal tècnic o qualificat o mig qualificat". El regidor de Promoció ha reclacat que aquest servei és de franc per a totes les empreses de la Garrotxa.

 

Estanis Vayreda, regidor de Promoció de l'Ajuntament d'Olot. Foto: Martí Albesa.


En aquesta ocasió és l’empresa Tavil (dedicada a la construcció de maquinària i línies automàtiques d'encaixat) que cerca novament joves per apoder-los formar  com aprenents de mecànics especialitzats com a muntadors per a incorporar-los al seu equip i des de l’Àrea d’Ocupació es realitzarà la selecció d’aquests joves  (d’entre 16 a 24 anys amb estudis mínim d’ESO).


Segons la cap de l'Àrea d'Ocupació, Mariona Mañà, aquesta empresa s'ha trobat amb dificultats per a trobar joves que hi vulguin treballar. Per això, el que fan des de les Mates és encarregar-se "del procés de selecció", que es fa per competències. "No anem a valorar tant els coneixements tècnics –que moltes vegades, prèviament, no els tenen–, sinó més les capacitats i habilitats que els fan ser responsables en el dia a dia".
 

La selecció consistirà en una prova competencial que es realitzarà a les Mates per a valorar els diferents aspectes transversals dels candidats com el treball en equip i l’orientació a l’assoliment, la disposició a l’aprenentatge, la capacitat per gestionar les emocions (autocontrol) i dues més genèriques però igualment exigides i importants per part de l’empresa com la responsabilitat i el compromís amb l’organització.
 
Per part de l’Àrea d’Ocupació s’han rebut 70 candidatures de joves i d’aquests se n’ha descartat 19, bàsicament per no complir amb el requisit edat. La resta (51) podran participar al procés de selecció.  
 

MAriona Mañà ha donat detalls del procés de selecció. Foto: Martí Albesa.


Aquells candidats que superin la preselecció seran derivats a l‘empresa per manera que Tavil pugui acabar de valorar-los a través d’una entrevista i decideixi, finalmen,t els joves a contractar.  

Als qui resultin seleccionats se’ls oferirà un contracte a jornada completa de dilluns a divendres i un programa de formació a càrrec de la mateixa empresa. La idea és poder donar estabilitat i projecció a aquells joves que compleixen amb les expectatives i responsabilitats demanades al llarg de la formació i en el dia a dia laboral una vegada incorporats als diferents equips de treball.  

Selecció de competències des de 2012

Des de l’Àrea d’Ocupació i, concretament, des de 2012, es va introduir la selecció per competències (on es valoren les competències transversals dels candidats) amb proves ajustades i plantejades específicament segons les necessitats de les organitzacions per a obtenir un encaix amb majors garanties d’èxit entre empreses i candidats. Avui en dia és una metodologia que ha donat molts bons resultats i que roman consolidada a l’Àrea.   
 
Des d’inicis del 2013 quan la cadena de supermercats Mercadona es va implantar a la comarca es va iniciar des de l’Àrea d’ocupació aquest primer servei realitzant la preselecció de tots els candidats que l’empresa va seleccionar en les dues obertures.    
 
Amb els anys s’ha anat col·laborant en la selecció de diferents empreses de la comarca (tant empreses de grans dimensions com microempreses) quan han tingut la necessitat d’incorporar personal nou a les seves plantilles.  
 
Els darrers anys i a través de diferents programes per joves s’ha seleccionat a una quarantena de joves que s’han format en diferents àrees com a operaris especialistes (ja sigui a la mateixa empresa, a l’IES Garrotxa, o a aula mentor) i que posteriorment s’han inserit a les diferents empreses com Tavil, Simón, Resol o Inteplast entre d’altres.  
 
Resposta a les necessitats laborals

La selecció de perfils joves que obtinguin noves oportunitats a empreses de la comarca permet donar resposta a les necessitats laboral d’un col·lectiu que actualment té una taxa d’atur alta a nivell de Catalunya, també a la Garrotxa.  
 
De les 2.757 persones aturades aquest darrer mes de desembre a la Garrotxa, 490 són joves d’entre 16 a 29 anys. Suposa gairebé el 18% del total (17,77%) mentre que durant les mateixes dates de l’any passat n’hi havia 331, el que representa el 15,74% del total d’aturats a la comarca que llavors eren 2.103 persones. L’any passat el Referent de Garantia Juvenil va atendre 353 joves i va realitzar 666 orientacions per tal d’acompanyar-los en el procés d’incorporació al mercat laboral o al seu retorn als estudis.   
   
De cara a aquest nou any que encetem, des de DinàmiG es seguirà prioritzant un acostament a la ciutadania i al teixit empresarial i a les diferents organitzacions de la comarca en aquests moments tan delicats, oferint-los el suport de l’administració tot mirant d’adaptar-se i ajustar-se, a les seves necessitats concretes i a les pròpies de l’incert context actual.

El servei de selecció per competències que s’ofereix de des DinàmiG (concretament des de l’Àrea d’ocupació) ajustat al lloc de treball i a l’organització en concret, és un exemple dels serveis que cada vegada està més consolidat i més ben valorat per part de les empreses.    


 

 

Participació